ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как четенето на книги и пиенето на вода могат да удължат живота?

През цялото време говорим, че трябва да се грижим за себе си и нашето здраве

вода
Всички знаем кое е полезно и кое не е – да пием повече вода, да ядем по-малко вредни храни, да ходим пеша. Малко са онези, които действително предприемат някакви конкретни действия за промяна.

Не е толкова трудно да се придобият здравословни навици, които ще ви дадат заряд на жизненост в началото на годината, поне до декември. Постигнатото сега ще ви подкрепя през целия ви живот.

Какво трябва да направите сега, месец след като е започнала новата година, обяснява д-р Евгения Паршина, алерголог – имунолог.

Д-р Евгения Паршина

Истината е проста и известна на всички, но изпълнявана от малцина: определено трябва да започнете да се грижите за най-скъпия и най-близкия човек на света – за себе си.

Преглед на здравето

Основен момент е здравната проверка. Днес има всичко възможно за тази цел: годишни медицински прегледи в поликлиники, както и прегледи в платени здравни центрове. Здравните програми не отнемат много време – те могат да се минат за максимум два или три дни.

Списъкът на лекарите, участващи в такива програми, е доста широк. Днес в него често са включени не само тесни специалисти, но и диетолози, което им позволява да съставят оптимална диета. Лекарите, въз основа на получените данни от проведените изследвания, ще ви кажат какво и как да лекувате, както и какъв вид профилактика трябва да се осигури.

Отказ от лоши навици

Началото на годината, още преди настъпването на пролетта с нейните авитаминози, е най-доброто време да се отървете от лошите навици.

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да се откажете от пушенето. И тук говорим за всички видове дим – цигари, електронни цигари, наргилета и други джаджи. Има много начини – от волево решение до помощ от психотерапевти. Тютюнът убива почти половината от хората, които го употребяват, според СЗО. Около 8 милиона души умират всяка година заради последиците от тютюнопушенето. Няма система в тялото, която да не реагира на този навик.

Ползите след отказ от тютюнопушене

Тялото бавно започва да се възстановява. Ако добавите към това и отказ от алкохол (дори и да го консумирате в малки дози), настроението ви ще се подобри. Работоспособността и мотивацията ще се повишат, ще станете и много по-жизнени. Стомашно-чревният тракт ще работи по-добре , което означава, че придобивате по-силен имунитет.

Също така си струва да запомните, че алкохолът провокира преяждане. И тук е възможно да се реши вторият проблем и да се развие друг полезен навик – правилното хранене.

Корекция на диетата

Днес лекарите непрекъснато говорят за необходимостта да се следи теглото. Всъщност, на фона на излишните килограми се увеличават рисковете от заболявания на сърдечно-съдовата система и захарен диабет. Хората със затлъстяване понасят по-зле инфекциозните заболявания. Този факт беше доста коментиран по време на пандемията.

Не е толкова трудно, колкото изглежда. Определено не си струва да започнете със строга диета точно днес, защото, напротив, това ще доведе до стрес в тялото. Порциите трябва да се намаляват постепенно. Също така е важно да преразгледате диетата си, така че в нея да не преобладават мазни, пържени и пушени храни. Разбира се, бързото хранене също трябва да бъде изключено. По-добре е да изберете ястия, приготвени на пара, чрез задушаване, печене и варене. Не забравяйте да включите плодове и зеленчуци в диетата си.

Воден баланс: колко вода трябва да се пие

Водата е отличен лечител. Не струва скъпо, няма калории и е много полезна. Водата компенсира загубата на телесна течност, която се губи дори при дишане и с потта, подобрява храносмилането, насърчава по-доброто усвояване на хранителните вещества.

Препоръчителната норма е около 30 мл. на килограм телесно тегло. Но не се опитвайте да излеете в себе си много вода наведнъж. Ако не пиете особено охотно, трябва постепенно да свикнете да го правите правилно.

Физическа активност

За да се чувствате здрави, дръжте болестите на разстояние. Буквално и преносно трябва да бягате от тях. Повече движение означава по-добро здраве. Извинението, че е нужно да си купите абонамент за фитнес клуб, няма да помогне тук. Достатъчно е да започнете с малко – спрете да използвате асансьора, ходете на ден поне 30-40 минути с умерено темпо, разхождайте се в парка или просто обикаляйте улиците на квартала с бърз ход. Не е чак толкова скъпо и ако се запишете и да плувате. Плуването дава здраве на тялото, но балансира и емоционалното състояние.

Внимание към съня

Няма нужда да говорим за значението на съня – без него тялото бързо се „разпада“: започват проблеми с храносмилането, развива се невроза, и всичко това се отразява на работата на сърцето. Проветряване на стаята преди лягане, тъмни завеси и липсата на електронни и умни джаджи няколко часа преди лягане е ключът към силен и здрав сън. Времето, през което спите, може да варира – стандартната препоръка е 8 часа. Важно е да изградите стабилен график – лягайте и ставайте приблизително по едно и също време, включително през почивните дни. Добрият сън помага за премахване на токсините от тялото, облекчава стреса и нормализира жизнената дейност на тялото.

Дигитален детокс и четене

Днес навикът да се откъснете от джаджите може да се нарече полезен и здравословен. Започнете с малко – първо оставете телефона или лаптопа настрани за 5 минути и не ги вземайте, колкото и да искате. След това за половин час и така увеличавайте времето без тях.

Друг здравословен навик, който допълва дигиталната ви детоксикация, е четенето. Учените са доказали, че хартиената книга перфектно облекчава стреса. Това се дължи на факта, че четенето е монотонно, изисква концентрация, откъдето идва и успокояващият му ефект. Доказано е, че четенето понижава кръвното налягане и облекчава мускулното напрежение. Хората над 65-годишна възраст дори могат да подобрят когнитивната си функция с помощта на книги, което ще предотврати развитието на деменция.

Здравните навици често изглеждат банални

Но всъщност точно това е комплексът, който всеки човек трябва да усвои, за да бъде здрав и активен. И най-важното – щастлив. В края на краищата, с такава система на самообслужване винаги ще знаете какво да правите със себе си, ще се стремите към нещо ново и ще търсите нестандартни възможности за решаване на определени проблеми. Тялото ще отговори с благодарност на такава грижа и бързо ще се справя с различните заболявания.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *