БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Топ 6 въпроса за зъбните коронки

Зъбните коронки са нещо, подобно на капачки, поставени върху увредените зъби

зъбните коронкиЗъбните коронки се използват за защита, покриване и възстановяване формата на вашите зъби, когато пломбите не решават проблема. Те могат да бъдат направени от метал, порцелан, смола и керамика. Обикновено не изискват специални грижи, освен редовна и добра орална хигиена.

Коронката може да направи зъба красив и да го предпази от разрушаване. Идеална е в случаите, когато повърхността на зъба е разрушена, но корените са останали здрави.

Д-р Константин Гелщайн е специалист по ортопедична стоматология. Той отговаря на няколко основни въпроса, относно зъбните коронки.

Д-р Константин Гелщайн

1. Какво се случва със зъбите под зъбните коронки? Влошава ли се състоянието му?

Короната е опит да се спаси зъба и да се удължи живота му. Тя няма как да го влоши или унищожи. Понякога пациентите имат чувството, че зъбът под короната едва ли ще може да им служи дълго. Това е така само защото короната се поставя върху вече проблемен зъб, в опит да се спаси. Коронката е временно, компромисно решение. Например, зъба има не много здрав корен, който може да служи известно време. Прави се корона и пациентът изкарва така няколко години. Този вариант е много по-удачен, отколкото веднага да се постави имплант.

2. Трябва ли да се изпили зъба, за да се сложи коронка?

Този въпрос най-често тревожи пациентите. Те се страхуват, че зъбът им ще бъде доста изпилен и от него нищо няма да остане. Към днешна дата технологиите в стоматологията позволяват да се избегне голямо препариране на зъба. Модерните коронки са много тънки, така че обработката на проблемния зъб е минимална.

Не забравяйте, че коронки не се поставят на здрави зъби. По правило това са вече силно увредени зъби и затова изпиляването не е критично и силно травматично.

3. Трябва ли да се премахне нерва при инсталиране на коронката или да се почистят и излекуват кореновите канали?

Не е необходимо специално депулпиране на зъба за инсталиране на зъбната корона. Има определени медицински показания за отстраняване на нерва – голямо разрушаване на зъба или пломбата, което може допълнително да доведе до факта, че пулпата (нервът на зъба) се възпалява. В този случай трябва да се извърши депулпация.

Ако зъбът е бил лекуван преди това и диагнозата показва, че каналите са добре запечатани, тогава не е необходимо повторно лечение на такъв зъб. Но ако има някакви съмнения относно лечението на кореновите канали, по-добре е да лекувате зъба. След инсталирането на коронката, лечението на кореновите канали вече е проблематично. Ето защо е важно каналите да бъдат обработени перфектно.

4. Премахването на гипса е доста неприятен процес. Има ли алтернатива сега?

Всъщност процедурата за вземане на отпечатъци не е много приятна и дори не всички ортопеди обичат да я извършват. Към днешна дата има много добра алтернатива на аналоговите отливки – интраорални скенери (малка тръба с видеокамера), които позволяват да се създаде високо прецизно триизмерно изображение на челюстта. Използването на скенер помага да се избегнат неприятни усещания, като рефлекс на повръщане.

5. Какъв е средният живот на една зъбна коронка и от какво зависи?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Животът на този вид протезиране зависи от много фактори: доколко увреден е зъба, състоянието на човешкото здраве като цяло и нивото на хигиена. По правило коронките се поставят върху проблемни зъби. Появи ли се отново някакъв проблем, тогава коронката няма да издържи дълго. Но ако зъбът има добра прогноза, тогава тя може да е годна 20-25 и дори 30-35 години.

Коронките също могат да се сменят, но това се прави само ако има показания. По правило смяната може да е наложителна заради позицията на зъба, състоянието на меките тъкани (венците например) и т.н.

6. Ако зъбът не може да бъде спасен, в кои случаи зъболекарят ще препоръча имплантиране и в кои протезиране?

Решението на проблем с липсващ зъб с помощта на протезиране винаги е свързано с необходимостта от изпиляване или препариране на съседните зъби. Това не е необходимо при имплантиране. Ето защо съвременната стоматология предпочита по-щадящ метод – имплантиране.

Днес при планиране на имплантирането активно се използват цифрови технологии (като интраорални скенери, например), хирургически шаблони и модерни материали от водещи европейски производители. Всичко това гарантира безопасността, коректността и качеството на процедурата.

Има ситуации, когато имплантирането не е препоръчително. Това се дължи на здравословното състояние на пациента или индивидуалните затруднения при извършване на процедурата. Тогава лекарите следват пътя на класическото протезиране. Но във всеки случай изборът на метод за възстановяване на зъбите се взема съвместно от зъболекаря и пациента.

Бонус: Зъб, който има коронка изисква ли специални грижи?

Такъв зъб не се нуждае от специални грижи. Въпреки това, подлежащият зъб все още трябва да бъде защитен от кариес или заболяване на венците. Поради това трябва да продължите да спазвате добра орална хигиена. Това включва миене на зъбите два пъти на ден и почистване с конец веднъж на ден – особено около областта на короната, където венеца среща зъба. Също така избягвайте да захапвате или да дъвчете твърди храни ако имате порцеланови коронки (например дъвчене на лед или пуканки). Така ще предотвратите напукване на порцелана.

Източници: kp.ru, my.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *