Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Храната, която ядем се отразява на настроението ни

Храната, която ядем се отразява не само на здравето ни, но и на настроението ни. Ако се храните добре и все пак се чувствате тъжни и унили значи може би имате недостиг на някои витамини и минерали или пък несъзнателно се лишавате от някои храни. Разбира се правилното хранене само по себе си не винаги е отговорът на ниското настроение, което ни спохожда, но пък може да се опитате да оправите това с консумирането на определени храни.

За да общува правилно мозъка с тялото той се нуждае от химични вещества наречени невротрансмитери, като допамин, ендорфини, глутамин и серотонин. Ако не се храните достатъчно и не ядете правилната храна то тогава тялото ви не може да произвежда достатъчно от тези химикали и това да доведе до депресия и тревожност. Друга причина за липсата на  настроение може да бъдат по-ниските нива на кръвната захар. Това може да се случи, ако например пропуснете хранене през деня. Липсата на достатъчно въглехидрати също може да е причина за лошото настроение през деня.

Ето и някои полезни съвети за поддържане на доброто настроение.

  • За да поддържате нивото на кръвната захар стабилно яжте често и на малки порции през целия ден. Не пропускайте хранене особено закуска.
  • Не спазвайте диети с ниско съдържание на мазнини. Тялото ви се нуждае от мазнини за да работи мозъкът ви по-добре. Уверете се, че диетата ви включва мононенаситени мазнини като тези, които се съдържат в рибата и зехтина например.
  • Старайте се да консумирате повече пресни плодове и зеленчуци. Те са богати на витамин В6, фолиева киселина, витамин С и цинк и са от съществено значение за производството на сератонин.
  • Ако чувствате, че настроението ви не е на ниво яжте храни съдържащи аминокиселината триптофан. Такива храни са пиле, пуйка, мляко. Към тях трябва да добавите и въглехидрати за да може тялото ви по-добре да абсорбира трипофана.
  • Ограничете приема на кафе и други напитки с кофеин.
  • Пийте повече вода.
  • Правете най-малко по 20 мин. на ден упражнения. Упражненията помагат да се намали тежестта на симптомите на тревожното разстройство.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *