Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се проявяват симптомите при рака на задстомашната жлеза?

Симптомите при рак на задстомашната жлеза:

Болката е най-честият симптом, наблю­дава се при 70 до 85 на сто от болните. При почти половината от тях тя се появява няколко седмици преди жълтеницата и независимо от разположението на тумора е пьрви признак на заболяването. Често възниква заради притискане на нервните стволове от тумора и по-рядко се предизвиква от запушване на жлъчния проток. При някои болни болката се локализира на едно място, при други – се премества към гръбначния стълб и между лопатките. По-рядко – в дясната лопатка. Ако туморът се съпровожда с панкреатит, възниква пристъпообразна опасваща болка. При различните болни интензивността на болката е различна. Най-често болката се появява или засилва вечерно или нощно време в положение легнал по гръб. Ако туморът притиска слънчевия сплит, болката е по-силна. Човекът е принуден да се навежда напред, за да не го боли толкова много.

Жълтеницата е най-ярко изразеният симптом при рак на главичката на задстомашната жлеза и е обусловена от прорастване на тумора в жлъч­ния проток и застояване на жлъчка. По-рядко възниква, ако ракът е разположен в опашчицата. Жълтеницата рядко е първи симптом, най-често се предшества от болка или загуба на тегло. Отначало кожата има яркожълт цвят с червени­кави оттенъци, заради натрупания билирубин. Жълтеницата се съпровожда с изменение цвета на урината и изпражненията. Те се обезцветяват, урината придобива кафеникав цвят, като на бира.

Кожният сърбеж е обусловен от раздразне­ние на кожните рецептори от жлъчните киселини. Среща се при повечето болни. Обикновено въз­никва след жълтеницата, най-често при високо съдържание на билирубин в кръвта.

Един от най-важните симптоми е загубата на тегло, обусловено от интоксикацията. Тя се развива заради нарушение на чревното храносмилане заради запушените жлъчни и панкреатитни протоци. При повечето болни се наблюдава отслабване. При половината от тях се наблюдава понижен апетит, често възниква отвращение към мазна или месна храна. От­слабването и намаленият апетит се съчетават с нарастваща слабост и умора, а понякога – с прилошаване и повръщане. Понякога се наблю­дава чувство на тежест след ядене, киселини; често се нарушава чревната функция, появяват се метеоризъм, запек, по-рядко диария.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *