ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Владимир Тихомиров: Сънят е огледало на психичното ни здраве!

  • Чрез безсъницата и нощните кошмари нашият мозък иска помощ, обяснява специалистът.

Свикнали сме да приемаме безсъницата като нещо нормално във Всекидневието ни, например като пърхота, който се появява и след едно „помахване“ с ръка може да изчезне. За него може и да решите да не потърсите Лекарска помощ, кората предпочитат самостоятелно да се справят с безсънието, като си купят без рецепта сънотворни или успокояващи хапчета. Други се доверяват на народната медицина, на билкови отвари. Но какво е това състояние, откъде и защо се появява, как да се отървем от тази напаст? Много въпроси можем да си зададем, но за съжаление само лекарите специалисти могат да ни отговорят. Основното, което трябва да знаем за нару­шението на съня, е, че той е огледало на психическото ни здраве. Чрез безсънието, нощните кошмари нашият мозък моли: „Помогнете ми! Не се чувствам добре! Обърнете ми внимание!“ Ето какво ни каза за безсъницата опитният невролог Владимир Тихомиров от Медицински център „А.Г. Гриценко“.

Д-р Тихомиров, каквo състояние е безсъ­нието?

Навярно всеки един от нас е страдал от безсъние. Възможно е това да се е случило през нощта, когато мислим за предстоящата ни важна среща на утрешния ден, или просто когато ре­шим да си легнем по-рано и хубаво да се наспим. А вместо това –

ЧАСОВЕ НАРЕД С ОТВОРЕНИ ОЧИ

Или друг пример. При­бирате се уморени след поредния работен ден, буквално „заспивайки, докато ходите“, лягате да поспите, но сънят, не идва. Леглото ви се струва неудобно, дочу­вате шума отвън. В един момент установявате, че желанието ви да се наспите си е отишло. Подобни проблеми се случват при 30-45% от хората, при половината от тях това придобива хроничен характер.

–         Защо се случва така?

Безсънието няма симптоми. Говоря за това, че не е заболява­не. Но ако говорим за лечение на безсъницата, имаме в предвид отстра­няване на нейните причи­ни. Обикновено такива са хроничното недоспиване, работа на смени, стресо­ви ситуации през деня. По мнение на лекари 5 часа сън е достатъчният ми­нимум за наспиване. Ако човек в продължение на 3 нощи подред не успява да се получава нарушение на нощния сън, който „докарва“ първата, но не единствена безсъница. Разбира се, има и други причини за безсънието – неврози, депресии, на­рушение на обмяната на веществата. Има и физи­ологична, наследствена предразположеност към безсъние – това са осо­бености на всеки тип нервна система. Важни фактори за проявата му са

ЧЕРЕПНОМОЗЪЧНИ ТРАВМИ, АЛКОХОЛИЗМЪТ, интоксикация на орга­низма, както и наруше­ние на кръвопотока в централната нервна система, изменение на вътречерепното наляга­не. Има и по-тежки при­мери – използването на психоактивни вещества, на наркотици, сънотвор­ни. Безсънието е чест спътник на възрастните хора.

–         Какво се случва, когато не можем да заспим?

– Като за начало – това са мислите за трудното заспиване, тоест описвате в съз­нанието си проблемите със заспиването. Посте­пенно човек си изработва цял ритуал за това как да стигне до леглото, може да се появи и страх от самото легло или все да си повтаря – сега пак няма да заспя. Така че си създава ритуали – сяда на дивана, чете, докато се унесе, и други такива неща.

При т.нар. от нас втори етап се появяват нощните пробуждания от звуци, кошмари, нару­шения в дишането, резки движения на партньора в леглото, след които човек дълго не може да се успокои и да заспи.

И накрая идва трудно­то сутрешно събуждане, понижената работос­пособност, чувството на сънливост, на умора. Има случаи, когато паци­ент се оплаква на лекаря, че не е мигнал цяла нощ, А СЕ УСТАНОВЯВА, ЧЕ ТОЙ Е СПАЛ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5 ЧАСА

–         Как се изясняват причините?

Трябва да се направи консултация със специа­лист по съня. При поста­вяне на диагнозата се взема в предвид профе­сията – нощна или дневна смяна, както и това дали е друг часови пояс. При хората, които често пътуват, този проблем е доста срещан. Ако се налага, се прави и поли- графски запис на съня в специална лаборатория, който показва нагледно как работи организмът ни по време на сън. Всич­ко е от значение – това специалистът го преце­нява и ще ви даде съвет как да се справите.

–         Налага ли се меди­каментозно лечение?

– Ако имате безсъние, и то отскоро, решение­то на проблема е просто – трябва да се научите да спите правилно. Да редувате работа и по-отпускаща вана. Ако не, един топъл душ пак ще ви помогне. Най-вероятно е да ви предложат да изкарате и курс по автотренинг. Това се случва, когато безсъни­ето е „младо“, току-що проявяващо се. В случаите, когато безсънието ви докарва умора, стрес, може да (вземете сънотворно. Но непременно изписано от специалист, поне от невролог. Трябва строго да спазвате указанията за приема му. Никога не забравяйте, че всички съ­нотворни не могат да се приемат повече от 10-14 дни. През това време не се получава зависимост от лекарството, няма тежки странични ефек­ти и можете спокойно да го спрете. При много случаи на безсъние обаче човек решава, че е мно­го по-лесно да си вземе поредното хапче, откол­кото отново да изкара една мъчителна нощ.

–         Ако след тези „про­цедури“ пак не можем да заспим?

– Когато отново се появят пристъпите на безсънието, е необходи­мо да се обърнете към лекар, специалист по съня. Възможно е да се наложат допълнителни изследвания при невро­лог, както и физиоте­рапевтични процедури, фитотерапия, иглотерапия, психотерапия. Какво да се прави, ще реши най- правилно лекуващият ви специалист.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Ако страдате от проблеми със съня и имате болки в гърба, раменете и врата – възглавницата BIOMAGNETIC POWER Е ВАШЕТО РЕШЕНИЕ! Поръчайте тук и вижте повече информация на www.facebook.com/Биомагнитна възглавница

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Д-р Владимир Тихомиров: Сънят е огледало на психичното ни здраве!

  1. Pingback: Практични съвети за употребата на маслото за вана | ПО-КРАСИВИ

  2. Pingback: Лечение на дистимия | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *