Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пляскайте за здраве. Лесна китайска техника за самомасаж

Правете самомасаж винаги когато имате възможност. Това е лесна и ефективна техника, която подобрява кръвообращението, а с него и цялостното благосъстояние

самомасаж

Самомасаж може да правите почти навсякъде – както у дома, така и по време на работа. Днес ще ви запознаем с интересна техника, чиито ползи за здравето са неоспорими – практикува се днес така, както се е практикувала и преди векове. Идва от мистичния Изток, където грижата за благосъстоянието на човека е достъпна за всеки, не само за великите (или не чак толкова) китайски лечители.

Самомасаж с пляскане за здраве

Ако ви кажем, че може да подобрите физическото и емоционалното здраве със собствените си длани, ще повярвате ли? Тогава прочетете и опитайте! В края на краищата всичко, от което се нуждаем за подобряване на имунитета и благосъстоянието, е безплатно и винаги с нас: необходими са само собствените ни ръце и нищо повече.

Има защо да се доверяваме на източните лечебни техники. Те са доказани и се прилагат не само в Азия, но и по целия свят. Пляскането е ефективна практика, която отнема малко време и не изисква много усилия. Всичко, което трябва да направите, е… да напляскате себе си.

Пляскане в ежедневието

В китайската традиционна медицина пляскането е част от цигун гимнастиката (комплект от двигателни и дихателни упражнения). Но всъщност тази техника е популярна сред много народи, а не само сред жителите на Средното царство. Примери:

▪ Руската баня с метла. Тук потупванията са особено забележими. Да, и в комбинация с контрастни температури, пара и ароматерапия. Дори миризмата на листата от бреза или дъб, задушени във врялата вода, сама по себе си лекува тялото. И в едно с това има и енергичен масаж на цялото тяло.

▪ Успокояващо меко потупване на бебето. Разбира се, става дума за нежното движение на дланта на майката, която в такт с приспивната песен нежно се докосва до гърба на детето и му помага да заспи по-бързо с леки и ритмични потупвания.

▪ Насърчително потупване по рамото. Познат жест, нали? И съвсем не случаен. Вярно, не във всички страни. Например в Япония такова приятелско потупване би било третирано много негативно: в тяхната култура като цяло има благоговейно отношение към физическия контакт. А у нас този жест понякога изразява сърдечна подкрепа и съпричастност много по-добре от думите.

Какви са ползите от пляскането

❗ Внимание! Всяка техника за самомасаж може да има противопоказания. Тази статия при никакви обстоятелства не е ръководство за самодиагностика. Консултирайте се с лекар преди да започнете да я практикувате!

В източната практика се смята, че потупването помага за бързо възстановяване на жизнеността и увеличаване на жизнената енергия. Неравномерният или бавен поток на тази енергия в тялото нарушава функционирането на органи и цели системи, води до възпалителни процеси и други дисфункции.

Ефектът от пляскането има убедителни обяснения:

▪ Потупването и попляскването засилва кръвообращението. Активното кръвообращение подобрява храненето на тъканите и ускорява доставката на полезни микроелементи до всяка клетка.

▪ Подобрява лимфната циркулация. А това означава, че имунната система започва да работи пълноценно. Отстраняването на продуктите от разпада се ускорява. Освен това се оказва отлична превенция на задръстванията в тялото.

▪ Ускореният имунитет в крайна сметка укрепва костната тъкан , прави ставите и сухожилията по-еластични. И не само това!

▪ Пляскането подобрява състоянието на кожата. Тя става по-еластична, възпалителните процеси и дори малките бръчки намаляват. Това веднага се отразява във външния вид.

Между другото, пляскането също така намалява тежестта на целулита

▪ Носи приятно отпускане на мускулите. Особено на тези, които са „запушени“ след тренировка или силно физическо натоварване. Можете да практикувате потупване с отворена длан сутрин, когато тялото е изтръпнало от неудобната поза за сън. А може и след фитнес, джогинг и други активни дейности.

Ако добавите и разтягане след попляскването, тогава ползите от тренировката ще бъдат тройни

▪ Подобрява настроението. Всеки масаж е приятен. Като цяло тялото ни постоянно се нуждае от такива грижи. И е много благодарно за активните действия, които сме предприели. Не е случайно, че веднага започва да произвежда хормони, които влияят положително на настроението ни. В края на краищата, по този начин тялото ни предлага: „Хайде, хайде! Погрижи се за здравето си. Давай заедно да го подобрим!“ Опитайте се да напляскате себе си като започнете от ръцете, минете през корема и задните части и стигнете до стъпалата. Гарантирано е, че веднага ще почувствате прилив на радост и свежа енергия.

▪ Подобрява паметта, вниманието, мисленето, речта. Тоест, това са почти всички когнитивни процеси. С помощта на техниката на даоисткото попляскване се обработват всички зони, включително главата. Когато кръвообращението на мозъка е нарушено, настъпва смърт на неврони в различните му части. Самомасаж с пляскане ускорява микроциркулацията и възстановява пълното кръвообращение. И най-пряко засяга умствените ни способности.

▪ Удължен живот. При това ще живеем пълноценно (активно дълголетие), без слабоумие и телесна немощ.

▪ И накрая, пляскането е много ободряващо. Това е ефект, който се усеща моментално и от първия път. Ако добавите такава лесна техника към сутрешния си ритуал, тогава фразата „станах, но забравих да се събудя“ ще престане да бъде актуална за вас.

Комплекс за самомасаж с пляскане и потупвания

Честно казано, почти всяко пляскане е полезно, дори и да е направено без система и схема. Но ако искате да засилите ефекта, тогава може да го направите според препоръките на китайските експерти по самомасаж.

Самите потупвания и поплясквания се правят по два начина:

✔ С длан. Необходимо е леко да се закръгли, като се свият пръстите (все едно правите шепа).

✔ Кокалчета. За да направите това, трябва да съберете дланта в юмрук.

Сега и самата техника на самомасаж

1. Започнете отгоре надолу, т.е. от главата и лицето. Внимателно пляскайте с пръсти от челото към задната част на главата, след това надолу към врата. Също така трябва да „ударите“ дясната страна на лицето (с лявата ръка), а след това лявата (с дясна ръка).

Добавете леко и нежно размачкване на ушните миди и продължете напред

❗ Внимание! Изберете интензивността на движенията, така че да не изпитвате дискомфорт. Броят на повторенията също е индивидуален. За някой са достатъчни 10 потупвания, а за други и 50 ще са добре.

2. Попляскате врата. Задната повърхност, след това предната (тук много внимателно, защото щитовидната жлеза е чувствителна зона), дясната страна и лявата.

3. Потупайте се по рамото. Лявата ръка – отдясно, дясната – отляво. Тук можете да увеличите интензивността и да обиколите с попляскване целите рамене.

4. Пляскате с всяка ръка от всички страни, като внимавате да не засегнете гърдите (ако сте жена).

5. Идва ред на гърба. Препоръчително е да използвате юмруци за това. Но вие сами ще прецените, особено в долната част на гърба. Не прекалявайте в лумбалната област. Вървете от дясната страна на гърба с лявата ръка и от лявата страна с дясната длан/юмрук.

6. Удряйте леко гърдите отдолу нагоре. За жените – само областта на гръдните мускули, без да се засягат жлезите.

Бъдете внимателни в областта на лимфните възли – трябва да се заобиколят

7. Погрижете се за стомаха. Тук трябва да използвате дланите. Пляскате в кръг. Може да добавите и самомасаж с кокалчетата на пръстите (кръгови движения).

8. Дупето може и трябва да се потупва с юмруци. Тук е допустимо да работите с максимална интензивност. Особено дамите. Не искате „портокалова кожа“ за летния сезон, нали? Затова опитайте да бъдете по-активни. Комбинирайте юмручното потупване с длан. Пляскайте смело, докато не забележите леко зачервяване. Особеното е, че дланта трябва да се движи в кръг или нагоре и надолу, а не да пляскате дълго време само на едно място и след това да местите.

9. Пляскайте краката отдолу нагоре. От глезена до бедрото. До коляното е по-добре само с длан.

10. Завършете „масажа с пляскане“ по най-приятния начин: потупвате и пляскате краката от всички страни, без да пропускате и сантиметър (особено в зоната на бедрата). Може да завършите с лек масаж на тялото, като започнете да втривате внимателно подходящ лосион за тяло, по ваш избор и съобразен с особеностите на кожата.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *