Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сок от тиква: ползи и вреди за тялото

Полезно е да се пие сок от тиква за много болести и за подсилване на организма. Кой трябва да го пие? На кого ще навреди? Как се приготвя?

И още интересна и полезна информация за сок от тиква, който лесно може да си направите у дома.

Тиквата е идеална не само за вкусни баници и супи, но и за приготвяне на чуден ароматен сок. Какви полезни свойства притежава тиквеният сок и защо трябва да го включите в ежедневната си диета – ще научите от статията. Информацията в нея е проверена от медицински специалист – д-р Бавер Салихова, гастроентеролог.

Д-р Бавер Салихова

В България тиквеният сок стана особено популярен след излизането на филмите за Хари Потър. Но за ползите му учените говорят отдавна.

Суровият сок от тиква, например, се използва в някои фармацевтични препарати. Прилага се активно и в кулинарията: с него се приготвят десерти, добавя се към месни и зеленчукови ястия. Тази напитка може да се пие и в чиста форма – като алтернатива на сладката, но вредна кока-кола или други газирани напитки.

Сок от тиква в кулинарията – история

Тиквата е едно от първите облагородени растения в света, което е било познато на човека 5-7 хиляди години преди новата ера. За родина на зеленчука се смята Северна Америка. Там за първи път са започнали да отглеждат кръглите коремчести зеленчуци с гладка, леко оребрена кора. И до днес тиквеният пай все още е традиционно ястие за Деня на благодарността в Съединените щати и Канада.

Тиквата е не по-малко популярна и в България. Град Севлиево е обявен за „столица на тиквата“ още по времето на социализма. От десетилетия през септември там се провежда и Фестивал на тиквата.

Състав и калорично съдържание на тиквения сок

В масовото производство тиквен сок се приготвя от пресни плодове най-често чрез студено пресоване. А за да направите сок от тиква у дома, имате нужда от малко зеленчукова каша и вода. Рендосвате, изстисквате с ръце и разреждате с малко вода. Обикновена сокоизстисквачка или блендер лесно ще се справи със задачата: с тяхна помощ можете бързо да направите вкусна и ароматна напитка.

Едно интересно и необходимо уточнение. Много хора се питат, и има немалко спорове по въпроса, дали тиквата е плод или зеленчук. Оказа се, че е и двете, тъй като спада към интересната група наречена плодови зеленчуци.

Тиквата има качества на плод и зеленчук едновременно

Това я прави идеална за комбиниране с други плодове и зеленчуци.

Калории на 100 грама сок – 38 kcal.
Белтъчини – 0 гр.
Мазнини – 0 гр.
Въглехидрати – 9 гр.

Ползите от тиквения сок

Подобно на самия зеленчук, тиквеният сок е пълен с витамини С, витамин Е и витамини от група В, бета-каротин и минерали. Също така съдържа захароза и органични вещества.

За подобряване на здравето е достатъчно да се пие половин чаша тиквен сок дневно. Също така е полезни са и многокомпонентните варианти: сок от ябълка – тиква, тиква с портокал , морков – тиква, тиква с банан и грозде , круша – тиква и други комбинации. Колкото по-разнообразен е съставът на напитката, толкова повече ползи ще донесе на тялото.

Тиквата е богата на витамини А, С, РР, Е, витамини от група В, както и минерали – силиций, цинк, магнезий , калий, калций и желязо. Затова тиквеният сок помага за нормализиране работата на вътрешните органи и подобряване на благосъстоянието . Благодарение на витамин А, който е част от напитката, сокът насърчава ускореното зарастване на порязвания и рани, подобрява тонуса на кожата, зрението и намалява вероятността от катаракта. Антиоксидантите в състава на тиквения сок се борят с отрицателните ефекти на свободните радикали, които се натрупват в тялото и в крайна сметка причиняват онкологични заболявания, патологии на сърдечно-съдовата и ендокринната системи.

Сок от тиква перфектно утолява глада, поради високото съдържание на фибри в състава

Това превръща тиквения сок в незаменим инструмент в борбата с наднорменото тегло. Освен това напитката предотвратява появата на атеросклероза, нормализира работата на сърдечния мускул и кръвното налягане, намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, казва д-р Бавер Салихова, гастроентеролог. Разбира се, всичко това няма да се случи ако изпиете една чаша сок, а ако го приемате редовно в продължение на поне три-четири месеца.

Морковено-тиквеният сок има имуностимулиращ ефект, повишава устойчивостта на организма към инфекциозни причинители, подобрява качеството на зрението, укрепва кръвоносните съдове.

Ябълково-тиквеният сок съдържа голямо количество желязо. Тази комбинация е особено необходима за хора с желязодефицитна анемия и заболявания на хемопоетичната система (набор от органи и тъкани, в които се образуват, диференцират, рециклират и унищожават формираните кръвни елементи). Също така, този сок подобрява функционирането на храносмилателната система и помага в борбата с безсънието.

Сокът от кайсия и тиква е богат на витамин А, бета-каротин и силиций. Те нормализират репродуктивната функция, подобряват имунитета, имат антиоксидантни свойства и стимулира синтеза на колаген.

Сокът от тиква и портокал помага за ускоряване отстраняването на токсините от тялото, прочиства черния дроб, бори се и с астенопията (умора на очите).

Сокът от цвекло и тиква има благоприятен ефект върху чревната подвижност, нормализира дейността на централната нервна система, укрепва сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Ползите от тиквения сок за мъжете

Напитката може да се нарече естествен имуномодулатор. Благодарение на наличието на антиоксиданти и минерали в състава, предпазва тялото от заболявания, укрепва имунната система. За да направите напитката още по-здравословна, когато я приготвяте, можете да добавите плодове от ягоди, офика и касис – лидерите по съдържание на витамин С.

Високото съдържание на антиоксиданти в тиквения сок, особено ако е с пулпа, го прави отлична помощ при превенцията на инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Напитката е полезна и при проблеми с храносмилането – по-специално за лечение на запек, тъй като има слабително действие.

Ползите на сок от тиква за жените

Възрастните жени могат да страдат от прояви на хипертония, които се преживяват много по-тежко, отколкото високо кръвно при мъжете. Според изследвания сокът от тиква може да помогне за намаляване на кръвното налягане и количеството на „лошия“ холестерол в кръвта.

Този продукт е ефективен и в борбата срещу безпокойството и стреса. Често се използва при лечение на безсъние. Чаша тиквен сок преди лягане, с добавка на лъжица мед, е ефективно „хапче“ за сън. А изпит сутрин, на гладно, но вече без мед е „лек“ за сутрешно гадене.

Ползите от тиквения сок за децата

Тиквата е продукт с ниска степен на алергенност, поради което често се включва в детската храна. Ако детето няма алергии и индивидуална непоносимост към зеленчука, може да му се предложи натурален сок от тиква.

Богатият витаминен и минерален състав на напитката допринася за здравословния растеж и развитие на децата.

Може ли и как вреди употребата на сок от тиква?

Честата употреба на сок може да провокира повишено образуване на газ в червата и стомаха и разхлабване на изпражненията. За да избегнете негативна реакция, не трябва да консумирате повече от дневната норма сок на ден – до 200 милилитра, – добавя д-р Бавер Салихова, лекар-гастроентеролог.

Хората с патологии на жлъчния мехур и бъбреците трябва да се консултират с лекар, преди да добавят сока към менюто си, тъй като напитката има холеретичен ефект.

Противопоказание за употребата на тиквен сок е индивидуалната непоносимост към компонентите, които съставляват напитката, и наличието на алергия към тиква. Също така не се препоръчва хора с язва на дванадесетопръстника, гастрит с ниска киселинност и хронична диария да употребяват тиквен сок.

Използването на сок от тиква в медицината

Всички части на тиквата се използват в народната медицина. Пулпът се използва като тонизиращо, холеретично, противовъзпалително и слабително средство. Тиквените семки имат антихелминтни свойства и насърчават плодовитостта, тъй като са богати на цинк и L-аргинин, важни вещества за човешкото репродуктивно здраве.

– Сокът от тиква се използва като допълнение към лекарствената терапия за лечение на холецистит и пиелонефрит. Напитката помага за облекчаване възпалението на стомашната лигавица и намаляване на киселинността. Препоръчва се да пие сок при гастрит с висока киселинност, язва и панкреатит, добавя д-р Бавер Салихова. – Сокът от тиква нормализира изпражненията, бори се със запека, ускорява чревната подвижност, затова се използва при синдром на лениви черва. Напитката има хепатопротективен ефект, подобрява потентността при мъжете, бори се със заболявания на простатата, полезна е при токсикозапо време на бременност, тъй като намалява гаденето и сутрешната слабост, има успокояващ ефект и стабилизира нервната система. Сокът също така намалява концентрацията на пикочна киселина, затова е ефективен при лечение на подагра.

Няколко рецепти за сок от тиква

 

Ястия с тиква се срещат в кухните на много народи по света. Сред тях има рецепти за вкусен и здравословен сок.

Сок от тиква с лимон

Тази витаминозна напитка е отлична подкрепа за тялото през студения сезон. Благодарение на високото съдържание на витамин С и други антиоксиданти, ще ви помогне да преминете през този период без сериозни респираторни проблеми.

Tиква без кората – 500 грама
Лимон – 1 брой
Захар – 50 грама
Вода – 1 литър

Настържете тиквата на ситно ренде. Налейте вода в тенджера, добавете захарта и оставете водата да заври. Потопете тиквата в получения сироп и оставете водата да заври отново. Махнете тенджерата от котлона и изчакайте да се охлади напълно. След това изстискайте лимоновия сок в него и разбийте получения състав с блендер до гладкост. Изпийте веднага получената напитка – по-добре е да не я съхранявате.

Сок от тиква и моркови

Основните съставки на този сок са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А. Следователно, сокът е полезен за поддържане на зрението, както и поддържане красотата и здравето на кожата.

Тиква – 600 грама
Морков – 2-3 броя
Ябълка – 1 брой
Корен от джинджифил – около 1 см.
Смляна канела – ½ чаена лъжичка.

Нарежете тиквата на малки филийки, обелете и почистете морковите и ябълките. Прекарайте през сокоизтисквачка. Прехвърлете получената твърда маса (не сока) в купата на блендер, добавете корена от джинджифил и смляната канела и разбийте до гладкост. Получената по-гъста смес се разрежда с готовия сок и се пие веднага.

Как се съхранява сок от тиква

Прясно приготвеният тиквен сок е най-добре да се консумира веднага, докато консервираният може да се пие в рамките на една седмица след отваряне.

Популярни въпроси и отговори

Кой сок от тиква е най-полезен и как го приготвят специалистите, обяснява гастроентероложката д-р Бавер Салихова.

Кой тиквен сок е по-добре да се пие – със или без парченца плод?

Прясно изцеденият сок съдържа повече витамини, минерали и антиоксиданти от пулпата, така че е по-здравословно да се пие сокът. Най-важното е да изстискате добре. Въпреки това, ако харесвате сок с пулп, тогава можете да пиете напитката в тази версия, ползите
няма да намалеят.

Може ли да се пие тиквен сок на празен стомах?

Можете да приемате сок от тиква по всяко време на деня. Най-добре е да пиете чаша сок на празен стомах около половин час преди хранене. При наличие на хронични заболявания, като гастрит в остър стадий или холецистит, се препоръчва да се пие сок след хранене.

Как да си направим сок от тиква у дома?

Много е лесно да направите това. Купете сезонна тиква, измийте добре плодовете, обелете, нарежете тиквата и отстранете семките, но по-добре оставете влакната. След това нарежете тиквата на малки филийки и прекарайте през сокоизстисквачка. За по-богат сок пулпата може да се изцеди два пъти. Накрая разредете сока с вода на вкус.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *