Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 признака на нисък тестостерон, които не трябва да пренебрегвате

Какви са признаците на нисък тестостерон и как може да го повишите по естествен път?

Липсата на енергия и мотивация при мъжете често се дължат на нисък тестостерон
Липсата на енергия и мотивация при мъжете често се дължат на нисък тестостерон

С напредването на възрастта е нормално да загубим част от жизнеността на нашата младост. За мъжете намаляващите нива на тестостерон са идеален пример за това. Производството на този хормон при мъжете започва да спада около 40-годишна възраст и намалява с един до три процента всяка година. Въпреки че този спад е стандартен за мъжете, когато остареят, някои развиват мъжки хипогонадизъм (нисък тестостерон), при който тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон.

Ниските нива на хормона могат да повлияят негативно на живота и жизнеността по няколко начина. Д-р Кори Райс, собственик на Modern Medicine и главен клиничен съветник за Biote, казва „Ниският тестостерон се свързва с много неблагоприятни здравословни състояния, включително еректилна дисфункция, затлъстяване, ниска костна и мускулна маса, депресивно настроение и понижено качество на живота.“

Дори и да смятате, че нивата на тестостерона ви са добри, все пак е добра идея да знаете често срещаните признаци на дефицит, за да може да вземете мерки, преди недостигът да доведе до здравословни усложнения.

 

Симптоми на нисък тестостерон:

 

1. Умора и липса на мотивация

Ако се чувствате необяснимо уморени, немотивирани и без енергия, това може да се дължи на проблеми с хормоналното здраве, като понижен тестостерон. Един от най-честите симптоми на недостатъчно производство на мъжкия хормон е липсата на енергия.

Д-р Ейми Килън, специалист по регенеративна медицина и медицински съветник в Joi Women’s Wellness казва: „Умора и липса на мотивация са често срещани симптоми при мъжете, страдащи от нисък тестостерон. Въпреки че получават достатъчно сън, може да им е по-трудно ставането сутрин. Също така, много мъже с този проблем изпитват трудности да се мотивират да правят неща, които преди са им били лесни, като ходене на фитнес, събиране с приятели и практикуване на хобита.“

Д-р Ейми Килън за нисък тестостерон
Д-р Ейми Килън, специалист по регенеративна медицина и медицински съветник в Joi Women’s Wellness

 

2. Загуба на мускулна маса и тонус

Проблемите с ниския тестостерон не са само за мъжете. Жените също могат да изпитат симптоми, като загуба на мускулна маса.

„Невъзможността за изграждане и поддържане на мускули често се дължи на липсата на тестостерон както при мъжете, така и при жените“, казва д-р Килън. „Въпреки редовните упражнения и мускулни тренировки, много мъже и жени, страдащи от този проблем, се разочароват от неспособността си да видят подобрения в своята сила и фигура.“, подчертава още тя.

 

3. Ниско либидо и сексуални проблеми

Силен признак на дефицит на тестостерон е ниското сексуално желание. Други често срещани симптоми са еректилна дисфункция, по-малко спонтанни ерекции, намалена плодовитост, малки тестиси, гинекомастия (позната още като мъжки гърди), загуба на окосмяване по тялото и невъзможност за постигане на оргазъм.

„Един от ранните и сигурните симптоми на нисък тестостерон при мъжете е намаляването на сутрешните ерекции. Здравият мъж получава ерекция по време на сън”, обяснява Килън. Когато нивата на тестостерон спадат, тези сутрешни ерекции се случват по-рядко.

 

4. Проблеми със съня

Тестостеронът помага на мъжете и жените да постигнат оптимален, възстановяващ сън. С напредването на възрастта при мъжете и жените нивата на този критичен полов хормон намаляват. Следователно липсата на тестостерон може да влоши съня при мъже и жени.

 

Какви са начините да повишите нивата на тестостерон по естествен път?

 

1. Поддържайте нормално тегло

Хормоните в мастните клетки могат да инхибират производството на тестостерон чрез увеличаване на естрогена, което засяга хипофизните жлези, които сигнализират на тестисите колко тестостерон да произвеждат.

2. Яжте здравословно

Поддържането на балансирана диета с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини ще ви поддържа здрави като цяло и ще съдейства в запазването на нормални нива на хормона.

3. Наспивайте се

Всеки има нужда от поне седем часа сън на нощ, но повечето хора не получават толкова. Това може да засегне много аспекти на вашето здраве, включително производството на тестостерон.

4. Ограничете пиенето и пушенето

Като цяло избягването на пушенето, приемането на наркотици и алкохол ще подобри здравето ви.

Пушачите имат по-ниски нива на тестостерон. Доказано е също, че тежката консумация на алкохол намалява нивата на важния хормон в кръвта. Освен това може да наруши функцията на тестисите и да попречи на производството на хормони. Доказано е, че прекомерната употреба на други вещества, като опиоиди, канабис и амфетамини, пречи на производството на тестостерон и функцията на тестисите.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.menshealth.com; https://pixabay.com/

бабини зъби за повишаване на тестостерона
Бабини зъби – за хормонален баланс, сила, издръжливост и либидо

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *