Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как липсата на сън влияе на сърцето и кръвоносните съдове

Учените отдавна са наясно с връзката между липсата на сън и лошото сърдечно-съдово здраве

липсата на сън
Въпреки това все още остава неясно как точно недостатъчния сън може да навреди на кръвообращението. Ново проучване сега разкрива някои от потенциалните механизми.

Добрият нощен сън, който се равнява на около 7 часа на нощ, е от решаващо значение за поддържането на цялостното здраве в добро състояние. Лошата хигиена на съня нарушава както краткосрочното, така и дългосрочното здраве, според доказателства от многобройни проучвания.

Един аспект на здравето, върху който качеството на съня може да повлияе, е сърдечно-съдовото здраве. Например резултатите от изследвания, проведени през 2019-та година, показват, че спането за по-малко от 6 часа на нощ, вместо за 7-8 часа, може да увеличи риска от атеросклероза – състояние, при което се натрупва плака вътре в артериите – с 27%.

Друго проучване от същата година обяснява как добрият сън може да помогне за поддържане на артериите еластични, като по този начин поддържа и добрата циркулация на кръвта.

Сега изследване от университета в Боулдър (Колорадо, САЩ) е посочило потенциален биологичен механизъм, обясняващ обратната страна на медала – как липсата на сън влияе върху кръвообращението чрез насърчаване натрупването на мастни отлагания в артериите (атерогенеза), което може да увеличи риска от инсулт или инфаркт.

Преди време, на база други проучвания, Американската сърдечна асоциация (AHA) официално включи съня сред факторите, които имат независимо и прогностично значение за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Предистория на проблема

За да разберем важността на това решение, трябва да разкажем малко предистория.

През 2020 г. AHA стартира голяма програма за подобряване здравето на сърцето и кръвоносните съдове на пациентите. Целта на програмата е да намали с 20% инфарктите, инсултите и други сърдечно-съдови патологии. Рецептата за такова здраве е изложена просто и достъпно в следващите седем параграфа:

1. Спрете пушенето.

2. Хранете се здравословно.

3. Бъдете физически активни.

4. Отслабнете.

5. Контролирайте кръвното налягане.

6. Контролирайте нивата на холестерола.

7. Намалете кръвната захар.

И сега в този ред се появи осмата точка – здрав сън.

Ето и резюмето на влиятелната в света на медицината Американска сърдечна асоциация:

„Повечето възрастни се нуждаят от 7-9 часа сън всяка нощ. Децата се нуждаят от повече: 10-16 часа до петгодишна възраст, включително и следобедната дрямка; 9-12 часа за деца 6-12 години; и 8-10 часа при 13-18г. Такъв сън насърчава възстановяването, подобрява мозъчната функция и намалява риска от хронични заболявания.“

Програмата беше наречена Life’s Essential 8, което най-добре може да се преведе като „Осем основи на здравословния живот“.

 

Наука срещу скептици

Със сигурност ще има скептици, които ще започнат да се присмиват на такава програма. Но най-добре се смее онзи, който се смее последен. Има огромно количество наука зад тези 8 точки и хиляди изследвания, които са доказали, че тези фактори – колкото и клиширано да звучат, играят основна роля в развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

Лесно се вижда, че осемте основи на здравето са насочени към премахване на основните рискови фактори за атеросклероза, водещи до заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Те включват тютюнопушене, наднормено тегло, висок холестерол, ниска физическа активност и др. Днес медицинските специалисти не се съмняват, че те играят ключова роля в развитието на тази патология, поради което основният удар е насочен към тях. Има допълнителни рискови фактори, които също са важни, но ефектът от спазването точно на тези осем ще е максимален.

Независим и важен рисков фактор

Преди да включат съня като основен фактор за здравето на сърдечно-съдовата система, учени от Колумбийския университет проведоха проучване, в което потвърдиха, че нездравословният сън е свързан със сърдечни и съдови заболявания, както и други рискови фактори за тяхното развитие. Например, наднорменото тегло, затлъстяването, диабет тип 2 и хипертонията са по-чести сред хората с кратък сън.

Оказва се, че тези фактори могат да си взаимодействат, увеличавайки допълнително риска от развитие на сърдечни заболявания. Изследователите заключават, че въздействието на съня върху сърдечно-съдовите заболявания е сравнимо с други рискови фактори, включително диета и физическа активност.

И така включването на съня като самостоятелен индикатор за сърдечно-съдово здраве, подобно на други фактори за здравословен начин на живот, може да подобри превенцията на инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания.

Не само заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

Брошурата за сън на AHA изброява много от заболяванията и здравословните проблеми, които могат да бъдат свързани с лош сън. Ето ги и тях:

– Болест на Алцхаймер;

– Сърдечно-съдови заболявания;

– Когнитивни (умствени) проблеми и деменция (деменция);

– Депресия;

– Диабет;

– Високо кръвно налягане;

– Повишена кръвна захар;

– Повишен холестерол в кръвта;

– Инфекциозни заболявания;

– Затлъстяване.

Източници: www.medicalnewstoday.com, www.sleepfoundation.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *