Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

12 здравословни храни, които всъщност са вредни

Купувате ли обезмаслени кисели млека уверени, че с консумацията им ще направите голямо добро на здравето си?

храни

Смятате ли, че прясно изцедените сокове и безглутеновите хлябове имат лечебен ефект върху организма? Днес ще разберете защо един истински продукт за здравословен начин нито се крие, нито има нужда от излишни маркетингови трикове.

1. Продукти с ниско съдържание на мазнини

„Войната“ срещу наситените мазнини може с право да се счита за едно от най-погрешните решения в историята на храненето, тъй като всички изследвания се основават на слаба база от доказателства, която с течение на времето беше напълно опровергана . Когато започнаха дискусиите за продуктите без мазнини, производителите много бързо подкрепиха тази теза и започнаха да произвеждат продукти с ниско съдържание на мазнини или изобщо без мазнини. Но се появи проблем. Храните с ниско съдържание на мазнини нямат много добър вкус, така че производителите започнаха да добавят захар или подсладители, за да компенсират. Важно е да се отбележи, че самите наситени мазнини са безвредни, но добавената захар може да бъде много вредна, ако се консумира в излишък. Когато видите „ниско съдържание на мазнини“ или „без мазнини“ на опаковката на даден продукт, знайте, че това не е здравословен, а просто силно преработен продукт, който съдържа много захар.

2. Дресинг за салати

Зеленчуците са невероятно полезни за нашето здраве, но често не са много приятни за ядене сами по себе си. Затова използваме различни дресинги, с помощта на които да превърнем салатите във вкусни лакомства. Но много от тях всъщност съдържат не особено здравословни съставки като подсладители, растителни масла и трансмазнини и различни изкуствени добавки. Повечето дресинги за салати направо заличават ​​ползите за здравето, които бихте могли да получите от обикновените пресни зеленчуци. Проверете съставките на етикета, преди да използвате дресинг за салата, или направете своя собствен, като използвате обикновени, но здравословни съставки.

3. Плодови сокове

Много от нас все още са убедени, че плодовите сокове са полезни за здравето. И така трябва да е, защото са направени от плодове, нали? Но повечето сокове в супермаркетите не са това, което изглеждат. Вие по същество пиете захарна вода с плодов вкус. И дори висококачественият 100% плодов сок все още не е най-добрият избор, тъй като здравословните диетични фибри се унищожават по време на производството му и от самите плодове остава само захар. Всъщност плодовият сок съдържа същото количество захар като подсладената със захар напитка.

4. Пълнозърнести храни

Повечето „пълнозърнести“ продукти всъщност не са пълнозърнести. Зърната се смилат на много фино брашно, което ги кара да повишават кръвната захар също толкова бързо, колкото и техните рафинирани двойници. Пълнозърнестият хляб може да има същия гликемичен индекс като белия хляб. Но дори истинската пълнозърнеста пшеница може да не е добра идея, защото през 2020 г. тя е коренно различна от това, което са яли нашите баби и дядовци. Около 1960 г. учените модифицираха гените на пшеницата, за да увеличат добивите. Поради тази причина съвременната пшеница е по-малко хранителна и има редица свойства, които я правят вредна за хора с непоносимост към глутен. Има и изследвания, които показват, че съвременната пшеница може да причини възпаление и да повиши нивата на холестерола. Ето защо днес консумацията ѝ трябва да се третира с повишено внимание.

5. Продукти с фитостероли

Фитостеролите са структурни компоненти на клетъчната мембрана на растенията. Някои проучвания показват , че те могат да понижат нивата на холестерола в кръвта. Поради тази причина те често се добавят към преработени продукти, които след това се продават като „понижаващи холестерола“ храни. Производителите уверяват, че фитостеролите в състава помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Проучванията обаче показват, че въпреки понижаване нивата на холестерола, фитостеролите имат отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система и, обратно, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Хората със ситостеролемия (генетично заболяване, което повишава кръвните нива на растителния стирол) са особено чувствителни към отрицателните ефекти на фитостеролите.

6. Спортни напитки

Спортните напитки, първоначално разработени за професионални спортисти, съдържат електролити (соли) и захари, които могат да бъдат полезни по време на изтощителни тренировки. Повечето хора обаче не се нуждаят от допълнителна сол или течна захар в диетата си. Спортните напитки често се смятат за по-малко вредни от обикновените газирани напитки, въпреки че няма фундаментална разлика между тях – с изключение на по-ниското съдържание на захар в първите. Обикновената вода ще бъде много по-добро решение за вашите тренировки.

7. Десерти с ниско съдържание на въглехидрати

През последните 12 години изследванията потвърдиха , че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са ефективен начин за отслабване и подобряване на здравето. Производителите не губят време – следвайки тенденцията, те започват да произвеждат различни продукти за здравословен начин на живот с ниско съдържание на въглехидрати. Въпреки това, ако погледнете състава на нисковъглехидратните десертчета, няма да видите нищо полезно там – списък от силно рафинирани (преработени) съставки и химически добавки. Можете да ядете тези храни от време на време, но имайте предвид, че те не подхранват тялото по никакъв начин и със сигурност не са здравословни, въпреки че технически са с ниско съдържание на въглехидрати.

8. Сироп от агаве

Един от най-популярните „естествени“ подсладители, който се добавя към много продукти за здравословен начин на живот, е нектарът от агаве. Но проблемът с агавето е, че не е по-добър от обикновената захар. Всъщност, сиропът от агаве е дори много по-вреден. Един от основните недостатъци на захарта е, че има прекомерно количество фруктоза, което може да причини сериозни метаболитни проблеми, когато се консумира в излишък. Захарта съдържа около 50% фруктоза и 55% царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, а агавето съдържа дори повече, до 70-90%. Следователно, ако изчислите консумацията в грамове, тогава агавето е дори по-лошо от обикновената захар. „Естествено“ не винаги означава здравословно, затова не е ясно дали агавето изобщо трябва да се счита за естествен или здравословен продукт.

9. Веган колбаси

На пазара има много преработени вегански продукти, често продавани като удобен заместител на невегански продукти. Например веган наденица. Важно е да запомните, че това обикновено са силно преработени, фабрично произведени храни, които не могат да бъдат здравословни за тялото – въпреки факта, че мнозина автоматично приравняват понятията „веган“ и „здравословен“.

10. Продукти без глутен

Диетата без глутен е от съществено значение за хората с целиакия. Освен това има чувствителност към глутен, която не е свързана с целиакия – много от нас всъщност могат да се почувстват по-добре , ако премахнат глутена от менюто си. Дали обаче всички видове безглутенов хляб са полезни за организма? Всъщност, те дори са вредни, защото често се правят от рафинирано нишесте, съдържат малко хранителни вещества и имат същия негативен ефект върху тялото като техните глутенови събратя. Безглутеновата нездравословна храна си остава нездравословна храна.

11. Оризов сироп

Сиропът от кафяв ориз е друг подсладител, който погрешно се смята за здравословен. Произвежда се чрез излагане на сварен ориз на ензими, които разграждат нишестето до прости захари. Липсата на рафинирана фруктоза е добра, но оризовият сироп има гликемичен индекс – мярка за ефекта на въглехидратите в храните върху промените в кръвната захар – 98. Това означава, че глюкозата в него ще повиши кръвната захар много бързо . Оризовият сироп е изключително рафиниран и не съдържа почти никакви основни (да не говорим за полезни!) хранителни вещества. С други думи, това са просто празни калории. Нещо повече, според някои изследвания дори имаше опасения относно наличието на висока концентрация на арсен в този сироп – това е още една причина да внимавате с този подсладител. Има и други, по-безопасни и по-здравословни подсладители, включително нискокалорични като стевия, еритритол и ксилитол.

12. Сухи закуски

Зърнените храни за закуска не са никак здравословни! Ако разгледате по-внимателно списъка с съставките, ще видите, че тези продукти са направени предимно рафинирани зърна, захар и изкуствени добавки. Истински здравословната храна е пълноценна, еднокомпонентна храна, която не е претърпяла тежка технологична обработка.

Източник: www.eatthis.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *