Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли сексът да подобри съня ви?

Добра идея ли е сексът преди лягане и как се отразява на продължителността и качеството на съня? Отговорът на тези въпроси ще намерите в следващите редове

секс и сън
По време на секс се отделят хормони, които насърчават добрия сън

Може би си мислите, че сексът преди лягане ще ви разсъни, но ефектът може да е обратен.

„Доказано е, че сексът и другите форми на физическа интимност преди лягане увеличават сънливостта, намаляват времето необходимо за заспиване и подобряват цялостно качестовто на съня”, казва д-р Шанън Макекау, ръководител на отдела по пулмология и медицина на съня в “Kaiser Permanente” в Хонолулу.

Нещо повече, добрият секс може да доведе до по-качествен сън, но и по-качественият сън може да доведе до по-добър сексуален живот.

секс и сън
д-р Шанън Макекау, специалист по медицина на съня

Как сексът може да подобри съня?

 

Връзката между секса и съня се дължи на начина, по който реагират хормоните на интимността.

„След организъм се освобождават хормони, които могат да предизвикат сънливост”, казва Питър Полос, специалист по медицина на съня в „JFK University” в Ню Джърси. Той казва, че основните два хормона, които влияят са окситоцин и пролактин.

Може би познавате окситоцина като „хормона на любовта”. „Той се отразява на чувството за близост, обичта и цялостното благосъстояние, което може да доведе до по-добър сън”, казва д-р Макекау.

За прякото влияние на окситоцина върху съня има ограничени сведения. Но малко проучване, публикувано през 2017 г в “American Journal of Physiology”, установява, че прилагането на окситоцин при хора с обструктивна сънна апнея води до по-дълъг и качествен сън.

Пролактинът е друг хормон, за който е известно, че се увеличава по време на сън. „Нивата на пролактин са по-високи по време на секс и имат забележим скок след оргазъм, което може да обясни сънливостта след секс, която много хора изпитат”, обяснява д-р Макекау.

Нивата на пролактин се повишават значително един час след организъм, без значение дали е постигнат чрез мастурбация или с партньор. „Тези по-високи нива хормона, заедно с повишените нива на естроген при жените насърчават фазата на съня с бързо движение на очите (БДО) и по този начин подобряват цялостното му качество”, категорична е докторката.

И не на последно място, сексът намалява стреса.

Множество изследвания потвърждават, че нивата на хормона на стреса (кортизол) намаляват след интимен контакт. Доказано е, че по-малкото стрес води до по-дълъг и дълбок сън.

секс и сън
Питър Полос, специалист по медицина на съня в „JFK University”

 

Как добрият сън може да повилияе на сексуалния живот?

 

„Липсата на достатъчно сън може да доведе до намалено желание, интерес и енергия за секс”, категоричен е д-р Полос.

В това има смисъл, защото добрата почивка повишава настроението, което от своя страна стимулира и желанието за интимен контакт. „Има множество доказателства за това, че недостатъчният сън е свързан с понижаване на либидото, еректилна дисфункция и има отрицателен ефект върху енергията и настроението”, подчертава Макекау.

Множество проучвания са доказали, че мъжете, които спят по-малко от пет часа на нощ, имат по-ниски нива на тестостерон. Това от своя страна намалява либидото.

Изводът, който можем да си извадим е, че сънят и сексът са тясно свързани. Препоръките на експертите са всяка вечер да спите между седем и девет часа и да водите редовен сексуален живот.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *