Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ракът травмира болния, както и войната!

Ракът е една от най-страшните беди, които мо­гат да се случат на човека. И дори ако лечението се окаже успешно, психологическите последствия от тази диагноза могат да се сравнят с тези, които са предизвиквали войните при хората.  Американски учени изяснили, че при 4 от 10 човека, преживели рак, психологическите последствия се съхраняват цели 10 години и повече. Много пациенти признали, че дори години след успешното лечение те все още се измъчвали от повишена тревожност и депресия. Били анкетирани 566 болни с неходжкинов лимфом.

Известно време преди това група учени от Дурхемския институт, проучвайки рака вСеверна Каролина, също анкетирали хора, преживели рак, и станало ясно, че при един от Всеки 12 вече излекувани болни се наблюдавало посттравматично стресово разстройство. Длъжни сме да отбележим, че симптомите на посттравматичното , И разстройство могат да се запазят много дълго време – при половината преживели рак това раз­стройство преминава чак след 10 години. А цели 37 на сто от тях страдат от тези симптоми до края на живота си.

Бони Грин, специалист по посттравматично раз­стройство от Университета Джорджтаун, която е една от първите, заели се с изучаване на това раз­стройство при жените, преживели рак на гърдата, казва: „Това изследване показва, че симптомите на посттравматичното стресово разстройство при излекуваните от рак с времето стават толкова изразени, че на тях им става по-зле. Затова вече не бива да махваме с ръка на този проблем, че, виждате ли, всичко ще се оправи – да, сега ви е по-зле, но ще стане по-добре!“

ВНИМАНИЕ!

Основната опасност, според ръководителя на изследването София Смит, се заключава в това, че посттравматичното стресово разстройство може да принуди хората е изцяло да избягват всичко, което им напомня за рака. Това значи, че те отказват последващото лечение и спазването д на лекарските предписания, насочени към предотвратяване на рецидивите.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *