Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо диетолозите не препоръчват диетата с диня

Прочистващата диета с диня на Габи Бътлър от Cheer стана вирусна в интернет, но подобен режим може да бъде опасен за здравето

диетата с диня
Габи Бътлър от Cheer

Документалният сериал на Netflix – Cheer официално се стриймва за втори сезон и някои от звездите на поредицата се завръщат отново. Сред тях е и Габи Бътлър, която реши да се присъедини към всепризнатия мажоретен отбор на Navarro College.

Една сцена, по-специално, показва как майката на Бътлър реже диня в голяма купа, докато мажоретката обяснява, че преминава на „динена диета“ заедно със съотборничката си Брук Мороска за няколко дни като вид „прочистване“. Майката на Бътлър предупреждава, че тя трябва да яде и друга храна, като се има предвид колко натоварващи са нейните тренировки. Тя иска да бъде сигурна, че диетата с диня се провежда единствено през дните, когато екипът просто разучава хореографията – т.е. не се прави нищо, което да е прекалено натоварващо.

Освен кратък клип на Мороска, която яде диня по време на тренировка, това е всичко, което се е чуло за диетата с диня през този сезон. Но, разбираемо, много хора в социалните мрежи вече обсъждат що за режим е това.

Бътлър беше помолена да обясни диетата с диня по време на скорошно интервю, публикувано в extratv-com, и тя сподели малко повече информация защо е решила, че динената диета е добра идея.

„Всъщност не гладуваш, но имаш нещо в стомаха, така че не го усещаш празен“, каза тя пред Extra. „Динята премахва всички онези токсични неща. Основно, динята изчиства всичко, защото е предимно вода.“ Бътлър каза също, че е склонна да прави диетата с диня „от време на време, когато се усетя, че съм прекалила с яденето“.

Диетолози обясняват има ли начин диетата с диня да бъде здравословна и действително ли изчиства „всички онези токсични неща“.

Първо, какво представлява тази диета?

Няма определена формула за диетата с диня, въпреки че има няколко различни нейни варианта, които се разпространяват онлайн. Повечето хора използват диетата с диня като форма на прочистване, както спомена и мажоретката Бътлър.

Това обикновено включва ядене на нищо друго освен диня за определен период от време (видеоклипове в YouTube предлагат да правите това от три до седем дни). След това може или бавно да добавите други храни към диетата, или да се върнете към нормалното си хранене. Онези, които препоръчват диетата с диня в YouTube и Instagram се кълнат, че може да отслабнете прилично с динената диета, но резултатите при всеки са различни.

Добре, но защо диня?

„Диетичните ентусиасти може да се съсредоточат върху динята поради нейните добри свойства“, казва диетоложката Ким Роуз. „Динята е естествено сладка, нискокалорична храна, която съдържа вода. В резултат на това диета, състояща се само от диня, може да ви накара да се почувствате сити, временно.“

Ким Роуз

Динята е здравословен плод, посочва Роуз.

„Динята има няколко ползи за здравето, тъй като всичките ѝ части са напълно годни и сравнително приятни за консумация“, казва тя. „Кората осигурява фибри, които са важни за редовността на червата. Семената съдържат малко протеини, които са важни за растежа и поддържането на мускулите. И накрая, „сърцето“ на динята осигурява на тялото източник на хидратация, ликопен и L-цитрулин.“

L-цитрулинът е аминокиселина (градивен елемент на протеина), а ликопенът е това, което придава на динята естествения червеникав цвят. Ликопенът също така е антиоксидант, като това е свързано с по-нисък риск от рак, диабет тип 2 и сърдечни проблеми, казва Джесика Кординг, диетолог и автор на The Little Book of Game-Changers.

„Динята действително може да ви хидратира“, казва Кординг. „Тя е чудесен начин да си помогнете и да задоволите нуждите си от течности.“

Хората вероятно ще отслабнат на диета с диня, без да са прекалено гладни, поради съдържанието на фибри и вода в плода, допълва Ким Роуз.

Здравословна ли е диетата с диня?

Не! „Докато в динята има някои полезни хранителни вещества, диета, която съдържа само диня, предизвиква много тревоги“, казва Роуз. „Това е така, защото тя буквално е хапка вода – над 90 процента вода, за да бъдем по-точни.“

Въпреки че ще отслабнете с ограничителна диета като тази, тялото ви все още ще се нуждае от определено количество хранителни вещества като въглехидрати, протеини и мазнини, за да функционира нормално, продължава Роуз.

„Ако ядете само диня, пропускате много макро- и микроелементи, които една пълноценна диета би ви осигурила“, казва тя. „Динята не съдържа достатъчно мазнини, протеини, въглехидрати, нито витамини и минерали, за да отговори на нуждите на човешкото тяло.“

Джесика Кординг

Освен това твърденията, че диетата с диня може да помогне за изчистването на токсините от тялото ви, са просто глупави, казва Кординг. Тялото ви вече има естествена система за детоксикация благодарение на черния дроб и бъбреците, посочва специалистката. Фокусирането върху една конкретна храна, като диня, няма да повлияе на това. Освен това „няма научни доказателства, че тялото ви се отървава от токсините с помощта на тази диета“, казва диетоложката Ким Роуз.

И, разбира се, това е изключително ограничителна диета, която диетолозите обикновено не препоръчват като част от здравословния начин на живот.

„Няма начин ограничаването на всички храни, с изключение на една във вашата диета, без значение колко здравословна е тази храна, всъщност да бъде цялостна здравословна диета“, казва Кери Ганс, диетоложка и автор на бестсейлъра „Диета с малки промени“. Всяка диета, която се състои само от една храна, е абсолютно нелепа.“

Крие ли рискове за здравето диетата с диня?

Има няколко неща, които могат да се объркат при диетата с диня. Първото е, че е малко вероятно да задържите теглото, което ще загубите, казва Кординг. „Обикновено, когато човек се върне към хранителните си навици, той просто ще си върне и предишните килограми, че и малко отгоре. Това не предполага, че ще бъдете готови за устойчиво поддържане на теглото.“

Кери Ганс

Придържайки се към една храна (моно диета) и с минимален прием на калории, може да предизвикате спад на кръвната захар и кръвното налягане, особено при хора с диабет или хипертония, казва Джесика Кординг. „Възможно е да се стигне и до животозастрашаващо състояние, ако кръвното налягане падне твърде ниско или кръвната захар има нестабилни показатели“, казва тя.

Дори хора без кой знае колко сериозни здравословни проблеми могат да изпитат странични ефекти като умора, замаяност, летаргия, гадене и главоболие (от липсата на калории), заедно със стомашни проблеми, нищо че се яде само диня, казва Ганс.

Ако чувствате, че диетата ви не е добра напоследък и усещате призив за „прочистване“, Джесика Кординг предлага да погледнете добре къде не постигате целите си за здравословно хранене – и след това да направите необходимите промени.

„Ако забележите, че не ядете достатъчно зеленчуци, добавяйте малко салата към всяко хранене“, казва тя. „Ако през деня сте яли много захар и други вредни въглехидрати, опитайте се да хапнете само постна супа за вечеря.“

Като цяло, не предпочитайте такива екстремни методи за отслабване, като диетата с диня. „Няма лесен изход при загубата на тегло“, казва Ким Роуз. „Трябва да направите трайни, устойчиви промени и едва тогава ще се постигне онова, което според вас или според диетолога ви, трябва да бъде постигнато.“

Източник: www.wellandgood.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *