Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 изненадващи неща, които причиняват диабет тип 2

Как да се предпазим от диабет тип 2?

Дори да не се смятате за много напреднали в познаването на правилата на здравословния начин на живот, вероятно все пак си представяте най-общо профилактичните мерки, необходими за предпазване от диабет тип 2: правилно хранене, повече движение и задължително – придържане към по-умерено тегло. Но това съвсем не е всичко, което може да ви бъде полезно.

Представяме ви 6 рискови фактора, които не са очевидни на пръв поглед, но си заслужава да им се обърне внимание.

Отказ от кафе

Имате много поводи с чиста съвест да се наслаждавате на кафето (и то не само сутрин), включително този: при хората, които намаляват употребата на тази напитка до 1 чашка на ден, за няколко години рискът от диабет може да се повиши със 17% спрямо онези, които не са се отказали от навика си. Това твърдят учени от Университета „Харвард“, САЩ. А хората, които са пийвали и допълнителна чашка, могат да се похвалят с 11% понижение на риска!

Учените все още не могат да обяснят как точно кафето ни защитава от диабет. Консумацията му обаче определено подпомага нормализирането на нивото на кръвната захар. При условие, разбира се, че самото кафе е без захар.

диабет тип 2
Изненадващи причини за диабет тип 2

Безпричинна безглутенова диета

Ако не влизате в групата на хората, страдащи от глутенова непоносимост (1% от населението), значи имате още един повод да не се отказвате от пшеницата и ръжта. При хората, които консумират глутен, рискът от развитие на диабет тип 2 е с 13% по-нисък спрямо онези, които категорично отказват глутена. Доказателство за това дава статистиката, направена от изследователите от Американската асоциация на кардиолозите, които наблюдавали 200 000 участници в едно изследване.

Причината за тези резултати вероятно се крие в това, че спазващите безглутенова диета получават по-малко целулоза, която играе важна роля в понижаването на риска от диабет тип 2. Диетата, богата на целулоза, подобрява възприемчивостта към инсулин, бори се с възпалителните процеси и намалява кръвното налягане и нивото на холестерола.

Продължителна самота

Понякога излагането на дивана и гледането на любим сериал изглеждат като най-добрата рецепта за приятно прекарана вечер. Но е важно човек да не се увлича. Изследвания показват, че социалната изолация е тясно свързана със съществено повишаване на риска от диабет тип 2. И още: при жените на възраст между 40 и 75 г. липсата на активен социален живот може да увеличи много риска от диабет тип 2.

Причината за тази пряка връзка между самотността и диабета още не е съвсем изяснена. Но е известно, че хора, които се изолират от обществото и приятелите си, по-често страдат от депресия, а тя е един от сериозните рискови фактори за диабет. Така че – позвънете на приятел, идете на кафе. Хем ще е приятно, хем ще е полезно!

Използване на вода за уста

Странно е, но е факт: хората, които използват вода за уста два пъти дневно, след 3 години се сблъскват с 55% повишен риск от диабет тип 2 – в сравнение с тези, които никога не ползват такава вода. Все още няма категорични изследвания, но специалистите предполагат, че водата за уста унищожава всички бактерии в устната кухина – и вредните, и полезните. А добрите бактерии имат своята важна роля в регулирането на кръвната захар. Така че тяхното унищожаване може да се отрази недобре на този крехък баланс.

Твърде много сол в храната

Прекомерната употреба на сол може да повиши риска от напълняване и повишено кръвно налягане – два доста важни рискови фактора за получаване на диабет тип 2. Пристрастеността към сол може също така да се отрази на възприемчивостта към инсулин. Проучванията показват, че увеличаването на приема на сол с допълнителни 1000 mg (1 г) дневно увеличава риска от диабет тип 2 с 43%.

Какво да правите? Старайте се да задържите дневната си доза сол в рамките на 2300 мг.

Прием на статини

Тези препарати са спасителни, когато трябва да се контролира нивото на холестерол, но приемът на статини може да повиши риска от диабет тип 2. Все още не е изяснена връзката между статините и диабета, но високото ниво на холестерол само по себе си е рисков фактор, а при прием на статини, рискът от развитие на диабет се увеличава с 30-40%, показват изследвания.

Според някои проучвания, приемът на статини може да понижи инсулиновата чувствителност. Така че, ако ви предписват статини, обсъдете с лекаря алтернативни варианти.

Понякога е достатъчно да промените начина си на живот – да откажете цигарите, да се храните здравословно и да отделяте повече време за ежедневни физически упражнения.

Източник:Здpавeн жуpнaл,Pixabay.com,wаmаn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *