Как да успокоите сърцебиенето при пристъп на тревожност или паник атака?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Все повече хора страдат от тревожност или им се случва да получат паник атака съвсем неочаквано. Тук ще ви запознаем с техники за по-бързото и лесно преодоляване на тези състояния.

паник атака

Всички изпитваме някакво ниво на тревожност и стрес, но тревожните разстройства и паник атаките могат да имат много негативно влияние върху ежедневието на човек.

От прекомерен страх и безпокойство, до силно сърцебиене и задух, симптомите на тревожност и паник атака могат да се отразят на сърцето. Добрата новина е, че с някои техники може да се научите да регулирате сърдечния си ритъм и да намалите въздействието, което тези състояния оказват върху здравето.

 

Тревожността и паник атаките увеличават вероятността от сърдечни заболявания

 

Тревожните разстройства са свързани с тахикардия или ускорен сърдечен ритъм, според „Johns Hopkins Medicine”. С течение на времето, ако не се вземат мерки за ограничаване на тревожността и намаляване на паник атаките, тези състояния могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Мета-анализ от 2010 година стига до заключението, че хората, страдащи от безспокойство и тревожност имат 26% по-висок риск от заболяване на коронарната артерия, което е най-често срещаният тип сърдечно заболяване.

Друго проучване, публикувано в “Current Psychiatry Reports” през 2016 година, установява, че тревожните разстройства са свързани и с появата на сърдечна недостатъчност и влошено сърдечно здраве като цяло.

Брайън Айзъксън, програмен директор на отдела по психиатрия в “Regional Medical Center AtlantiCare”, казва, че някои изследвания откриват връзка между безпокойството и тревожността, и нарушенията на сърдечния ритъм, включително сърцебиене и прескачания.

тревожност
д-р Брайън Айзъксън, програмен директор на отдела по психиатрия в “Regional Medical Center AtlantiCare”

 

Съвети за намаляване на сърцебиенето при тревожност и паник атака

 

При пристъп на паника е обичайно да изпитвате болка в гърдите и сърцебиене. Това е вследствие на бързо покачилата се честота на биене на сърцето. Всъщност паник атаките често се бъркат с инфаркт.

Д-р Айзъксън казва, че първата стъпка при лечението е да се наблегне на основната причина за тревожността, което може да се направи чрез когнитивно-поведенческа терапия, антидепресанти или комбинация от двете.

В допълнение към това има няколко други методи, които помагат за овладяване на сърцебиенето. Те могат да помогнат не само в момента на панически пристъп, но и да ви научат да управлявате тревожността си с течение на времето.

 

  1. Физическа активност

Редовното движение и упражненията могат да помогнат за управляване на тревожността и стреса.

Д-р Айзъксън посочва, че движението (дори и разходката) могат да помогнат за по-бързо преодоляване на паник атака и пристъп на тревожност. Но редовната физическа активност влияе за понижаване на сърдечната честота и в покой, което я прави един от най-важните фактори за здравето на сърцето.

 

  1. Правете дихателни упражнения (дълбоко дишане)

Дълбокото дишане е доказал се метод за намаляване на тревожността и сърцебиенето.

„Дълбокото дишане помага за стимулиране на блуждаещия нерв, който предизвиква активност в нервната система и помага за намаляване на химикалите в мозъка, които причиняват реакцията „борба или бягство””, казва Исаксън.

„Това води до намаляване на сърдечния ритъм и кръвното налягане и може да увеличи количеството на определени невротрансмитери, които намаляват среса и безпокойството.

За да практикувате дълбоко дишане, намерете тихо и спокойно място и следвайте долупосочените стъпки:

  • Седнете или легнете и затворете очи
  • Отпуснете се добре и вдишвайте бавно и дълбоко през носа
  • Издишвайте бавно през устата
  • Повтаряйте упражнението толкова често и дълго, колкото е необходимо, за да се почувствате по-добре

 

  1. Медитирайте

По един час медитация на ден може да намали сърдечната честота и да намали аортното натоварване. Терапевтичните свойства на медитацията са доказнани през годините. Тя е ефективен начин за разпускане на насъбраните стрес и притеснения през деня, което е ключов фактор за намаляването на безпокойството и тревожността.

Подробно обяснена и лесна техника на медитация може да намерите ТУК.

 

Погрижете се за сърцето си навреме

 

Стресът, тревожността, безпокойството и паник атаките повишават сърдечната честота и могат да доведат до силно сърцебиене. Това може да ви изложи на риск от сърдечно-съдови проблеми в бъдеще. Затова е изключително важно да вземете мерки навреме. Ако тези техники нямат особен ефект, е препоръчително да се консултирате със специалист.

Източник: https://www.insider.com/

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
СМАЙЛИН – билкова хранителна добавка против паник атаки, тревожност и безпокойство

паник атаки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *