Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Квас от червено цвекло – лечебен еликсир за черния дроб (РЕЦЕПТА)

Квас от червено цвекло е традиционна руска напитка, която детоксикира черния дроб, съдържа множество полезни вещества и се прави изключително бързо и лесно!

квас от червено цвекло
Квас от червено цвеко се приготвя много лесно, а носи огромни ползи за здравето

Червеното цвекло става все по-популярен продукт сред хората, които наблягат на здравословните храни. Интересът към биологично активните съставки в цвеклото и потенциалът му да предотвратява болести и да подпомага доброто здраве нараства постоянно.

То съдържа няколко биологично активни фитохимикали, които включват беталаини, флавоноиди, полифеноли и сапонини. Също така то е чудесен източник на витамини B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 и фолиева киселина.

Протеиновият профил на цвеклото също е забележителен и се състои от няколко незаменими аминокиселини. В състава му влизат и редица важни за тялото минерали като фосфор, калций, магнезий, мед, цинк, желази, калий, натрий и манган.

 

Каквo e квас от червено цвекло и какви ползи носи за здравето?

 

Квасът от цвекло е силно хранителна, ферментирала напитка. Тя има земен, леко солен и леко кисел вкус, с който може да отнеме известно време да се свикне. Но си струва да опитате, защото квасът носи изключително много ползи за сърдечно-съдовото, когнитивното, клетъчното и чернодробното здраве. Той също така е изключително полезен за храносмилателната система, защото комбинира хранителните качества на червеното цвекло с пробиотичните ефекти от ферментацията.

Квасът от червено цвекло:

  • Е чудесен източник на витамини от групата B, витамин C и редица минерали.
  • Е високоефективно средство за детоксикация на черния дроб и кръвта.
  • Помага за разреждане на жлъчката в жлъчния мехур
  • Е добър като помощно средство за лечение на камъни в бъбреците
  • Е полезен за пиене няколко месеца преди зачеване, за да се избегне сутрешното гадене по време на бременност.
  • Подпомага премахването на чернодробните петна (кафявите петна по лицето).
  • Е полезен за здравето на червата и храносмилателната система

 

Как се приготвя квас от червено цвекло?

 

По-лесно е, отколтко очаквате. Ще са ви нужни само 3 съставки: цвекло, вода и морка сол. Цялото приготвяне отнема около 5 минути.

Ще ви трябват:

  • 3-4 малки или 1 голямо сурово цвекло, нарязани на 4-5 сантиметрови парчета.
  • 1 с.л. морска сол
  • 2 литра вода (препоръчително е да бъде филтрирана)

Приготвяне:

Сложете нарязаното цвекло в двулитров буркан или керамичен съд. Напълнете го с вода и разбъркайте обстойно с моркската сол. Покрийте гърлото на съда добре с чиста кърпа и оставете на тъмно и хладно място за 3 дни. След 3 дни извадете цвеклото и приберете течността в хладилника (ако има пяна отгоре, просто я махнете). Квасът ще се запази годен за пиене за около 2 седмици.

Забележка: Важно е да нарежете цвеклото, а не да го настъргвате. Настърганото цвекло ще отдели твърде много сок и ще ферментира по-бързо и ще получите алкохо вместо лечебен квас с млечна киселина.

Консумация:

Препоръчително е да започнете да пиете по 85-100 мл квас на ден на празен стомах. Може да увеличите количеството до около 180 мл на ден, но е важно да покачвате милилитрите постепенно, а не изведнъж.

Източници: https://deliciouslyorganic.net/; https://www.news-medical.net/; https://nourishedkitchen.com/

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *