Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кратък азбучник и описание на най-популярните и ефективни билки – К

–          Камшик: представлява многогодишно тревисто растение, с изправено стебло, високо до 1 метър, покрито с твърди власинки. Цъфти през лятото- от юни до август. За лечебна цел се прилагат облистените надземни части, събирани в периода на цъфтеж. Надземната част на растението се отрязва на разстояние до 25 сантиметра от върха на долу, като се отстраняват дебелите стебла. Прецъфтелите стръкове не трябва да се събират. Расте на всякъде из храсталаците, ливади и край оградите.

–          Ким: двегодишно до многогодишно голо тревисто растение. Плодовете му са жълтокафяви, продълговато елипсовидни, с добре очертани главни ребра и широки бразди между тях. При узряване плодовете се разделят на две сърповидни извити полуплодчета. Цъфти от май до юли. Използват се плодовете и полученото от тях етерично масло. Расте из ливади, горски поляни и пасища, по стръмни тревисти склонове в предпланините и планините.

–          Кисел трън: силно разклонен бодлив храст, висок до 3 метра. Цветовете му са жълти, събрани в увиснали гроздове. Плодът е цилиндрична кисела червена ягода. Цъфти април- юни. За лечебни цели в съвременната медицина се използват стеблото, самият корен и плодовете. В миналото са се употребявали и листата. В народната медицина се използват корените плодовете и листата. Среща се рядко в цялата страна из храсталаци и на сухи каменливи места до към 1200 метра надморска височина.

–          Копитник: Многогодишно тревисто растение с пълзящо разклонено коренище. Стеблата са разклонени или поповдигащи се. Цъфти от май до юни и във фитотерапията се използва цялото растение заедно с корена. Употребява се прясно и изсушено. Расте из влажни, сенчести, най- често букови гори в планините и долния планински пояс до 1200 м надморска височина.

–          Коприва: многогодишно тревисто растение, високо до 150 см, с дълго, пълзящо коренище. Повърхността на цялото растение е покрита с парливи власинки. С лечебна цел се използват листата и коренищата. Листата се събират от май до септември, а коренищата- от септември до ноември. Стеблата се окосяват и листата се обират, докато растението е още свежо. Коренищата се изкопават, изчистват се от пръст и тънки коренчета и се измиват веднага. Растението е широко разпространено из цялата страна.

–          Кориандър: Едногодишно растение с 30 – 70 см високо, фино набраздено, голо, кухо стъбло, разклонено в горната част. Цветовете са бели или розови. Цъфти през юни или юли. За лечебни цели се използват плодовете и полученото от тях етерично масло. Култивира се из цялата страна, като много рядко се среща и подивяло като плевел из посеви и градини. Плодчетата на растението не са отровни, но пресният сок от растението потиска централната нервна система и може да предизвика смърт от спиране на дишането.

–          Кукуряк: многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Стеблата са изправени, до 40 см високи. Стъбловите листа са по- дребни, приседнали. Цветовете са жълтозелени и увиснали. Плодът е сборен, съставен от няколко многосеменни мехунки. Цъфти рано през пролетта от февруари до май.В народната медицина се използва коренището на растението с корените. Расте в гори, из храсталаци и по поляни в предпланините и планините до 1500 м надморска височина в много райони на страната.

–          Кървавиче: многогодишно тревисто растение с високо до 1 метър, право, неразклонено стъбло. Развива дебело, змиевидно извито коренище. Приземните листа са големи, дълги дръжки, а стъблените са малки, обхващащи стеблото, приседнали. Цветовете са дребни и розови. Плодът на растението е пристенно орехче. Цъфти от май до август. Използват се коренищата, събрани след узряване на семената или рано през пролетта. Расте по влажни и мочурливи ливади предимно в планинския пояс на почти всички наши планини до 2200 метра надморска височина.

 

Продължение …

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *