ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кратък азбучник и описание на най-популярните и ефективни билки – Л

–          Лавандула: лавандулата е силно разклонен храст с многобройни възходящи или изправени стебла. Достига височина от 30 – 80 сантиметра. За лечение се използват цветовете и полученото от тях етерично масло. Външно под формата на бани лавандулата действа успокояващо. Етеричното масло, приложено върху кожата и успокоява ревматични и невралгични болки. Отглежда се главно в райони с надморска височина над 1000 м.

–          Лазаркиня: тревисто многогодишно растение с изправено, гладко, четиризъбесто, неразклонено стебло, високо до 50 сантиметра. Листата са елипсовидно ланцентни със заострен връх. Плодът е сух, покрит с твърди кукести четинки. Цъфти в периода април до май. За лечебна цел се използва надземната част, като прясно растение има по силно действие от изсушената билка.

–          Лайка: лайката е едногодишно тревисто растение с изправено, високо до 50 сантиметра стебло, силно разклонено в горната си част. Цветните кошнички са разположени на върха на стеблените разклонения. Цялото растение особено цветните кошнички имат характерна приятна миризма и остър, възгорчив вкус. Цъфти от май до август. За лечебна цел се използват цветните кошнички. Те се берат, когато езичетата на периферните бели цветчета са в хоризонтално положение. Хубаво е брането да са извършва ръчно. Цветовете се откъсва с дръжка не по дълга от 3 сантиметра. Расте по поляните, ливадите и пасищата, около населените места, покрай пътищата из цялата страна.

–          Латинка: представлява едногодишно тревисто растение. Стеблото е силно разклонено, пълзящо или приповдигащо се. Листата са щитовидни, с целокрайна петура. Цветовете са единични, червено оранжеви или жълти дълги дръжки. Плодът е кутийка, разпукваща се на 3 едносеменни дяла. Цъфти от юни до септември. Използва се цъфтящите стръкове. У нас се култивира като декоративно растение в градините.

–          Лен: едногодишно тревисто растение, отглеждано предимно като влакнодайна култура. Стъблото е тънко и цилиндрично. Плодът е почти кълбовидна, обикновено десетсеменна кутийка. Семената са продълговато яйцевидни, сплескани, в единия край заострени, в другия закръглени, кафяви, гладки, лъскави. Цъфти през юни и началото на юли и август. Използва се лененото семе, събрано в пълна зрелост. За лечебни цели се предпочита едросеменният маслодаен лен. Приложение намират освен целите ленени семена също и лененото брашно и лененото масло. Среща се на територията на цялата страна.

–          Липа: високи до 30 м дървета, разклонени, с гъста корона. Цветовете са събрани  в полусенник,  а тичинките са многобройни. Плодът варира от едносеменно меко орехче до такава с твърда, вдървена обвивка. Липата цъфти най късно към средата на лятото- след едролистната и сребролистната. За лечение и профилактика се използват съцветията с присъцветниците и без присъцветниците събрани по време на цъфтеж. Широко разпространена е в страната ни, като освен сред природата различни видове липи се отглеждат и като декоративни дървета.

–          Лопен: двегодишни мъхесто влакнести тревисти растения. Цветовете му са жълти, събрани на върха на стеблото в многоцветни, силно удължени класовидно гроздовидни съцветия. Плодът е многосеменна кутийка. У нас е разпространена около 30 вида лопен. Цъфти от юни до август. С лечебна цел се използва венчето с прикрепените към тях тичинки без чашката. Среща се по сухи тревисти места, песъчливи и каменисти склонове, из редки храсталаци, по необработваеми площи, край пътища и огради в цялата страна.

 

Продължение …

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *