ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кратък азбучник и описание на най-популярните и ефективни билки – М

  • Магданоз: магданозът е двегодишно тревисто растение. То е светлозелено и е популярно не само като билка, но и като подправка, широко разпространено в световната кухня. Дължи се на употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Плодовете съдържат от 2 % до 7 % етерично масло, 20 % тлъсто масло, флавона апегенин, форукумарине бергаптен. Основни компоненти на етеричното масло са апиол и миристицин- токсично вещество с психотропно действие и халюциногенно действие. За лечебни цели от растението се използват плодчетата, листата и корените. Отглежда се в градините из цялата страна. Произхожда от Средиземноморската област.
  • Майорана: представлява многогодишно тревисто растение с втвърдяващи се в основата си стебла, стигащи до 60 см височина. Листата са малки, закръглени до яйцевидни. Освен че се използва за медицински цели, то е популярна подправка заради сладкият си аромат. Съдържа горчиви вещества, танини, флавоноиди, манган и цинк. Етеричното масло е богато на карвакрол и тимол. Във фитолечението се използват листата, стеблата и цветовете. От пресните цветове се извлича етерично масло с много остра камфорова миризма.
  • Малина: малината е полухраст, достигащ на височина 1- 1, 5 м. плодът и е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета. Цъфти от май до юли, а плодовете узряват през юли и август. Листата съдържат флавоноиди, танини, витамин С, каротен, органични киселини и други. Плодовете имат около 10% захари (глюкоза, фруктоза и захароза), органични киселини, предимно лимонена и ябълкова, но също и силицилова киселина, танини, пектини, антоцианови пигменти, витамин С, каротен и други. Използват се листата и плодовете на малината. Разпространена е из гори и храсталаци от равнините до високите части на планините в цялата страна.
  • Маточина: многогодишно тревисто растение с приятна миризма. Стеблото е четириръбесто, разклонено, 30 – 80 сантиметра високо, покрито с жлезисти и прости власинки. Цветовете са бледожълти, бели или розови. Цъфти в периода от юни до септември. Съдържа етерично масло, а седативното си действие дължи на цитрала. Освен това съдържа 5 % дъбилни вещества и захарта стахиоза. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна.
  • Мащерка: мащерката е от полиморфен род с много голям брой видове и форми, които трудно се разграничават. У нас са разпространени около 15 вида. Срещат се по сухи тревисти и скалисти слънчеви места из горските поляни и пасища, а по рядко по ливадите из цялата страна от морския бряг до планинските върхове. Най широко са разпространени в предпланинските и средно високите части на планината. Известна е още като бабина душица, бяла мащерка, овчарски босилек и други. Използва се предимно изсушена, като листата и цветът се оронват и стеблата се отстраняват, защото съдържат повече танини и придават стипчив вкус. Цъфтящите надземни части се използват с успех в народната медицина. Поради богатото си съдържание на етерично масло притежава антисептично и газогонно действие. Има и известно болкоуспокояващо действие, успокоява нервната система.
  • Медуница: медуницата е известна като една от най- красивите билки- цветовете са събрани на върха на стеблото, от начало червени, в последствие виолетово сини, а в края тъмно сини. Представлява многогодишно тревисто растение със право стебло, високо 15- 40 см, покрито със разперени четинки и къси жлезисти власинки.  Промяната в обагрянето на цветовете се дължи на промени в химичния състав на клетъчния сок. За лечение се използват листата и цъфтящите надземни части, събирани по време на цъфтежа. Изсушените растения са със зелен цвят и без миризма. Среща се на територията на цяла България, предимно във влажни местности, в широколистните гори до 1700 метра надморска височина.
  • Мечо грозде: представлява вечно зелен храст с пълзящи клонки, дълги 20- 50 сантиметра, с малки яйцевидни кожести листа, дълги 1- 7 сантиметра, със спирално жилкуване. Листата на мечото грозде съдържат фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин, дъбилни вещества, орозолова киселина, флавоноиди. Цветовете са с форма на камбанка, бели или бледо розови, на гроздове от 2 до 20 цвята, цъфтят през периода от май до юни. Дават малки сверични червени плодчета с по 6 семена. Узряват през късното лято или есента. За целите на народната медицина се използват листата на билката. В България се среща във всички планини със надморска височина над 1500 до 2900 метра.
  • Момина сълза: цветето е много полезна билка и се използва в народната медицина за лекуването на различни болести. Представлява многогодишно тревисто растение с тънко, закръглено, безлистно стебло и пълзящо хоризонтално коренище. Цветовете са бели, звънчевидни, увиснали, със къси дръжки, двуполови, с много приятна миризма, с шест сраснати венчелисчета и шест тичинки. Плодът е кълбовидна, червена, многосеменна ягода. Внимание! Отровно! За целите на народната медицина се използват стръковете и листата. Цветето се среща в храсталаци и гори. Главно в широколистните, в умерения пояс на северното полукълбо. Употребата е допустима само под строг лекарски контрол. Поради съдържанието на вещества с висока токсичност!
  • Момковата сълза е многогодишно тревисто растение с дебело, месесто, хоризонтално коренище. Стеблото е ръбесто и извито, високо 30 -70 см. Цветовете са единични, а плодът е черна ягода. Названието на това растение идва от цар Соломон- използва се за пресичане на ума и придобиване на мъдрост, свързана с вземането на важни решения, а корен от растението заедно с листата от лаврово дърво се горят като благовоние. Цъфти през май- юли, и използваемата част на растението е коренището в пресен или изсушен вид. Среща се из горите и храсталаците на цялата страна.
  • Мъжка папрат: многогодишно тревисто растение с дебело, късо кафяво коренище, гъсто покрито с останки от листни дръжки. Среща се често по сенчести, влажни места из гори и храсталаци в цялата страна, като в планините стига до 1800 м надморска височина.

 

Продължение …

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *