ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Емоционално хранене: как да се справите с метода на Джилиан Райли

Емоционално хранене – когато храната се ползва, за да запълни дефицити, свързани с начина, по който хората се чувстват

емоционално хранене

Храната може да помогне за облекчаване на емоциите първоначално, но справянето с чувствата зад глада е важно в дългосрочен план.

Всеки път, когато правим малки избори относно онова, с което се храним, ние укрепваме или, обратно – отслабваме вярата в себе си.

Ако самочувствието ни е на висота, животът е по-лесен за нас. Ако е ниско – става болезнен, безсмислен и имаме нужда от ненужни екстри като цигари, алкохол или други заместители на щастието. Това е моментът, в който се появява така нареченото емоционално хранене или преяждане.

Джилиан Райли е страдала от зависимости – цигари и храна – което може би е причината книгата й „Как да ям по-малко: Преодоляване на пристрастяването към храната” да е една от най-добрите по темата за отслабването и победата над емоционалното преяждане.

Емоционално хранене: метод на Джилиан Райли

Начинът, по който Джилиан Райли помага на хората да овладеят преяждането и да не страдат от емоционално хранене, е следния: яденето е начин да повлияем на самочувствието си.

Джилиан Райли

Ето някои ключови мисли и любопитни научни открития от книгата на Райли

1. Доброто самочувствие се препокрива с израза „вътрешен комфорт“

Дали има човек, който не би искал да се научи как да постигне по-голям вътрешен комфорт? Това не означава, че отсега нататък няма да допуснете нито една грешка. Означава, че грешката няма да бъде непреодолим удар за вас. Не винаги ще бъдете уверени, когато се изправяте пред нови предизвикателства.

Ще оцените, обаче както предизвикателствата, така и себе си по-добре, заради реакцията която имате. И най-важното е, че доброто ви самочувствие няма да зависи от мнението на другите. Чудесно е, ако те ви обичат – но определено не това е важното. Искрената самооценка се формира вътре във вас, и това е нещо много лично.

2. Възможно е да започнете да възстановявате самочувствието си когато успеете да контролирате какво ядете

Изграждате увереност, когато казвате „благодаря, не“ на предложението да ядете това, което смятате за нездравословно и не се опитвате да се промените, за да се впишете в нечии идеи за това кое е правилно или красиво.

3. Опитайте се да разберете колко зле трябва да се чувствате, за да бъде това достатъчно оправдание за преяждане

Едно е, когато вие, уморени и гладни, седнете пред купа с хубава супа – и настроението ви се повишава. Но е грешно да ядете всякакви боклуци цяла сутрин, просто защото сте станали с грешния крак.

4. Ако да се храните емоционално е начин да се почувствате по-комфортно, трябва да се научите да се отнасяте към него като към зависимост

Докато го свързвате с комфорт, вие засилвате компулсивното желание. Много по-честно е да наричате случващото се с неговото истинско име: това е пристрастяване към храната, която може да е удобна, но да има обратен ефект в дългосрочен план.

Удовлетворяването на каквато и да е зависимост в началото ви създава усещане за комфорт, но това не винаги ще бъде така – а цената може да бъде много висока.

5. Можете да се научите да слушате тялото си, но по съвсем различен начин

Трябва да наблюдавате физическото състояние и усещанията след всяко хранене. След като приключите с обяда, например, доспива ли ви се, или имате прилив на енергия? Промените може да не са драматични, но е много важно да се опитате да ги почувствате и да разберете кои продукти ги причиняват.

Обърнете внимание на колебанията в теглото, лошото здраве, главоболието и загубата на сила. По този начин тялото се опитва да ви каже всички най-важни неща.

6. Натрапчивото желание да ядем безкрайно усложнява живота ни

Така започваме да свързваме емоциите само с глада. Получава се объркване: може да си мислим, че сме щастливи, въпреки че в действителност сме ядосани. Осъзнавайки зависимостта от храната, ние се научаваме да гледаме на себе си с по-трезв поглед, да разбираме по-добре чувствата си и да се държим по-естествено.

емоционално преяждане
Колкото по-малко храна, толкова повече добро настроение

7. Важен елемент от пристрастяването към храната: човек яде много повече, отколкото му е необходимо

Емоционалното преяждане се случва, за да не чувства същия този човек, че е лишен от възможността да яде.

Усещането, че храната не е достъпна, се ражда изключително от нашето възприятие за ситуацията. Чувстваме, че сме в ъгъла, ограничени от строги правила и не можем да се примирим с това. Първопричината за такава реакция е обичайният начин на мислене като „трябва“, „длъжен съм“, „не мога“ и „никога повече“.

Изходът е да се научите да си казвате: правя свободен избор. Мога да ям каквото искам. Мога да ям колкото искам и когато искам.

8. Тялото не може да ни каже дали сме приели твърде много мазнини

Физиологичните изследвания показват, че човешкият метаболизъм не е добре оборудван за разпознаване на излишния прием на мазнини.

9. По време на храносмилането на всяка храна се образуват определено количество свободни радикали

Ако приемате храни, които не съдържат достатъчно антиоксиданти, увеличавате дисбаланса. Призовавам ви да консумирате антиоксиданти ежедневно. Положителните им ефекти най-вероятно ще повлияят на имунната система, тена, енергийните нива и настроението.

10. Подобряване на благосъстоянието поради по-балансирана диета може да не се случи веднага

Нужно е време, за да настъпят промени на клетъчно ниво. Червените кръвни клетки живеят около 120 дни, а белите – 3-4 дни; за три до четири месеца кръвта се променя напълно. Почти всички протеини в тялото, дори ДНК, се актуализират за шест месеца. В продължение на една година – кости и зъбен емайл. И всичко това заради вещества, които получавате с храната.

Затова, когато преминавате към балансирана диета, не очаквайте незабавни резултати.

11. Някои хора смятат, че трябва да ядат нещо леко преди лягане, за да балансират нивата на кръвната захар и да спят спокойно през нощта

Не трябва да ядете преди лягане: за организма ще бъде трудно да усвои голям обем, особено ако тялото е в хоризонтално положение и скоростта на храносмилателната система е намалена.

Важно е да знаете, че през нощта, с участието на хормоните на растежа, мускулната маса се възстановява. Тези процеси се забавят сериозно, когато хормоните, участващи в процеса на храносмилането, също се отделят в кръвта.

12. Пристрастяването към храната съсипва живота ни, защото влияе негативно на самочувствието

Колкото по-високо е то ни, толкова по-добре се справяме с предизвикателствата на живота. В това число и с избора на вида и количеството на храната.

Имайте това предвид, когато вземате емоционалното решение дали да ядете или не. Така ще нарушите цикъла на условните рефлекси. Емоциите ще се появят и ще се променят – както и всички останало – но те няма да имат нищо общо с храната.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *