Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЧУДО! Ернст Моро – лекарят, който спаси хиляди деца с помощта на обикновена супа от моркови

Ернст Моро е австрийски лекар и педиатър, който пръв в западната медицина описва рефлекс на бебето, станал известен като рефлекса на Моро

Ернст Моро
Какво е рефлекс на Моро? Наличието на този рефлекс кара бебето се стряска от силен звук или шум. Първата реакция е широко да разтвори ръце с разперени пръсти и опънати крачета. След няколко секунди ръцете се връщат в първоначалното си положение. Рефлексът се проя­вява в първите дни след раждането и продължава до 4-тия-5-ия месец.

Днес тривиалните стомашни проблеми на децата не шокират родителите, защото съществуват поне хиляда и един начина да се справят с тях. Но дори и днес, дори и малкото несправяне с тях, може да бъде фатално. Така е било и преди много, много време, докато на един педиатър не му хрумна проста и гениална идея.

Днес искаме да споделим с вас забележителната история на лекаря, който не само откри един от 15-те вродени рефлекса на бебето, но и спаси хиляди малки животи.

Супа от моркови – гениално по своята простота и ефективност откритие

По времето, когато доктор Моро е практикувал медицина, детската смъртност е била основен и много голям проблем. Проблем, с който е свързан също и по-ниската продължителност на живота, в сравнение с днешната. За децата е било проблем не просто да се появяват на този свят, но и да доживеят до зряла възраст.

Този истински велик човек е роден преди повече от сто години в столицата на съвременна Словения, а след това е практикувал в малък град в австро-унгарската империя. Ернст Моро е учил в Грац, където взима докторска степен по медицина. През 1906 г. е специализант по педиатрия в Мюнхен, а две години по-късно става професор в университета в Хайделберг.

По време на практиката си доктор Моро прави няколко много важни открития

Благодарение на него стана възможно диагностицирането на детската церебрална парализа. По-горе описахме и рефлекса на Моро. Липсата на такъв рефлекс е признак на депресия или увреждане на нервната система на бебето.

Моро е открил лактобацилите и техните ползи за човешкото тяло. Най-напред е изобретил стерилизираната бебешка бутилка и е измислил формула за изкуствено хранене. затова не без основание можем да кажем, че Ернст Моро е пионер в педиатрията и специалист, на който днешните майки дължат много. Затова е добре, поне от обща култура, да се знае кой е доктор Ернст Моро и какво е направил той за спасяване на детския живот.

През 1908 г. Моро е направил едно от най-важните си открития, което е актуално вече повече от век

По онова време детската смъртност е 25-30%. Това означава, че на 100 деца около 25 не са доживели до навършването на една година. Основната причина често е била баналната диария. Доктор Моро предложи решение на проблема с най-простата рецепта, благодарение на която тази цифра беше намалена наполовина – обикновена супа от моркови.

Рецептата е проста. Морковите се сваряват, докато омекнат добре. Правят се на пюре, долива се преварена вода, за да стане крем-супа. За вкус може да се добави съвсем малко сол. не се слага никаква мазнина, или други подправки.

 

Едва през 2002 г. стана възможно да се обясни чудодейната сила на тази супа. Киселите олигозахариди, съдържащи се в супата (по-конкретно – в морковите), предотвратяват появата на бактерии, които се задържат в лигавицата на стомаха. Друго проучване показва, че подобна супа третира дори диария, която е устойчива на антибиотици.

Морковите са истински склад за полезни вещества. Те са богати на витамини А, С, Е, D, калций, магнезий, фосфор и каротин. Учените са установили, че редовното използване на моркови помага за предотвратяване на болестта рак. Също така, те съдържат много фибри, и така премахват токсините от червата. Затова тази проста, по своя състав и изпълнение, супа не губи значението си и днес.

Най-учудващ е фактът, че въпреки всички свои открития доктор Ернст Моро живее скромно и не получава нито една награда, или друго подобно признание. Той е работил като педиатър до до самата си смърт през 1951-ва година.

Източник: en.wikipedia.org

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *