Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възможно ли е да се спасим от атеросклерозата ?

В България от атеросклероза (хронично възпале­ние и втвърдяване на артериите) страдат 30% от възрастните хора под 45 години. За да разберете дали сте изложени на риск, трябва да направите кръвен тест за холестерол. В норма показателите трябва да бъдат: на общия холестерол – 5 ммол/л (200 мг/дл), LDL (липопротеините с ниска Плът­ност – „лош холестерол“) – 3,5 ммол/л (130 мг/дл), HDL (липопротеини с висока плътност – „добър“ холестерол) – 1 ммрл/л (39 мг/дл). Ако цифрите са по-високи, променете начина си на живот!

Преди: 52-60 години.

Сега: 37-39 години, като се увеличава броят на пациентите на възраст под 30 години.

РЕШЕНИЕ

Ако намалите дневния прием на мазнини от 35- 40% до 20%, серумният ви холестерол иде се понижи с 10-20%. За тази цел се хранете с по-малко месо, изключете от менюто си свинското, шунката, бекона, пушените салами, кренвиршите и яжте повече чесън: той смалява дори вече съществува­щите плаки.

Изследване, проведено сред гренландски ескимоси и японци, е установило, че консумацията на полиненаситени мастни киселини предпазва от коронарна болест на сърцето. Както здравите хора, така и тези със сърдечни проблеми, трябва да консумират 1-2 порции морска риба на седмица.

Също така е добре за кръвоносните съдове използването на ароматерапия с хвойново или лимоново масло, ароматни смоли от Смирна.

50% се понижава рискът от усложнения на сърдечносъдовите заболявания при отказване от тютюнопушенето. Това е най-ефективният начин за намаляване на риска от атеросклероза.

УПРАЖНЕНИЯ

Много полезна за профилактиката на атерос­клерозата е йогата.

„Редица от упражненията за дихателната сис­тема укрепват стените на кръвоносните съдове“ – казва Рой Мартин, доктор на медицинските науки, основател и ръководител на организацията „Рой Мартин“, автор на повече от 60 книги за здравосло­вен начин на живот. Седейки на стола с изправен гръб, енергично издишайте през носа силно, стя­гайки максимално корема, а при вдишване позволе­те на въздуха пасивно да навлиза в белите дробове. Изпълнете 3 цикъла от 10 вдишвания-издишвания. Между тях дишайте бавно и дълбоко.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *