Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасна ли е сънната парализа?

Здравейте, случи ми се така, че някол­ко пъти почувствах сънната парализа. Какви са причините за появата й и опасно ли е ако появата й се повтаря?

Иванка Христова – Варна

Ако спите по гръб може да почувствате силен натиск или смачкване на гърдите, което да породи чувство на страх u безпокойство. Специалисти твърдят, че няма място за при­теснения и че това е съвсем нормален процес по време на сън. При сън тялото почти се обездвижва, което предпаз­ва човек от евентуално нараняване. Понякога мозъкът се събужда преди тялото, в резултат на което се усеща парализа. Това събуждане обаче е фалшиво, непълно.

Неспособността за движение се усеща от няколко sекунди до няколко минути, като отминава с пълното събуждане. Съществу­ват различни странични фактори, които могат да допринесат за по- честото усещане на сънната парализа, като спане по гръб, нередовен сън, внезапни промени в начина на живот, стрес, чести пристъпи на па­ника, диагностицирана нарколепсия и др. При ограничаване честота­та на тези фактори, състоянието се изпитва рядко. Ограничаването на стреса и правенето на физически упражне­ния в дневния график са добро решение срещу проблема.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *