7 храни, които подпомагат отслабването според диетолозите

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Консумацията на определени храни може да помогне за стопяване на излишните килограми и мазнини

Бяло месо и броколи за отслабване
Бялото месо и броколите са идеални храни за хората, които искат да отслабнат

Няма храна, която да гори мазнините, но има някои вкусни и полезни продукти, които могат да ви помогнат да постигнете калориен дефицит и да отслабнете.

Тези храни обикновено трябва да отговарят поне на 1 или повече от следните критерии:

  • Да имат силен термичен ефект: Храни като бобовите растения и ядките имат силен термичен ефект, което означава, че тялото изразходва повече калории за разграждането им, отколкото получава от тях.
  • Да имат противовъпалителни свойства: Възпалителните процеси в тялото увеличават риска от появата на сериозни заболявания и наддаване на тегло. Именно за това храните с противовъзпалителни качества, като плодовете и мазните риби, са идеални за хора, които искат да отслабнат.
  • Да осигуряват продължително чувство за ситост: Някои храни ни карат да се чувстваме по-дълго сити от други. Обикновено богатите на хранителни вещества продукти, съдържащи фибри, здравословни мазнини и протеини, ни карат да се чувстваме сити за по-продължителен период от време.

 

Ето кои са 7-те храни, които ще ви помогнат да отслабнете в съответствие с горепосочените критерии:

 

1. Сьомга

Сьомгата съдържа противовъзпалителни омега-3 мастни киселини и е чудесен източник на протеини, които ще ви поддържат сити за дълго. Това твърди Елизабет Бейл, диетолог и основател на “Elizabeth Beil Nutrition”.

Вкусната риба може да се пече на скара или във фурна и да се сервира с пресни зеленчуци или кафяв ориз. Пушената сьомга също е добра опция, защото може да я добавяте към салатa.

 

2. Яйца

Яйцата са друг чудесен източник на протеини. Богатите на протеини храни, като яйцата, също имат силен термичен ефект, казва Даниела Новотни, диетолог и старши инструктор по биомедицински науки в „Missouri State University”.

„Когато закусите с яйца, те ви засищат за дълго и ви дават енергия, което помага да не прекалявате с храната на обяд”, допълва още Новотни.

Освен, че са идеални за закуска, яйцата може да се сварят и да се сложат в хладилника и да се използват като допълнение към салата или за ядене между основните хранения.

 

3. Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци включват:

  • Броколи
  • Карфиол
  • Зеле
  • Кейл
  • Рукола
  • Брюкселско зеле

Тези зеленчуци имат ниско съдържание на калории и са изключително богати на фибри, което помага да се чувствате сити и намалява общия калориен прием.

„Богатите на фибри ястия забавят храносмилането и ни карат да се чувстваме сити, което е изключително важно за отслабването”, казва Новотни.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат още и ключови минерали и хранителни вещества, от които се нуждае тялото.

Ако не обичате да ги ядете сурови, може да ги добавяте в смутита или салати. Все пак е важно да имате едно на ум, защото консумацията на големи количества от тези зеленчуци причинява подуване и газове, така че не е препоръчително да прекалявате с тях.

 

4. Ябълков оцет

Ябълковият оцет представлява ферментирал ябълков сок. Някои проучвания показват, че той подпомага отслабването. Въпреки това са необходими по-съществени изследвания, за да се направят окончателни заключения.

„Ябълковият оцет разяжда зъбния емайл, затова е най-добре да го разредите с вода преди косумация”, предупреждава Новотни. Може също да го използвате за овкусяване на салати. За да се възползвате максимално от полезните му свойства, е препоръчително да го консумирате преди хранене.

 

5. Пикантни храни

Пикантните храни увеличават сърдечната честота и повишават телесната температура, което стимулира изгарянето на повече калории.

Химичното съединение капсаицин (съдържащо се в лютите чушки) доказано помага за изгарянето на калориите и подтиска апетита.

 

6. Бяло пилешко месо (без кожа)

Пилешкото месо съдържа много малко калории и е идеален източник на протеини. Това означава, че ще ви държи сити за дълъг период от време без да трупате ненужни мазнини и калории. Бялото месо, като пилешките гърдички, съдържа много по-малко мазнини от бутчетата и крилцата.

Пилешките гърдички са много вкусни, приготвени на скара, фурна или сварени. Може да ги използвате като добавка към салата или да ги комбинирате с варени зеленчуци.

 

7. Зелен чай

Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, атнтиоксидант, които стимулира метаболизма и забързва изгарянето на мазнините.

Малко проучване от 2008 г. установява, че участниците, които са приемали екстракт от зелен чай, изгарят 17% повече мазнини, докато карат велосипед, отколкото тези, които са приемали плацебо добавка.

Според Даниела Новотни 2-3 чаши зелен чай дневно са невероятно полезни за здравето и предпазват от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

 

Добре е да имате предвид:

Бялото месо, сьомгата и кръстоцветните зеленчуци могат да помогнат за отслабването, тъй като имат силен термичен ефект, високо съдържание на протеин и фибри. Въпреки това отслабването е много комплексно и зависи от много фактори като възраст, генетика, сън, стрес и заболявания. Тези храни със сигурност ще ви помогнат за стопяване на килограмите, но балансираната диета, богата на пълнозърнести храни, протеини и зеленчуци и физическата активност са неизменна част от този процес.

Източник: https://www.insider.com/

CLA - Капсули за отслабване
CLA – eстествен продукт, подпомагащ програми за безопасна редукция на теглото

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *