Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 изследвания, които се правят всяка година

Повечето хора правят изследвания на кръв и урина едва когато се появи някакво заболяване. Понякога се оказва, че са закъснели

изследвания
Изследвания на кръв и урина трябва да се правят всяка година

Добре ще е да напомним, че рутинни изследвания може да се правят по всяко време, във всяка лаборатория. За повечето от тях дори не е необходимо направление от лекар. Като цена също не са скъпи, особено ако не се правят накуп, а разпределени във по месеци.

Винаги е по-добре да диагностицирате възможно заболяване на ранен етап и навреме, отколкото да го лекувате по-късно. И въпреки че повечето хора не обичат да ходят на лекар, препоръчително е да се правят тези 7 изследвания и тестове систематично. По този начин ще си спестите много здравословни проблеми.

Ако наистина искате да се погрижите добре за здравето си, редовно се изследвайте, дори да нямате тревожни симптоми

Кръвните изследвания и специалните тестове на урината могат да помогнат за идентифициране на потенциален проблем.

Какви тестове се препоръчва да се правят всяка година?

Рутинният скрининг включва кръвни тестове, които могат да покажат наличието на медицинско състояние. Ето списък на важните тестове за жени и мъже.

1. Кръвна захар

Повишеното ниво на глюкоза (захар) в кръвта служи като сигнал, че тялото или не произвежда достатъчно инсулин, хормон, който доставя захар на клетките за енергия, или не използва правилно инсулина. Повишената кръвна захар може да показва развитието на преддиабет/диабет.

Важно е да проверявате стойността на глюкозата на гладно веднъж годишно и дори по-често, ако имате хипертония.

2. Липиден панел

Проучването ще покаже съдържанието на холестерол и триглицериди, за да може лекарят да има представа за риска от развитие на сърдечни заболявания. Важно е да се тества веднъж годишно.

3. Тиреоид стимулиращ хормон (TSH) и тест за Т4

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които са отговорни за метаболизма. При жените по-често се диагностицира дефицит на активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) или, напротив, нейнатахиперактивност (хипертиреоидизъм). Тестовете за TSH и T4 ще покажат нивата на хормоните, за да се разбере как функционира щитовидната жлеза.

Симптоми на неправилна работа на щитовидната жлеза: умора, повишен апетит, свръхчувствителност към студ, мускулна слабост, чуплива коса и нокти, проблеми с теглото.

4. Витамин D (25-хидроксивитамин D)

Витамин D е важен за здравината на костите и други телесни функции. Възрастните хора обикновено страдат от липсата му.

5. Желязо / феритин , витамин В12 , магнезий

Тези вещества и минерали са много важни за нормалното функциониране на организма, поради което е полезно систематично да се следят техните нива.

6. Биохимия на кръв и урина

Този тест включва редица показатели:
RBC – брой на еритроцитите;
HCT – хематокрит;
MCV – с него се измерва големината на червените кръвни клетки; по-голям или по-малък размер, може да означава определено заболяване;
PLT – брой на тромбоцитите;
MPV – среден размер на тромбоцитите.

Биохимичното изследване на урината включва изслeдване на: pH, наличие на протеини, глюкоза, кетони (кетотела), билирубин, уробилиноген, нитрити, левкоцити, кръв.

Тези, както и други показатели трябва да се наблюдават за остра или хронична инфекция, анемия и проблеми със съсирването на кръвта.

7. Маркери на възпалението: С-реактивен протеин и хомоцистеин

С-реактивният протеин показва степента на възпаление в организма. Дори лекото увеличение на стойността на CRP е свързано с риска от такива заболявания като сърдечни патологии, депресия . Високото ниво може да показва физическа травма, емоционален или оксидативен стрес, интоксикация, алергии.

Повишеното ниво на хомоцистеин (това е аминокиселина) ще подскаже за вероятността от инсулт и сърдечно-съдови заболявания, способността да се отстраняват токсините от тялото и да се произвеждат невротрансмитери.

По преценка на лекар или по желание може да се направят и допълнителни изследвания.

Важно е да не пропускате основните тестове на кръвта и урината

Малките отклонения може да се коригират много по-лесно. Освен това, много сериозни заболявания протичат почти без симптоми. Такива са голяма част от заболяванията на черния дроб. А когато черния дроб боледува, това се отразява негативно почти на всички органи и системи в тялото.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *