Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лесно ли се разпознават нефрозите?

Истина ли е, че отоците са предвестници на нефрозите? И това ли са единствените симптоми?

Стефан Видев – Хасково

Отокът, е важен симптом при бъбречните заболявания. За възникването им играят роля много фактори, най-важните от които са:

Задържане на натриев хлорид – здравият човек приема дневно около 10-15 г готварска сол и толкова отделя през бъбреците. При за­боляване на бъбреците натриевият хлорид не се отделя достатъчно и се задържа в тъканите. Повишена пропускливост на капилярите – при гломерулонефритите стената на капилярите може да бъде увредена и да пропуска течности. Това увреждане може да се дължи на алергичен възпалителен процес или на токсично увреждане на капилярите.

Бъбречните отоци могат да се образуват за много кратко време (за една нощ) или постепенно. Отичат главно тези части на тялото, където има рехава съединителна тъкан – клепачите, лицето, подбедриците. Характерно за бъбречно болните е отичането на лицето и клепачите сутрин след събуждане.

Бъбречните отоци са меки и кожата над тях има блед цвят.

Течност може да се съ­бере и в сериозните кухини – коремната, плевралната, перикардиалната. Понякога бъбречните отоци не личат ясно, а са скрити (тъканни). В такъв случай системното измерване на тялото показва немотивирано повишение с няколко килограма.

От бъбречните заболява­ния с отоци протичат нефри­тите и особено нефрозите.

Материалът е от в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *