Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Българска маска убива коронавируса

Родни учени твърдят, че са създали маска, която не само предпазва от зараза с коронавируса, но и го убива

коронавируса
БГ маска убива коронавируса

Изобретателите са работили в екип, като в проекта са участвали учени от Русенския, Техническия и Софийския университети. Проучването и създаването на маската е отнело на родните учени около 16 седмици.

Според учените, цитирани от Нова телевизия, ефикасността на маската се дължи на сребърното й покритие.

От столетия се знае, че среброто убива вирусите и ефективно се включва в борбата срещу различни патогени. От Русенския университет припомнят, че среброто се използва в медицината, като част от състава на различни лекарства, и в козметиката – за производството на кремове и лосиони.

„Още през март започнахме да изработваме предпазни шлемове. Дарихме над 3000 на здравни институции, общопрактикуващи лекари и стоматолози. След това възникна нова идея – за обдишващ апарат. Смесен екип от няколко университета и фирми работи по него.

Маската е третата идея

Платът й е гладък от едната страна и мъхест – от другата. Трябваше първо да го изследват за канцерогеннност“, обясни ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев.

В България се провеждат и клинични изпитвания на лекарство срещу коронавирус. Скоро излезе информация за използвания във ветеринарната медицина препарат „Ивермектин„. За него има данни, че е с добро действие и при хора, които са заразени с коронавирус. Заради това роден производител, заедно с учени и лекари, провежда клинични изпитвания в 9 наши болници.

От здравно министерство обявиха, че страната ни е близо до откриването на лек за COVID-19. Засега обаче проучванията още не са приключили. България е първата страна в ЕС, започнала изпитвания на този препарат.

Източник: nova.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *