ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Аюрведа: Защо е вредно да спите по гръб и по корем

Според Аюрведа: ако човек е принуден да не спи през нощта, той следва да проспи половината от следващия ден, без да се храни, за да се възстанови енергийния му поток

Аюрведа
Следвайте съветите на Аюрведа за подобряване на съня

В Индия сънят се нарича „бавачка на света“, тъй като той лекува, подхранва и възстановява човешкия организъм. Науката също е доказала, че сънят е целебно средство и дава сила. Добрият сън помага да се създаде свежо, чисто, жизнено и красиво тяло и пъргав ум.

Как да спим, за да използваме възстановителната сила на съня, според Аюрведа

1. Преди да си легнете, измийте краката си с хладка вода и след това ги разтрийте с масло – това е естествено успокоително средство. Ако човек всеки ден масажира краката от стъпалото до коляното със сусамово масло, той никога няма да се разболее, тъй като така се възстановява имунната система.

2. Преди да си легнете, отделете няколко минути за дихателни упражнения или медитация.

3. По време на сън трябва да имате възможно най-малко дрехи. Особено вредни за съня са чорапите, според Аюрведа.

4. Препоръчва се да спите на изток

5. Никога не трябва да спите в кухнята, както и да съхранявате храна в спалнята.

6. По време на сън не покривайте лицето с одеяло. Този навик е много вреден, защото ви принуждава да вдишвате въглеродния двуокис, който сте издишали. Факт, доказан от науката е, че покривайки лицето, човек по-бързо заспива (заради упойващия ефект на въглеродния двуокис), но сънят, постигнат по този начин, е плитък и не спомага за възстановяването.

7. Спането на открито през лятото е много полезно , но ако е мъгливо, вали или влажността е твърде висока, по-добре е да спите на закрито.

8. Аюрведа препоръчва да спите на една страна. Сънят от лявата страна улеснява храносмилането и дава енергия на човек, а сънят от дясната страна действа отпускащо. Това се дължи на факта, че когато човек спи на лявата си страна, основно работи дясната ноздра, което дава на тялото положителна енергия и подпомага храносмилането, както и затоплянето. Ако стаята е студена, тогава трябва да лежите от лявата си страна и така ще поддържате естествената топлина.

9. Аюрведа не препоръчва да спите по гръб , защото тази позиция е вредна за мозъка. Така и двете ноздри работят активно и балансът на тялото е нарушен. За добрият сън е нужно органите и системите в тялото да работят по-бавно, което ще спомогне не само за отпочиването им, но и за възстановяване на баланса.

10. Най-лошо е да спите по корем, защото така напълно се нарушава дишането

Не е добре и да се спи на плажа, под слънцето, но пък ако се случи да заспите под пълна луна, това ще подпомогне възстановяването на мозъка. Тази практика се препоръчва най-вече на хора, които са претърпели различни заболявания на мозъка, като инсулт например.

11. Липсата на сън е много вредна за здравето. Според източната медицина, по този начин се източва енергията на храносмилането, а лошото храносмилане е основа на някои доста сериозни хронични заболявания.

12. Опитайте се да лягате и да ставате рано. При правилния режим на сън здравето се подобрява и жизнеността се увеличава.

13. Сънят през деня води до заболявания на дихателната система, до тежест в главата и редица други нарушения

Дневният сън е разрешен за здрави хора, които са уморени от тежък физически труд, както и за пациенти, които изпитват силна болка или страдат от заболявания на дихателната система и имат гадене.

Допуска се и краткосрочен дневен сън за пациенти с гастрологични разстройства, както и за тези, които спазват лечебен глад.

Полезно е хората, живеещи в много топъл климат, да спят малко през деня през часовете на най-непоносимата жега. Почивката трябва да е само на сенчесто, хладно място. Въпреки тези препоръки, древните йога текстове като цяло забраняват спането през деня, освен в случаите на заболяване.

14. Спането с пълен стомах увеличава количеството на токсини в тялото.

15. Препоръчва се на страдащите от безсъние или недоспиване да пият топло мляко с щипка индийско орехче и съвсем малко шафран, да правят маслен масаж на тялото, както и да вземат топъл душ.

Източник: www.ayurveda.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *