Защо връщаме свалените килограми след диета?

Защо връщаме свалените килограми след диета?

Сигурно са изключения хората, които след като са спазвали диети, са успели да задържат теглото си. И те са, за да потвърдят правилото за т. нар. йо-йо ефект. На какво се дължи това?

Първата причина за това е, че когато променим рязко начина си на хранене, в първите дни организмът веднага реагира и кантара показва поне 2-3 кг надолу. До тук добре, това дори действа стимулиращо на хората, които искат да отслабнат. След няколко дни обаче тялото ни започва да се бунтува и да се опитва да възстанови предишното си състояние. Тогава, въпреки че продължаваме да спазваме режима, не се отчита спадане на теглото и започваме да задържаме. Обикновено диетите са за около 1-2 седмици и ни обещават отслабване от между 5 и 10 кг. Като цяло отслабването е свързано с калорииния баланс в организма. Един килограм реални мазнини е равен на 6400 калории. Това означава, че трябва да изгорим толкова калории повече, отколкото сме приели, за да отслабнем с 1 кг. Ако кантарът показва надолу, уверявам ви, че това е вода, а не мазнини. Ако изгаряме повече, отколкото приемаме, със сигурност ще отслабнем. Периодът зависи от това колко ни е преразхода. Това целят и диетите. Въпросът е обаче, че след като престанем да сме на диета и започнем да ядем както сме свикнали, нарушаваме калорийния баланс и бързо наваксаме изгубенето. А стресът, на който сме подложили огранизма е причината да наддадем и още някой друг килограм. Затова не бих препоръчала да се правят краткосрочни диети, а да се храним равномерно, редовно и здравословно в продължение на месеци, докато превърнем това в начин на живот.

Коя е дамата, която успя да стопи 55 кг. по най-здравословния начин?

Надя Кехайова сега
Надя Кехайова сега
Надя Кехайова преди
Надя Кехайова преди

Надежда Кехайова е журналист, тв продуцент и собственик на рекламна агенция. В продължение на 15 години публикува материали, коментари и анализи във в-к „Стандарт“, в-к „Капитал“, в-к „Дума“, в-к „България плюс“, списание „Хепи уикенд“ и др. Била е също продуцент на телевизионното състезание „Минута е много“ и на предаването „За един час“, излъчвано по програма „София“ на БНР. Заминава за Америка, където записва специализиран курс за фитнес, йога инструктор и диетолог и в рамките на 2 пъти по 6 месеца сваля 55 кг. Завръщайки се, Надежда Кехайова отваря студио за диетология, йога и релакс, където помага на хора с наднормено тегло.

Връзка с Надежда Кехайова може да се направи на телефон – 0888 902 698, както и на yogakursove@abv.bg.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Защо връщаме свалените килограми след диета?

  1. Veselin каза:

    Nade evala za tova koeto reshi i napravi.Pozdravi ot edin priatel mojebi 30 i nad tezi godini jelaiati ospehi v na4inaniata ti. Veso

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *