Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЗЕНОН / ZENON

Съдържа езетимиб, росувастатин, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, натриев лаурилсулфат, повидон 25, колоиден силициев диоксид, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, хипромелоза 2910/5, макрогол 6000, титаниев диоксид, талк

Предназначение

ЗЕНОН е лекарствено средство за липиден контрол; нормализира лошия холестерол и триглицеридите – и повишава стойностите на добрия холестерол. Препоръчва се на пациенти, които не могат да нормализират показателите си за холестерол само чрез диета.

Продуктът е подходящ в случаите с повишен холестерол в кръвта или при наследствени заболявания, свързани с подобни отклонения. Удобен вариант и за пациенти, които вече приемат езетимиб плюс статин като отделни таблетки.

Обикновено след постигането на нормални показатели за холестерол и триглицериди лечебната програма се трансформира в поддържаща, която предотвратява нови отклонения.

Как се приема

ЗЕНОН се приема веднъж дневно; дозата се определя индивидуално от лекуващия. Този продукт се въвежда в терапията на пациента, след като вече е вземал поотделно статин и езетимиб и са установени оптималните за него дози. Търси се минималната ефективна доза – освен в случаите, когато по-високите дози са необходими при разпознат риск от инсулт или инфаркт.

При лечение с този продукт задължително се спазва диета. Таблетката се приема по едно и също време на деня, без връзка с храненията. Ако е пропуснат прием, терапията продължава на следващия ден, без удвояване на дозата с цел компенсиране. При неволно предозиране е необходима консултация с медицинско лице. При лечение със ЗЕНОН е задължително периодичното проследяване стойностите на холестерола в кръвта.

Ако пациентът приема паралелно и продукт за контрол на жлъчните киселини, ЗЕНОН се приема два часа преди или 4 часа след това.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със ЗЕНОН може да причини някои странични ефекти. При отпадналост или мускулни болки незабавно се търси медицинска помощ заради опасност от скъсване на мускул или бъбречни увреждания.

Най-често пациенти съобщават за главоболие, болки в стомаха и корема, диария, метеоризъм, слабост и замайване, промени в някои кръвни показатели, отклонения в чернодробните функции.

В по-редки случаи се регистрират оплаквания от болки в мускулите и ставите, мускулна слабост, отоци по крайниците, обриви, кашлица, гадене и киселини, повишено артериално налягане.

Редки странични ефекти са алергични реакции с различен интензитет; тромбоцитопения, панкреатит. Има и единични съобщения за хепатит, белтък и кръв в урината, гинекомастия, отслабване на паметта.

В някои случаи реакциите създават животозастрашаващи състояния; при интензивен обрив с мехури, зачервяване на кожата, поява на лезии, симптоми на жлъчни и бъбречни кризи, повръщане незабавно трябва да се търси лекар.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЗЕНОН не се употребява при алергия към една или повече съставки на продукта.

Противопоказан при заболявания на черния дроб и бъбреците, при миопатия, при специфична терапия след органна трансплантация.

Най-високата доза 10/40 мг за езетимиб/росувастатин не се назначава при проблеми с щитовидната жлеза, при алкохорно зависими, при пациенти азиатци, при вече започнала терапия с фибрати.

Рискови са пациентите с дихателни проблеми, ХИВ-позитивни, възрастни над 70 години, лекувани наскоро с фузидова киселина, диабетици. При тях се преценява предварително дали е налице риск от опасни странични ефекти, ако се проведе лечение със ЗЕНОН.

Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява съвместимостта на ЗЕНОН с други лекарства, които пациентът е приемал доскоро или трябва да взема паралелно. Преценяват се режимът на прием, дозите и очакваните ефекти върху интензитета на въздействие или проявата на странични ефекти. Това се отнася за продукти като циклоспорин, антикоагуланти, фузидова киселина, фибрати, антибиотици, перорални контрацептиви, холестирамин, регулатори на храносмилането с алуминий или магнезий, продукти за лечение при ХИВ-инфектирани.

Усреднена цена в аптеките – 25 лв за 30 таблетки от 10/10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *