Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

СПЕРСАДЕКС / SPERSADEX

Съдържа хлорамфеникол, дексаметазон, бензалкониев хлорид, макрогол 400, макроглицерол рицинолеат, динатриев едетат, натриев хидроксид, вода

Предназначение

СПЕРСАДЕКС е офталмологичен продукт – капки за очи, чието прилагане се препоръчва при очни възпаления с бактериален причинител. Подходящо средство при патогени, чувствителни към кортизонови компоненти.

Как се приема

Прилагането на СПЕРСАДЕКС се препоръчва от специалист. Лекуващият определя дневни дози и продължителност на терапията в зависимост от състоянието и възрастта на пациента.

Поставянето на капките за очи трябва да става при строго спазване на технологичните и хигиенни изисквания; опаковката е за индивидуална употреба и накрайникът не бива да докосва окото.

Обикновено за възрастни се препоръчват три до пет процедури дневно, като всеки път се поставя по една капка в засегнатото око. Този режим е добър за не повече от десет дни. Ако е налице остро състояние, капката може да се поставя на всеки час.

Лечението на деца със СПЕРСАДЕКС става по индивидуална преценка на лекуващия. Допуска се и терапия на деца под двегодишна възраст в подходящи дози; приложението при бебета на възраст под 27 дни е противопоказано.

При предозиране е необходимо веднага да се направи медицинска консултация. Ако лечението включва и други офталмологични продукти: капки, гел, между употребата им трябва да се спазва интервал от 5-10 минути.

Възможни нежелани ефекти

Лечението със СПЕРСАДЕКС може да причини алергични реакции – включително анафилактичен шок, които се дължат основно на активните компоненти дексаметазон и хлорамфеникол.

Възможни са фатални и необратими промени в кръвните показатели; смущения и негативни ефекти в състоянието на лекуваното око като парене, зачервяване и сърбеж, замъглено виждане, нараняване на роговицата.

Съобщавано е за стомашно-чревни нарушения, промени във вкуса и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

СПЕРСАДЕКС не се употребява при алергия към някоя от съставките на капките.

Не бива да се използват при бременност и кърмене, както и при новородени и бебета на възраст под 27 дни.

Капките са противопоказани при наранявания на роговицата, вирусни и гъбични инфекции, чернодробни нарушения, промени в кръвната картина, наследствени болести на костния мозък и др. индивидуална преценка за безопасност е необходима при диабет, глаукома и др.

Приложението на капките трябва да бъде под лекарски контрол заради риска от вторични инфекции и повишение на вътреочното налягане.

Взаимодействие с други медикаменти

СПЕРСАКЕДС не може да се прилага едновременно с антибиотици от пеницилиновата група, с гентамицин, цефалоспорини, сулфадиазин и пр. Не се допуска паралелна употреба със сулфанилурейни медикаменти, кумарини, метотрескат.

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за флакон от 5 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *