Начало / Лекарства / Б / БЕНЛЕК / BENLEK

Актуални промоции в lekuva.net

БЕНЛЕК / BENLEK

Съдържа метамизол натрий, тиаминов хидрохлорид, кофеин. микрокристална целулоза; пшенично нишесте, повидон, талк, магнезиев стеарат, желатин, колоиден силициев диоксид

Предназначение

бенлекБЕНЛЕК е нестероидно противовъзпалително средство с три активни съставки. Приемът му неутрализира симптоми като болка и повишена температура. Метамизолът упражнява спазмолитичен ефект; кофеинът стимулира нервната система, оптимизира тонуса на кръвоносните съдове и нормализира вътремозъчното налягане; витамин В1 балансира обмяната и подобрява протичането на нервни импулси, тонизира нервната система. Комбинацията от тези три съставки действа в синхрон, усилвайки полезните ефекти от всяка. Медикаментът се използва при главоболие – включително от мигренозен тип, ревматични болки, болезнени състояния след хирургични интервенции, зъбобол, менструални болки, заболявания на периферната нервна система от типа па плексит и радикулит.

Как се приема

Приемът на БЕНЛЕК трябва да е според принципа минимална ефективна доза за възможно най-кратък срок с полезен ефект.

Стандартният прием за възрастни е три пъти дневно по една таблетка. Максималната доза за възрастни и подрастващи над 16 години е 6 таблетки за 24 часа.

При деца и подрастващи на възраст 12-16 години най-често се препоръчва половин до една таблетка три пъти дневно, но не повече от 4 за 24 часа.

Нормалният срок на терапията с този продукт е 3-5 дни; ако е необходимо по-продължително лечение, то трябва да се консултира с лекар.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и се приема обичайната доза. Предозирането може да провокира симптоми като гадене и повръщане, главоболие, безсъние, шум в ушите и виене на свят, анемия, невъзможност да се отделя урина, гърчове. Подобно състояние изисква медицинска намеса; прилагат се слабителни, активен въглен, стомашни промивки.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с БЕНЛЕК са възможни алергични реакции от типа на сърбеж и зачервяване на кожата, обриви, в редки случаи – затруднено дишане и анафилактичен шок.

По-често се споделя информация за промени в кръвната картина, анемия, точковидни кръвоизливи, ускорено сърцебиене.

Има данни и за нарушени функции на стомашно-чревния тракт с гадене и повръщане, отслабен апетит, смущения в работата на черния дроб, жълтеница.

Кога НЕ БИВА да се употребява

БЕНЛЕК не се използва при алергия към някоя от лекарствените съставки.

Не трябва да се прилага, ако пациентът има отклонения в някои кръвни показатели – левкопения или тромбоцитопения, анемия, както и чернодробна порфирия.

Продуктът е противопоказан при бронхиална астма, чернодробна и бъбречна недостатъчност, вродена глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназна недостатъчност.

Да не се използва за лечение на деца под 12-годишна възраст, бременни и кърмачки.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуално безопасният прием, са хипертоници, страдащите от глаукома, язва, нарушения на сърдечния ритъм, безсъние, тежко главоболие с неустановена причина.

Взаимодействие с други медикаменти

БЕНЛЕК не трябва да се приема едновременно с други нестероидни противовъзпалителни средства. Всяка лекарствена комбинация на този продукт следва да бъде коментирана от лекуващия, за да се избегнат неочаквани събития заради усилване и отслабване на терапевтичния ефект или интензивна проява на странични ефекти.

При паралелен прием с други лекарства, които имат подобен ефект, е по-висок рискът от проява на алергични реакции. Не са изключени промени в кръвната картина, потискане на кръвотворенето, нарастване на токсичността и негативното въздействие върху черния дроб.

_______________________________________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 20 стандартни таблетки

Оценете статията
Оценка 5 от 2 гласували
loading...

Актуални промоции в lekuva.net

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*