Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЛОРИСТА / LORISTA

Съдържа лосартан калий, царевично нишесте, микрокристална целулоза, силициев диоксид колоиден, магнезиев стеарат, целактоза (целулоза и лактоза монохидрат), хипромелоза, талк, пропилен гликол, оцветители

Предназначение

лористаЛОРИСТА е медикамент за контрол върху повишеното артериално налягане. Действието на активната съставка лосартан калий предизвиква отпускане и разширяване на кръвоносните съдове чрез сложно въздействие върху специфични рецептори, така че кръвното се понижава и нормализира стойностите си. медикаментът се препоръчва като профилактична мярка срещу пораженията на бъбреците при пациенти с хипертония и/или диабет тип 2.

Медикаментът се прилага в лечението на пациенти с високо кръвно налягане – включително деца; при диабет – за предпазване от бъбречни увреждания; при хронична сърдечна недостатъчност, ако други лекарства с подобно действие не могат да се приложат по някаква причина.

Как се приема

Приемът на ЛОРИСТА трябва да бъде назначен от лекар; лекуващият определя дневна доза и продължителност на приема в зависимост от диагнозата, възрастта и състоянието на пациента.

При високо кръвно налягане дневната доза за възрастни пациенти е една таблетка от 50 мг веднъж дневно. В рамките на 3 до 6 седмици кръвното обикновено се нормализира; ако междувременно дозата се окаже слаба, лекуващият може да я увеличи на 100 мг веднъж дневно. Ако освен хипертония пациентът има и диабет, ЛОРИСТА се дава комплексно с подходящи медикаменти за това страдание. Таблетките се вземат с чаша вода, по едно и също време. Деца и подрастващи над 6 години имат същия режим на прием при проблеми с кръвното, като дневната доза се изчислява персонално от лекуващия в зависимост от телесното тегло.

Сърдечна недостатъчност се третира с първоначална доза от 12.5 мг дневно; след седмица дозата се удвоява, след още една – ново удвояване и така, плавно до достигане на ефективна персонална доза. Максималната е 150 мг и се комбинира с диуретици.

При пациенти на възраст над 75 години или с чернодробни заболявания дневната доза се редуцира по преценка на лекуващия.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и не се компенсира пропуснатото чрез удвояване на дозата. Ако приемът е предозиран, може да се получи драстично намаляване на кръвното и промени в сърдечния ритъм. Медицинската помощ е необходима без отлагане.

Възможни нежелани ефекти

ЛОРИСТА може да причини в много редки случаи тежка алергична реакция от животозастрашаващ тип: обриви, оток на лицето, гърлото и езика, затруднено преглъщане, дихателни затруднения, припадъци, шок. На всяка цена без отлагане се търси медицинска помощ!

Сред честите странични ефекти са понижаване на кръвното до замайване, умора и слабост, понижена кръвна захар, високи стойности на калия, анемия, бъбречна недостатъчност, повишена кръвна урея при пациенти със сърдечна недостатъчност. Съобщава се за възпаление на кръвоносни съдове, схващане, загуба на съзнание, предсърдно мъждене, инсулт и хепатит, промени в кръвната картина, депресия, ставни болки, смущения в слуха, нарушения на вкуса и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛОРИСТА не се прилага при алергия към един или повече компоненти на продукта.

Противопоказан при тежко увреждане на черния дроб, диабет, нарушени функции на бъбреците. Рискови са пациентите с обезводняване, кърънарна сърдечна болест или други сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност.

Не се използва за лечението на деца под 6-годишна възраст, при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинирането с други лекарства трябва да се прецени внимателно, за да се предотвратят промени в терапевтичния резултат или интензивна проява на странични ефекти. Това се отнася за други лекарства за понижаване на кръвното, антипсихотици, трициклични антидепресанти, регулатори на калия, нестероидни противовъзпалителни, литий и др.

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 28 таблетки по 50 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *