Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Джулиан Холт-Лунстад, психолог: Самотата убива и трябва да започнем да приемаме това сериозно

Самотата се превръща в епидемия. Социалната изолация е почти толкова опасна и страшна, колкото и затлъстяването

самотата

Изследователите предупреждават, че самотата и социалната изолация се превръщат във все по-голяма заплаха за общественото здраве. В много близко бъдеще самотата ще бъде дори по-голяма заплаха, отколкото широко обсъждания проблем със затлъстяването.

Все повече хора по света живеят сами. Браковете намаляват, раждат се все по-малко деца, а психолозите предупреждават, че разпространението на самотата увеличава риска от преждевременна смърт.

„Да бъдеш свързан с другите социално е широко считано за фундаментална човешка нужда – от решаващо значение както за благосъстоянието, така и за оцеляването“, казва психологът Джулиан Холт-Лунстад от Университета Бригъм Йънг.

През уикенда тя представи резултатите от два големи метаанализа за връзката между самотата и преждевременната смъртност на 125-та годишна конвенция на Американската  асоциация по психология.

„Има сериозни доказателства, че социалната изолация и самотата значително увеличават риска от преждевременна смъртност, а размерът на риска превишава този на много водещи здравни показатели“, обясни Холт-Лунстад в изявление.

Тези доказателства са събрани през последните няколко десетилетия. В един мета-анализ от 2010 г. Холт-Лунстад и колегите ѝ прегледаха 148 проучвания с общо 308 849 участника.

Извличайки данни за неща като социални взаимоотношения, здравословно състояние, предварително съществуващи условия и причини за смъртност, екипът успя да определи количествено разликата между социално изолираните и тези с по-силни взаимоотношения. Хората със силни социални взаимоотношения са с 50% по-голяма вероятност да оцелеят по-дълго от тези, които живеят изолирани.

„Степента на този ефект е сравнима с риска, който крие тютюнопушенето и надхвърля много добре известни рискови фактори за висока смъртност (напр. затлъстяване и физическо бездействие)“ , се казва в проучването.

В друг мета-преглед , който обхваща 70 проучвания от 1980 до 2014 г., Холт-Лунстад и нейният екип откриват допълнителни данни за това как смъртността се влияе от самотата и социалната изолация.

И двата фактора ( самотата и социалната изолация) съответстват на повишената вероятност за смъртност от около 26-32 процента

Тези цифри идват от над 3,4 милиона души от цяла Северна Америка, Европа, Азия и Австралия.

„Заможните нации имат най-високи нива на индивиди, живеещи сами, като тези проценти се очаква да се увеличат“, пишат изследователите.

В същото време се повишава осведомеността за отрицателните последици за здравето от самотата и социалната изолация. Проучванията показват и повишен риск от проблеми с психичното здраве и сърдечно-съдовите заболявания, между другото.

„С нарастващото застаряване на населението ефектът върху общественото здраве се очаква да се увеличи“, казва Холт-Лунстад.

„Наистина, много нации по света сега предполагат, че сме изправени пред епидемия от самота. Предизвикателството,  което трябва да приемем, е какво можем да направим по този въпрос.“

Тя предлага да се предприемат колективни действия за справяне със самотата. Трябва да има широка информираност по този проблем. Самотата може и трябва да бъде победена, като се започне още чрез обучението по социални умения на децата в училище.

„На индивидуално ниво това означава активно съсредоточаване на вниманието ни върху отношенията, които имаме“, обяснява Мишел Лим от Техническия университет в Свинбърн.

„Обещаващ начин за справяне със самотата е да подобрим качеството на нашите взаимоотношения, особено чрез изграждане на добри връзки с хората около нас. Използването на положителен психологически подход, който се фокусира върху увеличаване на положителните емоции в отношенията или увеличаване на социалното поведение може да насърчи по-дълбоки и по-значими връзки с другите“, казва доктор Лим.

Източник: www.sciencealert.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *