Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се прави масала чай? Тайните на тибетската лековита отвара

Масала чай – това е традиционна напитка на жителите на Тибет, Непал, Индия и Пакистан. Този чай се прави от мляко, черен чай и подправки

масала чай

Думата „масала“, преведена от Hindi, означава „смес от подправки“.

Подправките дават на напитката наистина уникални свойства. Например, кардамонът помага за детоксикацията на организма, канелата и джинджифила са за укрепване на имунната система, а карамфилът – за ефективно облекчаване на болката.

Като цяло, масала чай е напитка, която затопля и тонизира организма, очиства кръвта и помага за укрепване на нервната система . Но като вкус и аромат е трудно да се опише с думи – това е ориенталска магия в най-чист вид!

Преди да ви дадем точните инструкции как да си приготвите масала чай, по начина, по който го правят в Тибет, нека поговорим още малко за полезните свойства на тази чудна напитка.

1. Чаят действа противовъзпалително

Всички подправки, които съставляват маслала чай, не само имат индивидуални ползи за здравето, но работят в синергия, за да помогнат на тялото ви да се бори с всяко възпаление. Една от най-важните съставки, които помага при възпаление, е джинджифила.

2. Сбогом, умора!

Горещата чаша масала чай е най-доброто нещо, което организмът ви може да получи, след дълъг и тежък ден. Танините, които се съдържат в чая, спомагат за успокояване на тялото и го съживяват. Освен това чаят съдържа кофеин – приятен стимулант. Макар и в много по-малко количество, в сравнение с кафето, но има същия повдигащ ефект.

3. Подобрява храносмилането

Чудите се как е възможно това? Е, според Мики Мехта, холистичен гуру, масала чай съдържа подправки, които го правят полезен за хора с храносмилателни проблеми. Една такава подправка е кардамона. Затова пийте от този чай редовно, ако коремът ви е вечно издут, и ви създава проблеми. Тялото ви ще се тонизира, ще удържи умората, и в същото време ще ви накара да се успокоите.

4. Масала чай е истински сърдечен тоник

Черният чай (еднa от основните съставки на масала чай ) е известен със силните антиоксидантни свойства, които съдържа. Освен това, подправките като карамфила например, помагат да се намали количеството лош холестерол и да се подобри добрия холестерол. По този начин се намаляват плаките на артериалните блокове. Танините, съдържащи се в чая, също са известни, че спомагат за регулирането на сърдечната честота и кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове.

5. Повишава метаболизма

Добрият и активен метаболизъм обикновено е свързан със загуба на тегло. Но знаете ли, че добрият метаболизъм е отговорен и за други неща, като подпомагане на усвояването на тялото и по-ефективно използване на храната. Като съществена част от вашето здраве, пиенето на масала чай също така гарантира, че цялата вашата храносмилателна система е в най-добро състояние. Освен това, според Аюрведа чаят е известен като топлинно генерираща храна и по този начин помага да се ускори метаболизма ви.

Бонус ползи:

– идеален при ПМС

– предотвратява появата на диабет тип 2.

Тези здравословни ползи би трябвало да ви превърнат в истински фенове на вкусната напитка.

Нека разберем сега как да си забъркате масала чай.

ОСНОВНИ СЪСТАВКИ

*400 мл мляко
*100 мл вода
*2 супени лъжици суха черен чай (за предпочитане на листа)
*2 супени лъжици мед
*подправки

НЕОБХОДИМИ ПОДПРАВКИ ЗА МАСАЛА ЧАЙ

1 равна чаена лъжичка канела на прах
0.5 чаена лъжичка кардамон
щипка черен пипер
2 щипки смлян карамфил
парче джинджифил – според предпочитанията, но не по малко да е парченцето от кутрето ви.

1. Първо прави чая, като във вряща вода се добавя джинджифила и се оставя на котлона 2-3 минути. След това се маха от огъня и се прибавя черния чай. Стои около 3 минути и се прецежда. Желателно е джинджифила да е настърган.

2. Налейте млякото. Върнете на котлона, за да кипне, и след това прибавете предварително смесените прахообразни подправки. Дръжте на огъня около минута. Махнете, охладете и отново прецедете, ако е необходимо.

По желание може да добавите мед или лимон.

Източник: thehealthsite.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *