Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Италиански лекари: Хората, които спазват тези 3 правила, имат здрави кости

Правилният хранителен режим в комбинация със слънце и подходяща гимнастика забавя появата на остеопороза.

Има ли начин да заздравите костите си? Отговор дават италиански специалисти по регенеративна медицина от Istituto di medicina rigenerativa e anti aging. Според тях тайната се крие именно в подходящото комбиниране на хранене, движение и слънце.

здрави кости
Ето как да заздравите костите си

Защо и трите са толкова важни?

Балансирана диета

Така както има диети, които вталяват, така има и за по-здрави кости. Съвсем логично в такъв тип хранителен режим преобладават млечните продукти.

Но ако искате да забавите появата на остеопороза, не трябва да разчитате само на тях, предупреждават италианските лекари. Те не предлагат строга диета, а по-скоро препоръчват дневно меню, което след определена възраст е добре да се спазва от всеки, за да бъде максимално отдалечен рискът от това заболяване. Тяхната хранителна програма предвижда всеки ден да се хапва минимум един млечен продукт, една порция зелени листни зеленчуци (извън сезона, могат да са и замразени) или зеле.

Броколите са добра алтернатива на зелето като вариант за разнообразие. А пресен спанак е добре да се добавям към всяка салата. Други източници на важни за скелета елементи, които също трябва да присъстват ежедневно, са сусамът (1 с. л. всяка сутрин на гладно), яйцата, бобовите растения, ядките (най-вече бадеми, орехи, фъстъци и лешници), рибата (особено аншоа и сардина) и водораслите (в салата или под формата на хранителна добавка). Интересното е, че италианските специалисти препоръчват рибите да бъдат така обработени, че да се ядат заедно с костите.

Повече светлина

Според лекарите качеството на храната след 40-годишна възраст е по-важно от нейното количество. Най-новите изследвания показват, че здравословното хранене осигурява по-голяма продължителност на живот на костите.

Тайната е да се внимава и да не се приемат твърде много вредни мазнини и захари. Лошите хранителни навици, които увреждат артериите, са същите, които създават проблеми и на костите. Именно затова е важно на масата да присъстват всички храни, препоръчани в диетата за по-здрав скелет. С това обаче изискванията не свършват.

Един от важните елементи за костите е витамин D, тъй като той спомага за усвояването на калция. А този витамин се формира в организма от слънчевите лъчи. Достатъчно е да се излагате на слънце по 10-20 минути на ден, за да доставите необходимото количество. И нещо доста революционно – в този период е добре да не се използват слънцезащитни продукти, съветват италианските медици. Това, разбира се, не означава да се „пържите“ на слънце точно на обяд. Трябва да го правите рано сутрин или късно следобед, когато лъчите са по-безопасни.

Редовно движение

Физическата активност може да ускори процеса на възстановяване и по този начин да направи скелета по-стабилен. Редовните тренировки заздравяват и развиват мускулите, тренират се сухожилията, което от своя страна се отразява и на костите. Не става дума обаче за гимнастика във фитнес залата. Идеалният вариант е на открито.

А перфектният избор са редовните разходки в бързо темпо, които не трябва да бъдат по-кратки от 20-30 минути. Този тип движение укрепва коремните мускули и тези в долната част на гърба, които са важни за баланса.

Така се предотвратяват паданията, които евентуално могат да доведат до лоши счупвания в тази възраст. Но много важно е да не се претоварват ставите.

Не повече от 700 мг калций!

Според шведско изследване, публикувано в British Medical Journal, комбинацията от редовен спорт и здравословно меню е перфектна за здравината на костите. А за да се предпазите от появата на остеопороза, са нужни около 700 мг калций дневно (приет основно чрез храната). Над тази норма калцият не само че не помага, а може и да навреди.

Може например да доведе до чупливост на костите, до появата на камъни в бъбреците или до сърдечносъдови проблеми. Затова бъдете умерени. За здравината на костите и за усвояването на калция са нужни Шуслерова сол №1 калициев флуорид, която изгражда периоста (надкостницата).

Както и сол №2 калциев фосфат, която изгражда костите. Еластичността на костите също е важна с оглед устойчивостта им на натиск, огъване, теглене и усукване. Чупливостта им е признак за повишена нужда от двете соли. Ето защо те са основни при профилактиката и лечението на остеопороза. Трябва да се приемат за дълъг период, защото при развитие на заболяването костното вещество се възстановява с месеци и с години.

За профилактика: приемът е 2 пъти годишно за 2-3 месеца по 3 табл. от всяка сол дневно. При болест: приемът е по 5 таблетки всеки ден и от двете соли за 2-3 месеца и после по 2 таблетки на ден поне 6 месеца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *