ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Учени разкриха: Ето тези плодове забавят стареенето!

Учените непрекъснато търсят механизми, лекарства и храни, които да забавят процесите на стареене. Те целят да увеличават продължителността и качеството на живота. Един от най-ефективните подходи е ограничаването на калориите при запазване на всички необходими хранителни вещества.

Суперплодовете са тези, които внасят малко калории в организма за сметка на висока концентрация от биологичноактивни вещества.

забавят стареенето
Суперплодове забавят стареенето

Как го постигат?

Superfruits са здравословни храни с висока концентрация на биологичноактивни вещества. Това са антиоксиданти, фитохимикали (каротеноиди и полифеноли), разтворими фибри (които служат за храна за „добрите“ бактерии в дебелото черво), Омега-3 полиненаситени мастни киселини, незаменими аминокиселини, витамини – А, Е, С и група В, минерали.

Затова суперплодовете обещават и забавяне на стареенето, повишаване на жизнения тонус, подсилване на функциите на имунната система и прочистване на организма.

Най-новите и задълбочени проучвания на много от тях – годжи бери, арония, киви, боровинки (червени, сини, черни), драконов плод, гуава, нар, нони, мангостин, личи и други, показват мощен антиоксидантен и антиейджинг капацитет. Забелязва се забавяне на проявите на редица метаболитни заболявания, свързани със стареенето.

Как да разпознаем най-ефикасните?

Оказва се, че тъмносиньо-виолетово-черно оцветените суперплодове са източници на едни от най-мощните антиоксидантни фитонутриенти с противовъзпалителен и антиейджинг ефект. В тази група влизат синя боровинка, черна боровинка, арония, сушени сини сливи, касис, къпина, черен бъз, черна смокиня.

Тази тъмнооцветена група суперплодове е богата на: ресвератрол, антоцианини, проантоцианиди, кверцетин, флавоноиди. Антоцианините и ресвератролът са най-важни за забавянето на процесите на стареене в организма.

Ресвератролът е антиоксидант, който се открива в червеното грозде и червеното вино. Той спомага за активирането на гените, отговорни за множество фактори във връзка с удължаването на живота (нива на кръвна захар, липиди, мускулна маса, когнитивна функция, контрол върху окислителния стрес в клетките).

Антоцианините ни предпазват от всекидневно генериращите се свободни радикали. Боровинките, къпините, аронията, малините са суперплодове, богати на полифеноли, които имат изключително полезни действия:

– Способност да ускоряват обмена на информация между невроните и подобряват възприятията, паметта и концентрацията.

– Катехините са друг клас полифеноли, които се съдържат в големи количества в боровинките. Те предотвратяват клетъчната смърт и загубата на растежните фактори, стимулират невроните.

– Боровинките и другите дребни суперплодове повишават отделянето на допамин – невротрансмитер, който заедно със серотонина стимулира и повишава жизнеността и активността.

– Боровинките и аронията предотвратяват намаляването нивата на допамина с напредването на възрастта, като така помагат на мозъка ни да запази младежката си жизненост.

В антоцианините има и съставка, която активира гените, влияещи върху факторите на дълголетието. Това е още една причина ежедневно да включваме в менюто си 1-2 порции (100 до 200 г) яркооцветени суперплодове.

Те са основният хранителен източник на фитонутриенти и антиоксиданти, които забавят стареенето, предпазват ни от болести и засилват естествените защитни сили на клетките ни.

източници:журнaл,pixаbay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *