БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Колко често трябва да си мием косата? (+4 съвета за ежедневния душ)

За да е красива и здрава, косата има нужда от специални грижи

За да бъде с пълноценен ефект, е важно да подхождаме правилно – да се съобразяваме с водата и да направим подходящия избор на продукт.

Тази част от ежедневните ни навици съчетава в себе си полезното с приятното – не само хигиенизира тялото, но е и средство за освежаване (сутрин) или разпускане (вечер). Когато се възползваме от силата на течащата вода и избраното измиващо средство, можем да възвърнем максимално бързо енергията в тялото.

1. Балансиране на времето.

Неправилно е да стоим твърде дълго под душа, колкото и да ни е приятно. След десетата минута водата започва да действа обратно и вместо да дава енергия, тя буквално я изсмуква от тялото. Освен това прекарването на повече от 10 минути под душа или във ваната означава, че обричаме тялото си на дехидратация.

Топлата вода отмива естествените кожни масла и води до изсушаване. А дехидратираната кожа е по-предразположена към червени петна, обриви, екземи и акне.

2. Съобразяване с особеностите на водата. Дали е по-твърда, или пък твърде мека? Това е нещо, над което мнозина не се замислят. А и нека си признаем – кога сме се интересували от рН-то на водата, която тече от чешмата? За да ограничите щетите, използвайте продукти, които нормализират нивото на pH и евентуалното хлориране.

3. Оптимална честота на измиване на косата. Дали ежедневното измиване е разумно? Ако работите в замърсена среда или косата ви се омазнява силно, това е допустимо. Разбира се, трябва да бъде с продукт, предназначен за често миене. Но ако нямате основателна причина, е разумно да се откажете от този навик.

косата
Грешен и правилен начин за измиване на косата

Честото миене може да направи косата суха и чуплива. Същото въздействие върху косата има и твърде топлата вода. Освен това обезцветява косъма и отнема от естествения блясък. Правилният начин е да я миете с хладка вода и да завършвате с едно обливане със студена.

Не пренебрегвайте и подсушаването. За да предпазите косата си от увреждане, е хубаво да се откажете от вредния навик да я подсушавате след къпане, търкайки грубо главата си с кърпата.

Правилният начин е да попиете косата, при това с много нежни движения, а не чрез триене. Преди да я сушите, задължително използвайте крем, който предпазва косъма от топлината и запазва влагата. Между другото, това се отнася и за тялото. Грубото подсушаване не е полезно за кожата, сочат последните проучвания.

4. Избор на подходящ продукт. Колкото по-щадящи са продуктите, които използваме, толкова по-здрави ще бъдат косата и кожата ни. Някои съставки могат да предизвикат раздразнение и дори да доведат до алергия.

Можем да избегнем това, ако заложим на продукти с високо растително съдържание, без парабени или с минимално количество химия.

Но възниква въпросът: душ гел или пяна за вана? За мнозина този избор е просто въпрос на вкус или е пряко свързан с наличието или липсата на вана, пише „Журнал“. Но липсата й не означава автоматично отказване от този тип продукти. В повечето случаи те са силно пенещи се и кремообразни, което се отразява добре на кожата.

Спокойно бихте могли да ги използвате и като… душ гел. Защо не? Спецификата и изборът зависят по-скоро от това какво целите.

Обикновеният душ гел има измиващи свойства. Ако обаче кожата ви е по-суха, то потърсете продукт, обогатен със съставки, които хидратират или подхранват кожата. Така ще доставите необходимата влага и няма да я изсушавате допълнително.

Пяната за вана е много подходяща именно за суха кожа. За чувствителната кожа по-добър вариант е кремообразният душ гел, който комбинира мляко за тяло и душ гел в един продукт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *