Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Активни диабетици се справят по-лесно с болестта! Вижте как!

Бъдете активни, за да контролирате по-добре болестта. Като деца вероятно сте играли с часове на двора, в басейна, на спортната площадка и на всевъзможни други места. Тогава не сте го считали за „упражнение“ — защо да го правите сега? Излезте навън и се забавлявайте!

Активни диабетици
Активни диабетици

Забавлявайте се

За да сте активни, не е нужно да бъдете като бегачите, които изминават по 15 километра на ден. Съсредоточете се върху спортовете и хобитата, които обичате. Практикувайте ги често и ще откриете, че за отрицателно време сте влезли в по-добра форма, а може би и че сте станали по-щастлив човек. А дори няма да ви се струва като полагане на усилие.

Не спорете кое е по-полезно – аеробните или силовите упражнения.

Специалистите твърдят, че аеробните (ходене и каране на велосипед например) и силовите упражнения (вдигане на тежести и гимнастика за укрепване на мускулите) са еднакво полезни за контрола над нивата на кръвната захар, затова изберете най-предпочитания от вас вариант. Аеробното движение кара мускулите да горят енергия, за което използват глюкозата от кръвта, като по този начин понижават нивото й. Силовите водят до трупане на мускулна маса, което увеличава броя на клетките, извличащи глюкозата от кръвообращението.

Запишете се на нещо забавно. Перспективата да се задъхвате по пистата за бягане или да се потите под тежестта на уредите във фитнеса може да ви се стори отблъскваща, затова се позовете на човешкия стремеж към забавления. Пробвайте водна аеробика, запишете се на уроци по танго и си подгответе костюм или се включете в клуб за туристически преходи.

Инвестирайте в професионални уроци, упражнения или центрове.

Може и да ви се завие свят, когато разберете цената на курс по йога в специализиран център, но ако ще пръскате пари за нещо, здравето ви трябва да е на първо място в списъка. Когато плащате на специалист, за да ви покаже как да използвате правилно уредите във фитнеса, как да яздите или да танцувате, ще овладеете умението по-бързо и с по-голямо удоволствие. А и си заслужава да платите цената за един урок, ако това ще ви предпази от наранявания.

Стевия е най-добрият подсладител с природен състав в света. Стевия се препоръчва на хора с наднормено тегло, придиабет тип II, при висока кръвна захар, високо кръвно налягане. Това е заместител на захарта и се използва за подслаждане на чай, кафе, напитки, всякакви сладкарски изделия и др. Таблетките стевия се използват като заместител на захарта. Една таблетка се равнява на около 3 грама захар (една бучка).За повече подробности последвайте линка.

Изберете дейност, която истински ви харесва

Активни въпреки болестта
Активни въпреки болестта

Хората, които играят тенис всяка седмица плуват всеки ден или хващат стиковете за голф при всяка удобна възможност, не го правят като задължително упражнение. Отдават се на заниманието, защото им харесва (което не означава, че и те понякога не се отчайват до степен, в която хвърлят ракетата за тенис или стика за голф).

В началото може и да не харесате новия спорт, когато уменията ви все още не са на ниво, затова си дайте малко време. Но изберете дейност, към която имате естествен уклон и която смятате за забавна или емоционално удовлетворяваща. По този начин има много по-голяма вероятност да проявите постоянство и да не гледате на това като на задължително упражнение.

Опитайте йога или тай-чи. Не е нужно да се изпотите, за да спечелите от физическото натоварване. Както йогата, така и тай-чи засилват пластичността и подобряват чув­ството за равновесие. Бавните, уверени движения и лекото I разтягане са не само благоприятни за мускулите и ставите, но и за психическото ви здраве – ползите им за намаляване на стреса са доказани. Тъй като стресът води до покачване на кръвното налягане и понижаване нивата на кръвната захар, а често и до повишаване, 45 минути йога или тай-чи могат да се окажат по-полезни, отколкото предполагате.

Ако обичате да сте сред хора, общувайте. Потърсете колективни занимания като волейбол, кърлинг, крикет и боулинг. Социалните контакти поддържат доброто на­строение. А и знаете какво казват хората: смехът е най-доб- рото лекарство. Ако се забавлявате със съмишлениците си в някой спорт, ще ви се иска да го практикувате отново и отново.

Събирайте се с позитивни и активни хора. Ако имате приятели, които обичат да правят преходи в планината или да играят голф, е много вероятно да прихванете от техния ентусиазъм. А и повечето спортове са най-забавни, кога­то се практикуват с близки хора. Исландско проучване открива, че мъжете, които спортуват с бащите, братята и приятелите си, е по-вероятно да постоян­стват с физическите упражнения и да са в по-добра форма, отколкото тези, чиито семейства и приятели не споделят това занимание.

Препоръчваме хранителната добавка Бодилакс за справяне със запека и намаляване на излишните килограми. За повече подробности последвайте линка.

Активни диабетици
Активни диабетици

Разнообразявайте дейностите. Страстта ви към скуоша е обречена на изчерпване, ако й се отдавате всеки ден. Почивайте си от любимата игра и от време на време посещавайте народни танци или правете планински преходи, за да се разнообразите.

Тренирайте за специално мероприятие. Без значение дали ще е 8-кило- метровият маратон „за забавление“ или поход в името на благотворителна кауза, отбележете ги в календара си, след което излезте навън и се подгответе. Дайте си достатъчно време да достигнете постепенно норматива, който трябва да пробягате или изминете пеша.

Впрегнете мускулите си в доброволческа работа. Което означава да из­вършвате физически труд за някоя организация, помагаща на хора в неравно­стойно положение. Ще спечели не само тялото ви, но и ще се почувствате удо­влетворени от стореното добро дело.

Спортни съвети

Повечето диабетици нямат основание да използват „състоянието“ си като из­винение за пренебрегването на физическите упражнения. Истината е, че хора, страдащи от диабет, са покорявали върхове, участвали са в международни пре­ходи, печелили са професионални тенис турнири – има още много примери. В тази връзка правилно изпълняваните упражнения наистина дават резултати, затова следвайте съветите ни.

Ако ви е трудно да стоите изправени, упражнявайте се седнали. Купе­те си видеокасета или DVD с упражнения от седнало положение. Подобен курс ще ви осигури полезни за сърцето аеробни упражнения и ще укрепи мускули­те в горната част на тялото. Този вид гимнастика е много подходящ за хора, които не са спортували преди, дори да нямат проблеми с краката. Ще се изне­надате колко добре можете да се раздвижите, докато сте седнали. За да извлече­те максимално удоволствие от заниманията, потърсете програма с приветлив треньор и енергична музика, които да ви стимулират да не спирате да се дви­жите.

Не прекалявайте, когато не сте в кондиция. Ако сте настинали или ви е повалил грип, упражнявайте се само при положение че имате енергията и си­лата за това. В случай че не сте във форма, дайте на тялото си почивката, от която се нуждае, и продължете с редовните си упражнения, когато се почув­ствате по-добре.

Намалете темпото, ако се задъхвате. Ако дишането ви е затруднено или чувствате някакъв друг вид дискомфорт, е много вероятно да се пренато- варвате. Време е да се отпуснете. Направете си теста с „изговарянето“ – кажете на глас едно изречение и ако се затруднявате, намалете темпото. Не трябва да чувствате болка, силна умора или задъхване.

Редукцията на теглото чрез CLA-капсули формира дълготрайно добра визия. CLA-капсулите имат не само естетически, но и лечебен ефект. Те намаляват нивото на лошия холестерол, чрез което се отразяват общоукрепващо на сърдечно-съдовата система. За повече подробности последвайте линка.

Вслушвайте се в тялото си

Активни диабетици
Активни диабетици

Поради високата опасност от сърдечносъдови заболявания при диабетиците е важно да сте настроени да приемате сигналите на тялото си, докато спортувате. Незабавно прекратете за­ниманията, ако почувствате болка в гърдите, ръ­цете или челюстта. Както и в случай на прило- шаване, виене на свят или припадане (които са

и признаци за прегряване или хипогликемия), необичайно задъхване или ускорено сърцебие­не – тези проявления са признаци за сърдечно­съдови проблеми – трябва да се консултирате с лекар незабавно. Максимата „Трай, бабо, за хубост“ определено не е приложима при диабе­тиците.

За да увеличите скоростта си при ходене, правете повече, а не по-дълги крачки. Ускорявайте хода или тичането си, като увеличавате броя на стъпките, които правите за определено време, а не дължината на разкрача си. Това е по-ефикасно. Имайте предвид също, че ако разтягате крачката си, може­те да предизвикате контузия на ходилата или коленете.

Купете си спортни обувки, които са ви удобни още от първата проба. Не се самозалъгвайте, че маратонките ви ще се отпуснат, като ги поразтъпчете. Лошо прилягащите обувки могат да охлузят ходилата, което да доведе до опас- на инфекция. Независимо дали купувате обувки за тенис, ходене, боулинг или друг спорт, изберете модел с възможно най-добро качество според бюджета ви, както и с дизайн за проветряване, който да позволява на обувката да „диша“.

Ако имате притъпена чувствителност на стъпалата поради диабетна полиневропатия, може да се нуждаете от ортопед, който да ви помогне в избора на подходящите за вас мара­тонки.

Носете меки спортни чорапи, които не задържат потта. Преди да започнете с упражненията, обуйте чифт чисти подплатени спортни чорапи. Моделите от комбина­ция на памук със синтетична материя са най-подходящи, защото те не задържат влагата. Когато краката ви са мокри, мехурите се образуват по-лесно.

Продуктът от гъбата Майтаке се препоръчва за регулиране нивата на кръвната захар, хормоналния баланс, мазнините, теглото. Една капсула съдържа екстракти от: майтаке Grifola frondosa (361 мг); рейши Ganoderma lucidum (11мг); шийтаке Lentinula edodes (11мг); кориолус Coriolus versicolor (11мг); кордицепс Cordyceps sinensis (11мг); агарикус Agaricus blazei (11мг); Витамин С – 11мг; Селен (Se) – 6,8 микрограма; Цинк (Zn) – 1,5мг.За повече подробности последвайте линка.

Погрижете се системата ви с инсулин да е на мястото си. Ако носите инсулинова помпа, докато спортувате, приложете препарат против изпотяване или течна превръзка върху кожата около системата, преди да си я сложите. Та­ка помпата няма да се отлепи вследствие на изпотяването. Покрийте мястото с малък памучен тампон, напръскайте с препарат против изпотяване кожата на­около и я оставете да изсъхне, преди да започнете с упражненията.

Активни диабетици
Активни диабетици

Прегледайте „замръзналото си рамо“. Поради неизвестни причини диа­бетиците са особено предразположени към състоянието, наречено „синдром на замръзналото рамо“. За да проверите подвижността на рамото си, опитайте следното: легнете по гръб на пода с ръце отстрани до тялото. Повдигнете ръка­та си, като описвате дъга, сякаш плувате по гръб и опитайте да докоснете пода зад главата си. Ако можете да го достигнете, обсегът ви на движение е в норма­та. Ако не успеете, отидете на лекар. Навременното лечение увеличава шансо­вете ви да възвърнете напълно подвижността на рамото си.

Безопасно спортуване при диабет

Диагнозата „диабет“ не означава, че трябва да избягвате физическите упражнения. Просто се налага да бъдете по-внимателни от останалите, когато тренирате. Предлагаме ви някои съвети, с чиято помощ ще можете да спортувате безопасно.

Консултирайте се с лекаря си

Споделете, че възнамерявате да промените степента си на физическа активност. Ако за­почвате програма с упражнения, специалистите препоръчват да отидете на медицински преглед (обикновено придружен от степенуван физически тест), ако страдате от диабет тип 1 от над 15 години или ако страдате от диабет тип 2 над 10 години, както и ако водите заседнал начин на живот или сте на възраст над 35 години. Лекарят ви също ще трябва да вземе предвид физическото ви състояние – включително проблеми като сърдечносъдо­ви, бъбречни заболявания, неврологични увреждания и нарушено зрение – за да ви помогне при из­бора на подходящите за вас упражнения.

Обсъдете влиянието върху медикаментите.

Редовната физическа дейност може да наложи намаляване на дозата инсулин или друго лекарство, от което се нуждаете.

Научете се кога да измервате кръвната захар

Ако сте на лечение с инсулин, мерете кръв­ната си захар преди, по време на и след спортуване. Това е най-добрият начин да преце­ните как се отразява тренировката на нивото на глюкозата.

Измерете кръвната си захар преди упраж­нения, ако страдате от диабет тип 2 и вземате инсулин или медикаменти, които подтикват пан­креаса да произвежда повече инсулин. Ако глю­козата ви е под 5,5 ммол/л, преди тренировка хапнете лека закуска, която съдържа въглехидра­ти. По време на продължителни физически упражнения правете проверка на всеки 30 мину­ти, за да се уверите, че глюкозата е в норма.

Ако сте предразположени към хипогликемия, проверявайте глюкозата след упражнения на интервали от по няколко часа. Това важи с особена сила за хората с диабет тип 1. Мускулите ви ще продължат да „изсмукват“ глю­козата от кръвообращението, затова отчитането й веднага след тренировка няма да ви даде край­ния резултат от ефекта на спорта върху нивата на кръвната захар. Може да си мислите, че тя е в нормата, докато всъщност е опасно висока, физическата активност може също да ускори действието на инсулина.

Планирайте тренировките за след хранене.

Ако забележите, че често трябва да компенсирате хипогликемията с консумация на храна по време на тренировка, преместете спорта час-два след хранене.

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК от Sanct BernhardВсяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Съобразявайте храната и медикаментите си със сезонните спортове. Например, когато на­стъпи пролетта и сезонът на тениса започне, мо­же да останете учудени от ниските нива на кръв­ната си захар, освен ако не компенсирате трени­ровките два пъти седмично със съответна промя­на в храненията и приема на лекарства.

Активни диабетици
Активни диабетици

Бъдете подготвени

Носете си неща от първа необходимост. Ако ще тренирате далеч от вкъщи, вземете със себе си закуска, богата на въглехидрати, идентифика­ционен документ, че сте диабетик, и мобилен те­лефон в случай на инцидент.

Инструктирайте приятел как да ви окаже първа помощ, ако се наложи. Погрижете се някой наблизо да знае, че сте диабетик, и го ин­структирайте как да постъпи при спешен случай. Ако тренирате вкъщи, нека до вас има член на семейството, а във фитнес залата предупредете някой служител.

Носете обувки, предназначени специално за вашия спорт. Това означава маратонки за тичане, бутонки за футбол, обувки за тенис и т. н. Маратонките с въздушни камери или с гел са до­бър избор, защото ще поемат натоварването от ходилата и глезените.

Пийте много вода преди тренировка. През двата часа преди упражненията изпийте поне две чаши вода.

Научете се да загрявате и да отпускате мускулите си

Започнете да се раздвижвате и разтягате 5-10 минути преди същинската част. Загрявката може да бъде олекотена версия на някое от основните ви упражнения. Например, ако ще тичате, загрейте с 5-10 минути ходене, последвано от леки разтягания, за да подготвите мускулите за по-интензивна работа. Вдигането на тежести без загрявка също може да доведе до контузия. Преди това повишете температурата на тялото си с малко джогинг или упражнения на велотренажор или бягаща пътека.

Отпускайте мускулите си постепенно. Както и при загрявката, направете кратка, олекотена версия на упражненията си, като поддържате ръ­цете и краката си в движение, докато пулсът и дишането ви се нормализират.

Грижа по време на спорт

Издишвайте при всяко повдигане. Когато вдигате тежести, издишвайте по време на напъните и вдишвайте, докато връщате тежестта об- ратно. Задържането на дъха при такава трени­ровка може да бъде опасно. Така не само се по­вишава кръвното, но и очното налягане, което може да влоши проблемите със зрението (глауко ма и диабетична ретинопатия), към които са по­датливи диабетиците.

 

Калории, изгорени за 30 минути
Колоездене 272
Ски бягане 255
Работа в градината 170
Голф (на игрище) 187
Планински преход 204
Каране на кънки 204
Каране на кану 170
Скуош 238
Разходка в дълбок сняг 272
Плуване 272
Тенис 238
Волейбол 102

Тази таблица е валидна за човек с тегло 75 кг. По-леките хора ще изгорят по-малко калории, а по-тежките – повече.

 

Внимавайте за симптоми на хипогликемия.

Лесно е да ги объркате с ефекта от тренировка­та. Сред признаците за ниска кръвна захар са обилно потене, учестен пулс, треперене, остър глад, затруднена концентрация, замъглено зре­ние, загуба на координация и усещане, че „нещо не е както трябва“. Ако подозирате, че е налице хипогликемия, незабавно прекратете трениров­ката и приемете източник на глюкоза като стафи­ди, бонбон, вода с плодов сок или течна захар за диабетици.

Ако усетите болка, спрете упражненията.

Казвали сме го и преди, но си струва да се по­втори: ако започнете да се чувствате зле или да не ви достига въздух, докато спортувате, веднага намалете степента на натоварване или спрете напълно.

Пийте вода, докато спортувате. Специалисти­те препоръчват поне по половин или цяла чаша вода на всеки 15 минути.

Избягвайте да тренирате при екстремни температури. Ако е много горещо или студено навън, спортувайте на закрито. Пазете се особе­но внимателно от горещо и влажно време, защо­то ще затрудните охлаждането на тялото си.

Активни с игра на голф
Активни с игра на голф

С ракета или стик

Попитайте играча на голф на игрището какво прави. Най-вероятно няма да ви каже, че „спортува“. Същото важи и за тези, които усъвършенстват сервиса си. Спортове като тенис, голф, колоездене и ски са добър избор за повечето диабе­тици. Вслушайте се в съветите на опитните играчи, за да направите дейността по-безопасна и приятна.

Редувайте се в бъгито. Ходенето по време на цялата игра на голф ще ви осигури най-много аеробно движение. Ако се налага да се возите в бъгито през част от маршрута, уговорете се с партньора си да се редувате при управление­то и ходенето. Например вие можете да се возите, докато играете за една дупка, а при следващата да се размените с партньора си.

Ако ще играете за всичките 18 дупки, подгответе се за колебания в нивата на кръвната захар. Преди да започ­нете игра на голф – или какъвто и да било друг спорт, кой­то ще ви държи в движение през по-голямата част от сле­добеда – бъдете подготвени с глюкомер, закуска, богата на въглехидрати или медикаменти, които поддържат кръвна­та захар в безопасните граници.

След партията скуош направете проверка за пови­шена глкжоза. Не си мислете, че всички видове физиче­ски упражнения ще понижават кръвната ви захар. При ня­кои диабетици спортовете, повишаващи адреналина, или силовите упражне­ния могат да доведат до покачване на нивата й. Това се дължи на адреналина, който кара черния дроб да произвежда повече глюкоза, за да зареди тялото с ударна доза енергия. Разбира се, ефектът отшумява и трябва да сте подготвени за потенциално понижаване на кръвната захар до няколко часа след трениров­ка. Редовното й измерване – преди, по време и след физически упражнения – ще ви помогне да я контролирате с помощта на храна, глюкоза или инсулин.

Преди тенис си инжектирайте инсулин в коремната област, а не в ръка­та, с която държите ракетата. По време на интензивни упражнения кръвообра­щението в крайниците, които са най-натоварени, се засилва. Ако инжектирате инсулин в активната си ръка, той ще бъде усвоен от организма по-бързо и мо­же да понижи нивата на кръвната захар по-скоро, отколкото сте очаквали. Съ­щото важи и за спринтьорите – не инжектирайте инсулин в краката си, преди да излезете на стадиона.

Продуктът „Царски билки златна формула“ е предназначен за цялостна подкрепа на организма! Съдържа пчелен мед и екстракти от златен корен, звъника, гинко-билоба, шипка. За повече подробности последвайте линка.

Активни с безопасен спорт
Активни с безопасен спорт

Избор на най-безопасния за вас спорт

Ако сте диабетик, спортът е ваш приятел по множество причини. Но може да се наложи да изберете един спорт пред друг, ако имате здравословни проблеми, придружаващи съ­стоянието. Ще ви дадем няколко общи насо­ки. Поговорете с лекаря си за вашия личен физически статус и дейностите, които искате да практикувате.

 

Ако страдате от сърдечносъдово заболяване
Полезно

Да тренирате умерено, без напрежение, при нор- мална температура. Опитайте с разходки в търгов­ския център, плуване или велотренажор.

 Рисковано

Да практикувате напрягащи и силови упражнения в много горещ и влажен климат или при изключително ниски температури. Избягвайте лицевите опори, ко­ремните преси и изкачване на стръмни наклони.

Ако страдате от заболяване на периферните артерии
Полезно

Упражнения във вода, колоездене и ходене.

Рисковано

Вдигане на тежести и силови игри като баскетбол и тенис.

Ако страдате от хипертония
Полезно

Умерени аеробни и силови упражнения. Ходене, тичане и изкачване на стълби.

Рисковано

Напрягащи и изтощителни упражнения като вдигане на тежести.

Ако страдате от полиневропатия
Полезно

Средно натоварващи упражнения без напрежение при умерена температура. Плуването е добър из­бор, ако изпитвате болки или парене в ходилата.

Рисковано

Натоварващи упражнения като аеробика или дъл­ги планински преходи, както и тренировки при екстремни температури.

Ако страдате от ретинопатия
Полезно

Умерени упражнения без напрежение, чието изпъл­нение не изисква навеждане на главата под нивото на кръста.

Рисковано

Всичко, което включва напрягане, скачане, задържа­не на дъха при усилие или навеждане на главата под нивото на кръста. Например баскетбол, вдигане на тежести и някои от позите в йогата.

Ако страдате от бъбречно заболяване
Полезно

Леки и средно натоварващи упражнения (като хо­дене или плуване) и силови упражнения с мно­жество повторения (с помощта на малки тежести и повече от 15 повторения на едно движение).

Рисковано

Високо интензивни упражнения, енергични спорто­ве и вдигане на тежести.

 

 

Играйте върху глина, а не асфалт или цимент. Тенисът може да бъде из­тощителен за бедрата, коленете, глезените и гърба. Продължителната игра върху твърда настилка може да доведе до болки и напрежение в ставите и хо­дилата. Асфалтовите и циментовите кортове са забранени. Изследванията со­чат, че при глинените кортове има най-малък процент контузии – те са по-ме­ки, позволяват леко приплъзване на краката, което отнема от напрежението в стъпалата, а и намаляват скоростта на играта до по-спокойно темпо. Новите кортове със синтетични покрития осигуряват и уплътнение, което предпазва и ставите – можете да усетите как повърхността под краката ви поддава, когато стъпвате отгоре. Кортовете с естествена трева са по-меки, но носят висок риск от контузии, защото тревата вдига скоростта на играта.

Продуктът ФИН ЗЕЛЕН ЕЧЕМИК е невероятно богат на витамин В9 (наричан още фолиева киселина). Той подпомага производството на кръв и засилва имунната система. Съдържа също така витамини С, Е, В1.За повече подробности последвайте линка.

Възможно ли е тренировките да намалят нуждата от медикаменти?

Активни диабетици
Активни диабетици

Редовните физически упражнения не просто ви помагат да отслабнете, да стопите тлъстини и да се чувствате страхотно – те всъщност могат да по­нижат устойчивостта на клетките към инсулина – основния проблем при диабет тип 2. Колкото по- ефективно клетките усвояват инсулина, толкова по-малко лекарства се налага да приемате. Ако сте стриктни в спазването на новия спортен ре жим и има промяна в нивата на кръвната ви за­хар, добре е да поговорите с лекаря си дали е въз­можно да намалите броя или дозите на медика­ментите, които вземате.

Преди лекарят ви да се съгласи да промени ле­карствата, най-вероятно ще поиска да проучи данните от вашите измервания, за да се увери как различните комбинации от храни, медикаменти и физическа активност влияят на кръвната захар. Колкото повече подробности можете да дадете на лекаря относно това как се чувствате през отдел­ните части на деня и какво сте правили или кон­сумирали преди измерването – толкова по-добре, защото високите нива на кръвната захар след тренировка и след поничка със сладко са две съв­сем различни неща.

Ако сте на лечение с инсулин, попитайте лека­ря дали можете да замените инжекцията с упраж­нения или поне да намалите дозата, която прие­мате преди спорт. Попитайте как да съобразите физическата активност с хранителния режим според нивата на кръвната захар и инсулина. В противен случай има риск от опасно понижаване на глюкозата в кръвта (хипогликемия) или от опасното й повишаване (хипергликемия). Редов­ното измерване на кръвната захар преди, по вре­ме на и след физически упражнения ще ви помог­не да прецените кога трябва да направите почив­ка за хапване или колко да изчакате преди трени­ровка, след като сте взели инсулин.

Уверете се, че сте опаковали добре най-нужното, когато карате велоси­пед на дълги разстояния. Джобовете и раницата с ципове са добър избор. Не бихте желали да се озовете на 10 км от дома си в нужда от храна, която да пови­ши нивата на кръвната ви захар и да откриете, че закуската се е изплъзнала от джоба ви.

Избягвайте нагорещени повърхности. Ако имате намалена чувствител­ност в ходилата, внимавайте да не заставате върху нагрети от слънцето по­върхности като тенис кортове с твърда настилка, цимент край басейните, ас­фалт и пясък. Може да опарите ходилата си дори през обувките, без да усетите.

Носете си инсулин и други полезни принадлежности в ски екипа. За да предпазите от замръзване тестовите лентички и инсулина в помпата или ампулата, докато карате ски, приберете ги близо до кожата си в панталоните или якето. Един лесен начин е под екипа си да обуете къси панталони със скрит джоб и да сложите инсулина и лентичките в него.

Поръчайте си обувки за ски по мярка. Ако обичате да карате ски и имате намалена чувствителност на стъпалата, си поръчайте обувки за ски по мярка и се погрижете да ви прилягат точно. Когато наемате тази част от екипировката, имате твърде малък шанс обувките да са ви точни. А ако носите ски обувки, които не са вашият размер, и имате намалена чувствителност на стъпалата, може и да не усетите как ги охлузвате. В случай че страдате от нарушено кръ­вообращение на ходилата, попитайте лекаря си дали карането на ски може да влоши проблема допълнително и да ви изправи пред риск от измръзване.

Носете слънчеви очила с UVA/UVB защита. Качествените слънчеви очила ще предпазят очите ви от ослепителните слънчеви отблясъци, както и от опас­ните лъчи, които могат да доведат до катаракта, а при диабетиците има 60% по- голяма вероятност да развият това заболяване в сравнение с останалите хора.

Вземете със себе си разрешение от лекар при „лудешки“ спортове.

Ако обичате някои от екстремните спортове като рафтинг в бързи реки, скача­не с бънджи или парашут, си носете писмено одобрение от лекар, че можете да практикувате съответния спорт. Отговорниците при подобни дейности често проверяват диабетиците и могат да откажат да ви допуснат до тях, ако няма как да докажете, че са ви разрешени от лекар.

Включете се в някой отбор. Независимо дали сте привърженици на тениса, волейбола, баскетбола, бадминтона или пейнтбола, влезте в интернет и наме­рете местен отбор, към който да се присъедините. Колективните спортове по­добряват не само физическата форма, но и самочувствието. А и при тях е по- трудно да се откажете, отколкото при самостоятелните занимания.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от:копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Във водата

Активни диабетици във водата
Активни диабетици във водата

Ако сте с наднормено тегло, имате проблеми с равновесието и ставите, болки в краката вследствие на полиневропатия или изпитвате някакви други физиче­ски смущения, които са често срещани при диабетиците, басейнът е чудесно място да се раздвижите. Тъй като теглото ви „намалява“ с 90% във водата, плу­ването осигурява на пълните хора издръжливост да продължат по-дълго гим­настиката и да изпълняват движения, които иначе биха ги затруднили. Плува­нето е отлично аеробно упражнение с допълнително предимство пред ходене­то: то упражнява едновременно горната и долната част на тялото.

Колективно плискане. Бодната аеробика може да се окаже най-ефективният начин да спортувате в басейна и дори няма нужда да умеете да плувате. Ако слушате енергична музика и сте в приятна компания, може дори да се почув­ствате като на парти.

Краката – горе, дръжте дъската. Олекотеното ви телес­но тегло във водата предпазва ставите от напрежение, но ако се нуждаете от повече упражнение, дъската ще ви по­могне. Тя е полезна и за тези, които не се чувстват уверени в плувните си умения и имат нужда от допълнителна по­мощ, за да се задържат над повърхността. Ако искате да тренирате краката си, просто вземете дъска и се придвиж­вайте с изтласкване от долната част на тялото.

Тренирайте за 30-минутна сесия. Плувайте една дължина (25 м за стан­дартните басейни) и почивайте 30 секунди. Ако това не е достатъчно предизви­кателство за вас, редувайте плуване по 5 минути с почивки от по 1 минута. Все­ки път добавяйте постепенно към разстоянието, като почивате при нужда, до­като достигнете крайно време от 30 минути. За да развивате равномерно аеробната си издръжливост, плувайте три пъти седмично.

Ако зрението ви е нарушено, помолете за „свободна зона“. Много от басейните обявяват специално време за „свободно плуване“, при което кори­дорите се разграждат и свободните скокове се забраняват. Вашият личен кори­дор ще намали опасността от сблъсък с някого, когото не сте видели.

Предпазвайте раните във водата. Плуването с открита рана не е добра идея, защото повишава опасността от инфекция. Вместо да пропускате водна- та си тренировка, когато имате рана или охлузване, попитайте лекаря си дали водоустойчив лейкопласт или друг вид превръзка са подходящи за случая. Не забравяйте да вземете разрешение за превръзката от спасителя или управите­ля на басейна, преди да влезете.

Бъдете допълнително нащрек за признаци на ниска кръвна захар. В басейна е по-трудно да прецените дали се потите, или се чувствате отпаднали, затова внимавайте и излезте при първа възможност, ако заподозрете, че имате проблем.

Поискайте разрешение да внесете храна близо до басейна. Ако нивата на кръвната ви захар паднат, докато сте във водата, може да нямате време да излезете и да отидете за храна до шкафчето си. Затова сложете закуска, богата на въглехидрати, в плик с херметично затваряне и го дръжте близо до басейна, докато плувате. Ако правилата не го позволяват, поговорете със спасителя, управителя или инструктора по водна аеробика и обяснете положението – ве­роятно ще направят изключение или поне ще ви позволят да внесете течна за­хар за диабетици.

Дръжте инсулиновата си помпа на хладно и сухо. Ако сте на плажа или на открит басейн в горещ ден и искате да свалите инсулиновата си помпа, за да поплувате, сложете я на хладно. Приберете я в плик с херметично затваряне, увийте го в малка кърпа и го сложете в хладилна чанта. Или проверете дали производителят на помпата предлага специална предпазна водоустойчива торбичка за вашия модел.

Ако плувате с помпа, съобразете се с ограниченията й. Някои инсули нови помпи се рекламират като „водоустойчиви“ (понякога с помощта на при­ставки за запушване на отворите), но внимателно прочетете упътването относ­но ограниченията на тази устойчивост. Тя може да се отнася само за употреба близо до повърхността на водата, а не при гмуркане на три метра дълбочина. Ако видите, че лепенката на отвора за преливане се разхлабва във водата, избе­рете си много лека тениска за плуване и я облечете над помпата. Тясната тенис­ка ще предпази лепенката на отвора за преливане от отпускане по краищата.

Вземете душ веднага след плуване. В противен случа хлорът от басейна ще изсуши кожата и може да доведе до напукване, което ви прави уязвими на инфекции.

Пазете краката си в езерото или морето, дори в басейна. При диабети­ците раните зарастват по-бавно, а сериозна инфекция на стъпалото би могла да доведе дори до ампутация. Обувките за вода при плуване в езеро или море ще ви предпазят от наранявания от скали, морски животни, стъкла и други предмети. Защитата в изкуствените басейни също не е лоша идея – циментово­то дъно на някои басейни понякога е доста грубо.

Ползвайте водоустойчив слънцезащитен лосион, когато плувате на открито. Може водата да ви разхлажда, но пак изгаряте под директното слънце, дори в облачни дни. Слънчевото изгаряне не е полезно за никого, но е особено неприятно за диабетиците, защото заздравяването отнема повече време, а ако е сериозно, е възможно да причини покачване на нивата на кръв­ната захар.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия.За повече подробности последвайте линка.

Упражнения в басейна

Упражнения в басейна
Упражнения в басейна

Има много ефективни начини да изпълнявате аеробни упражнения в басейна, без да правите дори едно загребване – и ще спестите на ставите си натовар­ването, което би се получило на сушата. Застанете в участък от басейна, къ­дето нивото на водата е малко под гърдите. Когато пристъпвате по време на тези упражнения, правете го, като притискате цялата повърхност на стъпалото си към дъното. Носете обувки за вода за по-добро сцепление, за да предпазите ходилата си.

Ходене или тичане

Същите движения, които ускоряват пулса на су­шата, са добра тренировка и във водата, но с по- малка опасност от падане. Свийте ръце в лакти­те и ги изнасяйте към гърба, докато ходите. Ре­дувайте ходене (или тичане) напред и назад.

Гимнастика с подскоци

Започнете, като застанете в басейна със съ­брани крака и ръце, отпуснати край тялото. Подскочете и разтворете краката си до широчината на раменете, докато вдигате ръ­це, за да ги съберете над главата си. Подско­чете отново и се върнете в изходна позиция.

„Ски бягане“

Това упражнение се прави на място. Започнете, като застанете прави в басейна с десен крак, из­несен напред и с ляв – назад. Подскочете леко и разменете позициите на краката – левия изтегле­те напред, а десния – назад. Размахвайте ръцете си покрай тялото, докато движите краката.

Ритник напред

За допълнителна опора увийте около кръста си гъвкав маркуч за водни упражнения. Застанете изправени в басейна. Повдигнете левия си крак напред, след това го върнете в изходна позиция. Повторете с десния крак.

Повдигане на коляното

Застанете изправени, като настъпите маркуча с левия си крак. Като свивате крака, повдигнете лявото коляно до нивото на ханша, придръпвайки маркуча в движение. Върнете в изходно положе­ние. Повторете с десния крак.

На крака

Активни диабетици
Активни диабетици

Без значение дали е разходка по плажа, която радва душата ви, или обикаляне на пазара, ходенето пеша е полезно, затова не се отказвайте. Ако правите нещо, което ви е приятно, дори няма да забележите какво разстояние сте изминали.

Навикът: Увеличаване на разходките до 90 минути дневно.

Резултатът: Понижаване нивата на кръвната захар тип А1 с с 1,1 % и вьзмож- но намаляване на приема на инсулин или друг медикамент.

Доказателството: В рамките на двуго- дишно изследване, проведено сред хо­ра, страдащи от диабет тип 2, тези, кои­то ходели пеша по 90 минути на ден, по­нижили нивата на А1с (мерна единица за кръвна захар за продължителен период от време) средно с 1,1%. Броят на онези от тях, които трябвало да вземат инсу­лин, паднал с 25%, а продължилите да го приемат намалили количеството средно с 11 единици на ден. Да, 90 минути са се­риозно упражнение, но и по-кратките разходки се оказали полезни – участни­ци в проучването, които ходели по 38 ми­нути дневно, все пак понижавали нивата на А1 с средно с 0,4%.

Посещавайте битпазарите и антикварните магазини. Вземете календара и си набележете един ден за безцелно разглеждане. Помечтайте къде бихте отишли и го направете. Може да е разходка из няколко антикварни магазина, които сте си набелязали, разглеждане на сергиите по битпазара или обикаляне на любимите ви дюкянчета с „находки“. Ако сте притиснати от бюджета, не се притеснявайте – оставете парите си вкъщи.

„Изгубете“ се в просторна градина или обширен парк. Вероятно не мо­жете да пропуснете да разгледате всяко срещнато диво растение или да прави­те снимки на заобикалящата ви природа. И в двата случая това е страхотно! Ако съчетаете хобито си с ходенето пеша, ще превърнете доскучаващото „изтъркване на подметките“ в удовлетворяваща и успокояваща разходка.

Вземете със себе си дете или куче. Ако давате на ку­чето възможност да се порадва на свободата или ако раз­кривате на детето нов поглед върху спектакъла на приро­дата, правите нещо много повече от обикновена разходка. Времето ще минава по-неусетно, ще походите повече и ще се приберете в приповдигнато настроение.

Внимавайте сьс Стойката. Правилната стойка може да облекчи болките в ставите (и да ви направи да изглеждате по-слаби и по-високи). Стойте изправени с изпънати ра­мене, прибран корем и повдигната брадичка. Наклонете се леко напред от кръста. Присвийте ръцете си в лактите и ги размахвайте, докато ходите. Завършвайте всяка стъпка, като се изтласквате с пръстите на краката си.

Пресметнете колко бързо се движите и си поставете за цел да увеличавате скоростта. Преминете по предпочи­тания си маршрут за разходка с автомобил и измерете ки­лометър и половина с помощта на километража. При следващата си разходка засечете времето, за което изми­навате това разстояние. Може да изминете и повече, но в тази отсечка трябва да засечете скоростта си. Ако ви отне­ме 20 минути, ускорете леко крачката си на следващия ден и проверете дали можете да изминете километър и половина за 19 минути. Това разстояние, взето за 15- 20 минути, се счита за енергична разходка.

Прочетете още полезни статии за диабетици, като последвате линковете:

В квартала диабетиците имат много възможности за контролиране на болестта си! Научете ги!

За диабетици – открийте как да превърнете спалнята си в здравословно за вас място!

Как да организирате времето си в градината на открито? Важни съвети за диабетици!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *