БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

За диабетици – открийте как да превърнете спалнята си в здравословно за вас място!

Спалнята крие своите удоволствия — от лукса на дълбокия сън (жизненоважен за успешния контрол над нивата на кръвната захар) до освобождаването на стреса и изгарянето на калории насаме с партньора. Открийте как да превърнете спалнята в убежище за тялото и духа.

Осигурете си пълноценен сън

Спалнята и спокоен сън
Спалнята и спокоен сън

Продължителното лишаване от сън може да наруши контрола над нивата на кръвната захар, защото понижава чувствителността към инсулина – хормонът, който пренася глюкозата от кръвообращението до клетките. Може и да увеличи риска от множество здравословни проблеми, които застрашават диабетиците (наднормено тегло, високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт). Ако не се чувствате отпочинали сутрин, вземете мерки. Отплатата от дълбокия, спокоен сън си струва усилията.

Лягайте и ставайте в един и същи час всеки ден. Организмът обича предвидимите цикличности, затова му осигурете добър режим на сън. Това означава да си лягате по едно и също време всяка вечер и да се събуждате в един и същи час всяка сутрин, дори и през почивните дни. Ще заспивате по-бързо и ще имате по-голяма възможност да си набавите нужното количество сън.

Ако все пак искате да поспите повече, направете бърза проверка. Наблюдението над нивата на кръвната захар и късното ставане през почивните дни може да изглеждат напълно несъвместими при хората на лечение с инсулин. Но с малко усилия можете да правите и двете (не забравяйте, че ушиването в събота и неделя не се препоръчва на хора, страдащи от безсъние). Вечерта преди деня за спане „до късно“ настройте алармата за сравнително ранен час – 6 сутринта. Когато се включи, измерете кръвната си захар. Ако е висока, поговорете с лекаря си за приема на две единици бързо действащ инсулин. Ако е нормална, вземете две единици обикновен инсулин. Ако е ниска, изпийте чаша сок или мляко. След това се върнете в леглото и поспете още няколко часа, спокойни, че нивата на кръвната ви захар са под контрол.

Изследванията са показали, че добавки от масло от вечерна роза могат да са ефективно лечение при диабетна невропатия и ретинопатия. Маслото от вечерна роза съдържа изключително ценните за организма сложни ненаситени мастни киселини Омега – 3 и Омега – 6. Те регулират метаболизма, подпомагат обмяната на веществата, стабилизират хормоналния баланс. За повече подробности последвайте линка.

Спете поне по осем часа всяка нощ

Възможно ли е лошият режим на съня да доведе до неуспешен контрол над нивата на кръвната захар? Специалистите смятат, че да. Изследователи от университета в Чикаго наблюдавали 161 души, страдащи от диабет тип 2. Само 6% от тях спели поне по осем часа на нощ, а 70% се оплаквали от безсъние. Лишаването от сън (както и непълноценният сън) се свързват с по-високи нива на А1 с – мярка за кръвната захар за по-продължителен период от време.

Отдавна е известно, че непълноценният сън може да наруши глюкозния толеранс при здравите хора. Вече съществуват доказателства, които установяват закономерност между хроничното недоспиване и ниския контрол над кръвната захар при диабетиците.

Спортувайте поне по 30 минути на ден 5 пъти седмично. Движението е благодат за много от функциите на организма и сънят е една от тях. Леката умора от спорта ще настрои тялото ви за пълноценна почивка през нощта. Затова в името на съня, жизненоважен за здравето ви, се придържайте към режим за физическа активност. Само избягвайте упражненията няколко часа преди лягане.

Отпуснете се
Отпуснете се

Отпуснете се три часа преди лягане. Така ще понижите възбудата на организма. Три часа преди да загасите лампата прекратете енергичните движения. Един час преди да си легнете се занимавайте с тиха дейност, която ви успокоява – може да е топла вана, леко разтягане, медитация, молитва, слушане на приятна музика или четене. Двадесет минути преди да сте в леглото приглушете осветлението. Когато дойде време да се скриете под завивката, клепачите ви вече сами ще се затварят.

Редовно проверявайте нивата на кръвната захар. Много от диабетиците мерят кръвната си захар два или три пъти годишно при контролни прегледи, но не го правят сами в останалото време, което не е добра идея. Високите или ниски нива на кръвната захар се отразяват на съня. Ако не се чувствате напълно отпочинали на сутринта, правете редовни измервания сами, за да стабилизирате кръвната си захар между визитите при личния си лекар.

Продуктът от гъбата Майтаке се препоръчва за регулиране нивата на кръвната захар, хормоналния баланс, мазнините, теглото. Една капсула съдържа екстракти от: майтаке Grifola frondosa (361 мг); рейши Ganoderma lucidum (11 мг); шийтаке Lentinula edodes (11 мг); кориолус Coriolus versicolor (11 мг); кордицепс Cordyceps sinensis (11мг); агарикус Agaricus blazei (11 мг); Витамин С – 11 мг; Селен (Se) – 6,8 микрограма; Цинк (Zn) – 1,5 мг. За повече подробности последвайте линка.

Проверявайте кръвната си захар през нощта. За една седмица настройте алармата за 3 часа сутринта и проверявайте кръвната си захар всеки път. Ако нивата са в нормата редовно, всичко е наред. Ако кръвната ви захар е под 4,2 ммол/л при среднощната проверка, хапнете нещо малко. Дръжте бисквити от трици в чекмеджето на нощното си шкафче, както и бутилка с вода наблизо, за да ги преглътнете. Ако засечете продължително ниски нива в този час, поговорете с лекаря си за възможността да промените вечерната доза инсулин или закуската, която хапвате преди лягане (ако го правите).

Унасяйте се в пълна тъмнина. Пуснете завесите или щорите, така че да блокират всякаква възможна светлина. Още по-добре, купете си завеси, чийто десен е специално предназначен да спира светлината. Освен това се погрижете да няма електронни уреди в спалнята като телевизор, будилник или нощна лампа, които да ви разсейват.

Дръжте фенерче на нощното си шкафче. Когато се събудите през нощта, за да отидете до тоалетната, не искате да разсъните партньора си, нали? А в тъмното може да се нараните. Лъчът от фенера, насочен към пода в краката ще ви заведе без произшествия до банята и обратно.

Намалете шума в спалнята
Намалете шума в спалнята

„Запушете“ уши за шумовете през нощта. Трудно е да се опитвате да заспите при шум и това може дори да повиши кръвното ви налягане. Затова си заслужава да вложите малко време и пари, за да направите спалнята си възможно най-тиха. Ако партньорът ви гледа вечерните новини в леглото, докато се опитвате за заспите, вземете слушалки за телевизора. Ако хъркането ви пречи, купете си тапи за уши. За да се изолирате от шума на улицата, можете да си пуснете диск с природни звуци или да си набавите машина за „бял шум“, която произвежда заглушен, но успокояващ шум, надделяващ над останалите. Или просто пуснете вентилатор и се оставете на приспивното му жужене.

Намалете температурата, преди да се пъхнете под завивките. Австралийски учени са открили, че страдащите от безсъние имат по-висока телесна температура от хората без проблеми със съня. Специалистите твърдят, че тялото започва да губи топлина около 60-90 минути преди заспиване. Ако не спите добре, можете да си помогнете, като поддържате температурата в спалнята в границите на 20-21 °С или по-хладна, ако предпочитате.

Ако сте изпили чаша бира, хапнете. Ако сте се насладили на чаша вино или бира вечерта, направете една бърза проверка на глюкозата. Ако нивата на кръвната захар са ниски, хапнете нещо леко, преди да се сгушите под завивките. Алкохолът затруднява регулирането нивата на кръвната захар и хапването ще притъпи влиянието му.

Спрете консумацията на течности два часа преди лягане. За да намалите уринирането през нощта, което означава прекъснат сън, не приемайте никакви течности два часа преди лягане. Когато „сипвате“ по-малко гориво „в резервоара“ преди сън, ще намалите отделянето на течност в пикочния мехур през нощта.

Ако имате хронични болки, инвестирайте във висококачествен матрак. Матрак, който приема очертанията на тялото, може да подпомогне по-пълноценния сън. Подгответе се да платите доста и ако цената е проблем, потърсете традиционен матрак, който е твърд и осигурява добра поддръжка.

Ако спите по гръб, използвайте ниска възглавница. Прекалено високи те възглавници ще нарушат линията на тялото и ще ви причинят болки в шията. Ако предпочитате да спите настрани, дебелата възглавница ще ви осигури по-добра опора, а оттам и по-качествен сън.

Преглеждайте стъпалата си
Преглеждайте стъпалата си

Проверете стъпалата си за сетивни нарушения

Набавете си комплект за тестване загубата на чувствителност вследствие сетивни нарушения на стъпалата. В него е включен инструмент, който прилага точно 10 г натиск върху стъпалото. Ако бъде отчетена загуба на чувствителността върху някои от местата, посочени в инструкциите, уведомете лекаря си.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Проверете се за сънна апнея. Партньорът ви казва ли ви, че хъркате леко или спирате за кратко дишането си, докато спите? Може да страдате от сънна апнея – състояние, което нарушава ритмичността на дишането по време на сън. Сънната апнея може да влоши проблемите, свързани с диабета, като високо кръвно налягане, наднормено тегло и импотентност. Може да повиши и риска от сърдечносъдови заболявания. Ако спите сами и винаги се събуждате изтощени, сложете до себе си записващо устройство, преди да си легнете, за да може да изключите апнеята като евентуална причина. Ако подозирате, че страдате от нея, говорете с лекаря си. Апарат за контрол над налягането при дишане, свързан със спящия чрез маска и тръба, може да бъде разрешение.

Пуснете слънцето в стаята. Излагането на слънчева светлина помага при регулирането цикъла на съня. Когато е на слънце, тялото ви потиска отделянето на хормона мелатонин, от който ни се доспива, а когато е тъмно, производството на този хормон се засилва. Ако прекарвате много време на закрито и не спите добре, причината може да е в липсата на слънчева светлина.

Превърнете любимата чаша чай в билкова наслада без кофеин. Огра­ничаването или прекратяването на приема на кофеин ще допринесе съществено за по-пълноценен сън. Проверете етикетите на билковите чайове и безалкохолните напитки (включително кола, безалкохолна бира, лимонада или сода) и избягвайте всичко със съдържание на кофеин през шестте часа преди сън.

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК от Sanct Bernhard Всяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Ограничете дрямката до 30 минути или по-малко. Ако подремвате през деня и не спите добре през нощта, може би прекалявате със следобедния сън. Препоръчително е дневната дрямка да бъде 20 минути. Не лягайте през деня след 15 часа.

Говорете с лекаря си, ако се чувствате потиснати. Диабетиците са изпра­вени пред по-голям риск от депресивни състояния в сравнение с хората без диа бет и причините за това не са ясни. Депресията може да навреди на съня. Ако откриете, че рано сутрин лежите в леглото и се чувствате отчаяни или „умърлушени“, поговорете за това с лекаря си. Възможно е лечебен курс, включващ медикаменти, психотерапия или и двете, да ви възвърне спокойния сън.

Съставете си списък със задачите за следващия ден. Колко пъти си ля­гаме и се унасяме, но в някакъв момент подскачаме стреснати, тъй като сме забравили да платим някоя сметка или да си уговорим среща? Дръжте тефтер близо до леглото си, така че да можете да си записвате задачите за следващия ден или каквито и да било задължения, които ви тормозят, за да освободите съзнанието за сън.

Уведомете лекаря си, ако чувствате остра болка в краката. Ако това усещане, което прилича на множество ужилвания от пчели, ви държи будни през нощта, попитайте лекаря си дали не страдате от невропатия (увреждане на периферната нервна система). Лечения за друго състояние – „синдром на неспокойните крака“ – често биват рекламирани по телевизията, но не си мислете, че това е проблемът; невропатията е различна. Медикаменти, изписани с рецепта, включително някои антидепресанти и антиконвулсанти, могат да облекчат състоянието, нарушаващо съня, или лекарят може да ви препоръча болкоуспокояващи без рецепта като аспирин, парацетамол или ибупрофен. При някои хора редовното ходене пеша и еластичните чорапи също помагат.

Масажирайте с мехлем, за да облекчите болките в краката. Мехлеми, които съдържат капсаицин (отговорен за лютия вкус на чушките чили), могат да помогнат при болка, причинена от това неврологично усложнение. Масажирайте с този крем краката си 3-4 пъти дневно. Първоначално той ще ви загрява. За няколко седмици неприятната болка ще отшуми. Не забравяйте да измиете ръцете си след намазването или използвайте предпазни ръкавици и внимавайте да не докоснете лицето си. Ако искате да „увеличите градусите“, попитайте лекаря си за по-специални мехлеми, които се изписват с рецепта.

Създайте си оазис на спокойствието

Спалнята като оазис на спокойствието
Спалнята като оазис на спокойствието

Прекарвате около една трета от живота си в спалнята, затова е важно да я превърнете в удобно убежище. Помнете, че с намаляването на стреса се понижават високите нива на кръвна захар, защото стресът потиска синтеза на инсулин. Предлагаме ви някои съвети, с чиято помощ да преобразите спалнята си.

Разчистете ненужните вещи. Гладките и чисти повърхности са като балсам за съзнанието, затова разчистете тоалетката, приберете дрехите, натрупани върху столовете, и подредете разхвърляните книги върху полица.

Веднъж седмично поставяйте свежи цветя. Според едно американско проучване жените, работещи в офис, се чувстват по-спокойни по време на работа, когато близо до тях има ваза с цветя. Само си представете колко хубаво би било да спите в близост до цветя.

Ароматизирайте стаята с етерични масла. В ароматерапията няколко ухания са признати като особено ефективни за облекчаване на стреса. Има лесни начини да ги използвате в спалнята си. Единият е да купите торбичка със сушени билки, обработени с етерични масла. Можете също да смесите 90 мл вода с 1-2 капки от любимите ви масла в бутилка със спрей накрайник и да използвате като освежител за въздух. Отпускащите масла включват бергамот, лайка, лавандула, лимон, риган, портокалови цветчета, опопанакс, портокал, сандалово дърво, валериана и иланг-иланг.

Потопете се в синьо. Според учените синият цвят влияе на автономната нервна система – тази, която функционира, без да упражнявате съзнателен контрол, като забавя пулса, понижава кръвното налягане и успокоява дишането. Поддръжниците на цветната терапия твърдят, че синьото има успокояващ и отпускащ ефект и ви помага да се унесете в сън. Ако стаята се нуждае от освежаване на стените, гмурнете се в лазурно синьо. Ако не ви предстои боядисване, разпръснете из стаята небесносини одеяла, възглавници и килимчета, които също ще ви дадат усещане за „синева“.

Опитайте няколко съвета от фън шуй. Целта на тази философия е да постигне хармония между душата и обграждащата физическа среда. Според древната школа правилното разпределение на елементите в стаята създава нужния поток на енергия и баланс на силите. Специалистите препоръчват да сложите леглото си на насрещната страна на стаята спрямо вратата – не директно срещу нея, а по диагонал. Поставете леглото си така, че когато сте легнали, отдясно да имате прозорец (да ви зарежда с позитивна енергия при събуждане) и дръжте бюрото и компютъра, които носят енергията на работния процес, извън спалнята си.

Диабетът и половият ви живот

Спалнята на диабетика и половия живот
Спалнята на диабетика и половия живот

Сексът с партньора е полезен както за връзката, така и за здравето ви. Диабетиците могат да се радват на съвсем пълноценен полов живот, ако си изяснят някои неща относно функциите на организма. Открит разговор с лекаря или партньора може да се окаже единственото, от което се нуждаете, за да направите интимните си преживявания още по-пълноценни и приятни.

Използвайте гимнастика, за да засилите либидото си. Сега имате допълнителна мотивация да изпълнявате препоръчителната програма за раздвижване. Специалистите твърдят, че редовните упражнения помагат както на мъжете, така и на жените с намалено сексуално желание. Движението подобрява кръвообращението, което подпомага функциите и чувствителността на половите органи. По-силните мускули, приливът на енергия и подобреното самочувствие също ще допринесат за хубави изживявания в спалнята.

Проверете кръвната си захар, преди да правите любов. Ако нивата на кръвната ви захар падат при физическа дейност или през нощта, сексът вечер може да се окаже предизвикателство. Преди да се разгорещите, измерете кръвната захар, за да сте сигурни в състоянието си. Ако е в границите или вече е ниска, се налага да регулирате дозата инсулина или да хапнете нещо преди или след секс – изтощителното преживяване може да доведе до хипогликемия.

Продуктът „Магнезий В комплекс“ използвайте при стрес, физическо и психическо напрежение. Магнезият заздравява костите и подобрява мускулната функция. Поддържа здрави ендокринна и имунна системи, както и стабилен сърдечен ритъм. За повече подробности последвайте линка.

Внимавайте, ако правите секс след прием на алкохол. И страстният секс, и алкохолът понижават нивата на кръвната захар, а комбинацията от двете може да причини опасен спад. Измерете кръвната си захар, ако сте запланували чаша вино с „продължение“.

Допълнителна „доза“ секс. Ако лекарят ви каже, че можете да се справите с физическото натоварване, уговорете с партньора си допълнителна любовна игра за седмицата или месеца в зависимост от текущата ви сексуална активност. Хората изгарят средно по 250 ккал на час по време на секс. Това „упражнение“ ще укрепи много сърдечносъдовата ви система, а и двамата ще си спестите поредното глупаво предаване по телевизията.

Ако сексуалното ви желание е притъпено, задайте си два въпроса.

Първо, валидно ли е това усещане за всички ситуации и по различно време? Ако е така, обсъдете с лекаря си възможните здравословни причини за понижения ви сексуален глад. Виновниците могат да се окажат медикаментите, които приемате, или хормонални проблеми. Ако отговорът на първия въпрос е „Не“, запитайте се дали силата на сексуалното ви желание зависи от ситуацията. Вероятно нямате голяма нужда от секс с партньора си, но намирате други хора за привлекателни и изпитвате удоволствие при мастурбация. В такъв случай брачен консултант или психотерапевт могат да ви помогнат.

Обсъждайте сексуалните си проблеми с лекар

Консултация с лекар
Консултация с лекар

Преодолейте притеснението и споделете с лекаря си, ако желанието ви за секс значително е намаляло в сравнение с преди. Прикриването на проблема ще ви тежи, което води до самообвинения и отчаяние, задълбочаващи състоянието ви. При диабетиците редица фактори могат да доведат до отслабено либидо. Лекарят ви ще прецени кои са потенциалните причини и ще назначи подходящото лечение.

НОНИ ЗА МЪЖЕ  е биоактивен продукт с висока ефективност, който зарежда мъжкото тяло с витамини, композиция от внимателно подбрани микроелементи и естествени компоненти, нормализиращи енергийния баланс и сексуалната активност. За повече подробности последвайте линка.

Не пренебрегвайте масажите. Това допълнително отпускане помага за понижаване нивата на хормоните на стреса, които повишават кръвната захар. А кой знае докъде може да стигнете с един масаж? Дори и не далече, този вид докосване е хубав начин да се сближите с половинката си и да изразите чувствата си. Другото предимство е, че тъй като правенето на масаж изисква сила (и то повече, отколкото си представяте), така упражнявате ръцете и дланите си.

Бъдете особено внимателни, ако вие или партньорът ви страдате от свързани с диабета неврологични усложнения. Рядко срещано е, но в някои случаи намалява чувствителността на половите органи при диабетиците. Компенсирайте това с допълнителни нежни ласки на правилните места. Вибраторът също може да ви помогне в този случай.

Уведомете лекаря си в случай на болка при секс или на мътна урина.

Високите нива на кръвната захар нарушават способността на тялото да се бори срещу бактериите. Ако почувствате болка по време на полов акт (особено при жените) или в урината ви има примеси кръв, придружени с парене или изпитвате непрестанни позиви за уриниране, говорете с лекаря си. Може да имате възпаление на пикочно-половите пътища. Въздържайте се от секса, докато проблемът не бъде отстранен.

Не се страхувайте от лубрикантите. Вагиналната сухота е често срещана при жените, страдащи от диабет, и е лесна за преодоляване. Дръжте лубриканти на водна основа в чекмеджето на нощното си шкафче, като всеки от тях е с различен цвят, мирис или вкус. Някои също така създават загряващо усещане при контакт с кожата. Разнообразието ще добави щипка чувственост към любовния ви живот, което е предимство, ако вие или партньорът ви страдате от загуба на сексуално желание. Придържайте се към овлажнителите на водна основа. Тези, които са на мазна основа, могат да повредят презерватива и да доведат до бактериална инфекция.

Месечният цикъл оказва ли влияние върху кръвната захар?

Месечен цикъл
Месечен цикъл

Менструалният цикъл може да затруднява усилията ви да овладеете диабета. Нивата на естроген и прогестерон в женския организъм се повишават около седмица преди менструацията. Някои учени вярват, че тези хормони влияят върху чувствителността към инсулина, като най-често водят до повишаване на кръвната захар, но понякога и до по­нижаване. Затова извадете отчетените данни за кръвната си захар от последното тримесечие и отбележете началото на последните си три менструации. Има ли случай на висока кръвна захар в седмицата преди цикъла? Ако да, изпробвайте някои мерки. Спортувайте повече и намалете въглехидратите например. Ако се лекувате с инсулин, попитайте лекаря си дали е възможно да съобразявате дозата с месечния си цикъл. Ако кръвната ви захар се понижава в седмицата преди менструацията, направете обратното: временно спортувайте по-умерено, приемайте повече въглехидрати и леко намалете дозата инсулин, ако лекарят ви го одобри.

Предотвратете нежелана бременност. Тя е още по-нежелателна при жени, страдащи от диабет. Ако сте бременна и не контролирате нивата на кръвната си захар, се изправяте пред сериозен риск от генетични изменения на плода или аборт. Възможностите ви за предпазване от бременност са същите като при хора, които не са диабетици. Все пак, ако използвате противозачатъчни средства, внимателно следете кръвната си захар и попитайте лекаря си дали е нужно да променяте приема на инсулин или други медикаменти. Противозачатъчните таблетки съдържат хормони, а някои хормони повишават кръвната захар. Не забравяйте, че жени в пременопауза и с нередовен цикъл също могат да забременеят.

Попитайте гинеколога си за подходящите за вас противозачатъчни.

Някои видове, като монофазните орални контрацептиви, които съдържат фиксирано количество естроген и прогестин, поддържат кръвната захар по-стабилна, отколкото трифазните таблетки или тези, които съдържат единствено прогестерон.

Пазете се от гъбички. Жените, страдащи от диабет, са по-податливи към вагинални инфекции и трябва да полагат специални грижи, за да ги избегнат. Високите нива на глюкозата във вагиналната среда, в съчетание с влагата и топлината, подпомагат развитието на бактерии и гъбички. Проблемът е особено тежък при дами в напреднала възраст, защото нивата на естрогена се понижават с настъпването на менопаузата. Мийте се често и не позволявайте изпражнения да попадат около входа на влагалището. Пазете мястото сухо и избягвайте запарващо бельо. Избягвайте инвазивни продукти за интимна грижа, които предразполагат към инфекции, включително душове, спрейове и твърди сапуни. Независимо от пола, контролирайте кръвната си захар и обсъдете с лекаря си медикаменти под формата на мехлеми и кремове, които да отстранят проблема.

За да избегнете пикочни инфекции, уринирайте преди и след секс.

Избягване на пикочни инфекции
Избягване на пикочни инфекции

Ако сте жена с увреждане, засягащо контрола над пикочния мехур (неврогенен мехур), уринирайте точно преди полов акт и в рамките на 30 минути след това. Това ще понижи риска от инфекция.

Не се притеснявайте да обсъждате проблеми с ерекцията с лекаря си. Импотентността е възможно усложнение при мъжете диабетици. Голям брой фактори – например неврологични увреждания и нарушения на кръвообращението, както и някои медикаменти за лечение на хипертония, приемани от много пациенти – могат да доведат до проблеми с ерекцията. Всъщност 50-60% от всички мъже над петдесетгодишна възраст, страдащи от диабет, имат проблеми с ерекцията. Състоянието ви няма да е изненада за лекаря.

Открийте причината за импотентността, преди да предприемете медикаментозно лечение. Някои лекари лесно изписват лекарства, без да вземат под внимание историята на заболяванията при пациента и да проучат възможните причини. Не се задоволявайте с таблетки за повишаване на либидото като първо и единствено решение. Чрез точното установяване на причината можете да откриете и най-правилното лечение за себе си.

Продуктът гинко билоба стимулира кръвообращението, подобрява оросяването на мозъка и крайниците и подсилва паметта. Укрепва стените на кръвоносните съдове, има съдоразширяващо действие, понижава нивата на холестерола в кръвта. Блокира действието на свободните радикали и има силно антиоксидантно действие. За повече подробности последвайте линка.

Вземете гинко билоба, за да подобрите кръвообращението си. Тъй като ерекцията всъщност е въпрос на хидравлика – кръвта навлиза в пениса – редовният прием на гинко може да доведе до по-пълноценна възбуда. Първо се допитайте до лекаря си, защото има вероятност добавката да взаимодейства с някои лекарствени продукти.

Проверете за среднощни ерекции. Проблемите с ерекцията могат да бъ­дат физиологични или психологични. Ето един лесен начин да откриете каква е причината при вас. Преди сън увийте малка ивица хартия около пениса си и залепете двата й края с парченце тиксо, така че да се получи халка (не обвивайте с тиксо целия пенис). Ако на сутринта хартията е скъсана, вероятно сте имали ерекция. Ако един мъж има проблеми с ерекцията по време на секс, дължащи се на психични причини, той все пак получава ерекция, докато спи. По-обективният начин за наблюдение на нощните ерекции е да бъдете следени в спящо състояние. Ако не получавате ерекция по време на сън, проблемите ви най-вероятно са физиологични.

Прегледайте простатата си. В случай че сънят ви често бива нарушен от посещения на тоалетната, консултирайте се с лекар – проблемът може да се дължи на простатата. Ако жлезата е уголемена, е възможно да притиска уретрата – каналът, по който урината се извежда от тялото. Резултатът от това са чести позиви за уриниране.

ПРОСТАЛЕК оптимизира функциите на простатата и неутрализира негативните последици от възможните й болестни състояния и възрастови промени. Качествен продукт на билкова основа, с чиято помощ се увеличава сексуалната активност и се подобрява интимното общуване. За повече подробности последвайте линка.

Поглезете стъпалата си

Преглеждайте стъпалата си
Преглеждайте стъпалата си

Навикът: Поддръжка на стъпалата.

Резултатът: Намаляване на риска от ампутация с 50%.

Доказателството: В някои големи медицински центрове са разработени пълни програми за грижа за стъпалата при диабетици. Те включват лечение на проблеми, профилактика, обучение на пациентите, консултация със специалисти и с производители на обувки. Доказано е, че по този начин случаите на ампутация могат да се ограничат с 45-85%. Попитайте лекуващия си лекар или ортопед дали могат да ви препоръчат подобна програма.

Всеки е получавал по някой мехур или мазол, но тези неприятни образувания са много по-сериозни за диабетиците, чиито стъпала са доста по-податливи на инфекции. Лошото кръвообращение (често срещано при заболяването) затруднява оздравителните процеси в организма. И заради неврологични усложнения (например нарушен усет за крайниците) може да не почувствате възпаления, мехури или порязвания. Оставени без грижа, тези проблеми могат да доведат дори до ампутация. Затова преглеждайте ходилата си всяка вечер преди лягане – без да усетите, този ритуал ще се превърне в рутинен.

Накарайте партньора си да играе на „петички“ с вас. По много причини един диабетик може да изпитва затруднения да прегледа обстойно стъпалата си – болки в гърба, наднормено тегло или артрит ограничават гъвкавостта, която ви е нужна, за да огледате ходилата си отблизо. Влошеното зрение прави задачата дори още по-трудна. Във всички случаи ангажирайте партньора си за помощник. Лекото неудобство от подобна молба е за предпочитане пред късното откриване на нараняванията.

Прегледът на стъпалата – автоматично действие

Когато сядате зад волана, закопчавате колана си, без да се замисляте. Направете прегледа на стъпалата си също толкова автоматичен. Всяка вечер, когато събувате обувките и чорапите си, обстойно оглеждайте ходилата. Започнете с пръстите, след това петите, страните, външната част на сводовете, глезените.

Правете го редовно – не знаете кога може да се прояви дадено състояние и ранното установяване на проблема ще ви помогне да предотвратите сериозни усложнения. Диабетиците са 10 пъти по-предразположени към усложнения, водещи до ампутация, отколкото хората, които не страдат от заболяването.

Дръжте малко огледало под леглото си. Лесно е да видите ходилата си отгоре и отстрани, но много хора не са достатъчно подвижни, за да могат да огледат добре отдолу. Ако изпитвате това затруднение, купете си огледало с размерите на малка тетрадка и го поставете с лицето нагоре под леглото си. Когато си лягате, издърпайте го изпод леглото с помощта на пръстите на краката си. Огледайте стъпалата си в него и го плъзнете обратно в скривалището.

Бъдете нащрек за възпаления – големи или малки. Когато преглеждате стъпалата, следите за рани и порязвания. Признаците на инфекция включват и подуване, зачервяване, сълзене или парене. Веднага се обадете на лекаря си, ако забележите някой от тези симптоми около рана, пробождане или порязва не или около ноктите на краката. По-малките признаци на възпаление също се нуждаят от грижа, включително зачервяване, мазоли или мехури. Отделяйте специално внимание на пръстите и на петите по време на прегледа – там са съсредоточени повечето проблеми.

Веднага промивайте одраскванията и порязванията.

Грижа за ходилата
Грижа за ходилата

Измийте ръцете си със сапун и вода. След това почистете раната със сапун и вода, изплакнете и я подсушете с чиста кърпа или салфетка. Поръсете антибиотичен прах върху памучен тампон и нанесете тънък слой на раната (не използвайте пръсти). Покрийте с лейкопласт. Ако до един ден няма подобрение или ако забележите признаци на възпаление като подуване, зачервяване, парене или сълзене, незабавно отидете на лекар.

Овлажнявайте стъпалата си. Вечер, когато събувате чорапите си, проверявайте дали по пода се сипят миниатюрни бели люспици. Това са изсъхнали кожни клетки и наличието им свидетелства за прекалено суха кожа, която трябва да хидратирате с мазен крем или лосион. Ако не го правите, кожата ви ще започне да се напуква, което ще ви направи податливи към инфекции. Обръщайте специално внимание на пръстите и петите си, където най-често се проявява изсушаване. След това обуйте чисти памучни чорапи, които не само предпазват чаршафите от мазния лосион, но и задържат влагата. Нанасянето на овлажняващ продукт 1-2 пъти дневно би трябвало да е достатъчно, за да предпази стъпалата ви от напукване.

Направете си педикюр. Специалистите не поощряват диабетиците сами да се грижат за пръстите на краката си, защото острата нокторезачка може да се окаже опасно оръжие в несигурни ръце. Бъдете честни пред себе си: можете ли лесно да достигнете пръстите на краката си? Разполагате ли с качествена нокторезачка? Отделяте ли нужното време за внимателно и прецизно подкъсяване на ноктите? Ако не, помолете партньора си да ви отмени или още по-добре, оставете краката си в ръцете на професионалист.

Ако все пак сами подрязвате ноктите на краката си, използвайте спе­циална нокторезачка. Тя е по-голяма и има по-дълго рамо от тази за ноктите на ръцете, за да може да прерязва по-твърдата повърхност без излишен натиск, който би могъл да доведе до нараняване. Също така острата част е по-малко заоблена, което я прави по-удобна за големия пръст на крака. Можете да си купи те нокторезачка за ноктите на краката (изглежда по същия начин като тази за ръцете, но е по-голяма) или специална ножичка. Пилите за нокти също са възможна алтернатива. Не използвайте обикновени ножици или нож и не късайте, дърпайте и не гризете ноктите си.

Погрижете се за острите краища на ноктите. Когато подкъсявате ноктите си, внимавайте линията им да е изравнена с върха на пръста, с лека дъга, която следва естествената извивка. Често чувате, че ноктите трябва да се режат прави, но така оставяте остри краища, които могат да ви порежат или да прераснат в кожата. Използвайте пила, за да изгладите грубите участъци.

Откажете се от електрическото одеяло. Не си лягайте с устройства, които поддържат крайни температури като електрически одеяла, затоплящи завивки, бутилки с гореща вода и торбички с лед. При намалена чувствителност на краката можете и да не усетите кога ви е прекалено горещо или прекалено студено.

Потърсете си пантофите. Ако вече сте облекли пижамата, но още не смятате да си лягате, за да предпазите стъпалата си, обуйте пантофи, които не се пързалят. Разхождането по боси крака никак не е добра идея при диабетици. Дори да сте педантични спрямо чистотата в дома си и да не рискувате да стъпите на нещо остро, съществуват още много начини да се нараните.

Сутрин проверявайте обувките си за камъчета и пясък. Сещате ли се как каубоите, лагерували в пустинята, си изтръскват ботушите сутрин, в случай че някой скорпион е пропълзял вътре? Трябва да правите същото, дори да сте прекарали нощта на безопасно място в спалнята си. Преди да обуете обувките си сутрин, ги изтръскайте и прокарайте ръка във вътрешността, за да проверите за камъчета, дребни предмети, неравности или груби шевове, които биха могли да притиснат или наранят ходилата ви. В противен случай, ако имате намалена чувствителност, може и да не усетите проблема, докато не нанесе сериозна вреда. Огледайте подметките за случайно забили се гвоздеи и се уверете, че са в достатъчно добро състояние, за да осигурят нужната подкрепа.

В царството на банята

Банята
Банята

Да, можете да упражнявате контрол над диабета дори в банята! Привидно маловажни решения като това какъв сапун да използвате или колко гореща да е водата във ваната всъщност са наистина важни. Независимо дали си вземате душ или обгрижвате ходилата си, следвайте тези препоръки. Преди всичко закълнете се никога, никога да не прилагате „хирургия в банята“ върху стъпалата си. Мазолите, мехурите и врасналите нокти трябва да се оставят на професионалистите. Лесно можете да си навредите, вместо да си помогнете.

Използвайте хидратиращ сапун. Ежедневно мийте краката си в топла, но не вряла вода. Избягвайте течните сапуни – при тях има по-голяма вероятност да изсушат кожата ви, което може да доведе до напукване, предразполагащо към инфекции. Избягвайте и ексфолиращите сапуни, които може да се окажат прекалено груби за кожата ви, както и сапуните с парфюм, предизвикващи обриви при някои хора.

Разкачете помпата за инсулин, преди да влезете под душа. Въпреки че помпите са водоустойчиви, не бива да се подлагат пряко на водна струя. Използвайте накрайника, предназначен за плуване, вана и душ. Прочетете инструкциите на производителя или попитайте лекаря си къде да поставите помпата, докато сте под душа. За някои модели има калъфи, които могат да се закачат на завесата за баня.

Капсулите с чесън на Sanct Bernhard регулират кръвната захар и холестерола. Всяка капсула съдържа 500 mg луковици чесън на прах. За повече подробности последвайте линка.

Ограничете престоя във ваната до 20 минути. Ако сте планирали отпускащи мигове в топла вана, сауна или джакузи, не оставайте вътре повече от 20 минути и се уверете, че температурата не е по-висока от 40 °С (не забравяйте да обсъдите тези свои желания с лекаря си). Изключително високите температури могат да влошат сърдечносъдовите проблеми, които са често срещани при диабетиците. Ако сте на лечение с инсулин, горещата вана може да увеличи скоростта, с която организмът ви го усвоява, което нарушава баланса при контрола над нивата на кръвната захар. Когато влизате в гореща вода, не използвайте пръстите на краката си, за да пробвате температурата – ако имате нарушена чувствителност, може и да се опарите. Вместо това потопете дланта или лакътя си във водата или използвайте термометър за вана.

Въздържайте се от самолечение на мазолите. Ако страдате от диабет, трябва да устоите на изкушението да използвате медикаменти без рецепта за мазолите и мехурите по стъпалата. Когато имате понижена чувствител ност, е много лесно подобни продукти да наранят кожата ви, без дори да разберете. Активната съставка в препаратите за лечение на тези състояния е киселина, която може да изгори не само мъртвата кожа, но и да увреди здравата. Раната, получената по този начин, зараства бавно. Също така не използвайте пемза или пила върху мазолите и мехурите – рискът от нараняване е прекалено висок, а и тези инструменти не са стерилни. Помолете специалист да лекува мазолите и мехурите – така няма да допуснете да се развият рани.

Не си позволявайте да третирате сами и врасналите нокти. Употребата на продукти от аптеката при враснали нокти не е препоръчително. Те също действат чрез разяждане на кожата с киселина, което ви излага на опасност от инфекции. Оставете това лечение на козметик или специалист.

Лекувайте микозата с медицински крем. Микозата е гъбична инфекция на краката, която диабетиците спокойно могат да третират с продукти от аптеката. Тя се проявява в зачервена кожа, която сърби и по чиято повърхност има напуквания. Незабавно се погрижете за нея, защото напуканата кожа може да се инфектира. Мажете със специален крем два пъти дневно. Първо измийте краката си със сапун и вода. Подсушете ги добре и нанесете крем върху засегнатите места. Обадете се на специалист, ако микозата не е изчезнала до няколко дни.

Гимнастика в леглото!

Гимнастика в леглото
Гимнастика в леглото

Не ни е много забавно, когато сутрин ставите ни болят. Предлагаме ви няколко леки упражнения за разтягане и тонизиране на мускулите, които можете да правите в леглото. Те ще ви помогнат да намалите сковаността и ще ви настроят за физически активен ден. Започнете с по няколко повторения на всяко упражнение и увеличавайте до препоръчителната бройка.

Издърпване на коляното

Легнете по гръб, вдигнете лявото си коляно и го обгърнете с две ръце. Внимателно придърпайте коляното към гърдите си и после върнете в изход на позиция. Повторете от 2-4 пъти. След това сме нете коленете. Това упражнение ще раздвижи кръста и задната част на краката.

Разтягане напред

Легнете по корем с длани, опрени на леглото покрай раменете ви. С бедра, плътно прилепени към леглото, натиснете дланите си, за да повдигнете главата и гърдите. Издишайте, докато се изтласквате и спрете, когато лактите ви застанат под прав ъгъл.

Задръжте 5-10 секунди. Издишайте, докато се връщате в изходна позиция. Повторете 3-5 пъти. Това упражнение разтяга мускулите на корема, гърдите и кръста.

Разтягане на бедрата

Легнете на лявата си страна. Изнесете десния си крак назад и го хванете за пръстите или глезена с дясната си ръка. Леко извийте гръбнака и задръжте 5-10 секунди. Повторете 2-4 пъти. Прехвърлете се на дясната си страна и повторете. Това упражнение ще разтегне горната част на бедрата.

Стягане на корема

Легнете по гръб със свити в коленете крака и стъпала, прилепени към леглото.

Леко повдигнете главата си напред и се протегнете, докато не докоснете коленете.

Задръжте 5 секунди и се върнете в изходна позиция.

Повторете още 9 пъти. Това упражнение укрепва коремните мускули.

Изтласкване с крака

Легнете по гръб със стъпала, долепени към долната табла на леглото (или се завъртете и опрете стъпалата си в горната табла). Натиснете по­върхността с пръсти, задръжте 5 секунди и отпуснете. Повторете още 9 пъти. Това упражнение укрепва мускулите на прасците и глезените.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *