БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Възможно ли е лечение на вагинит с билки и природни средства?

Вагинит се причинява от бактерии и за щастие има билки, които помагат за лечението на този проблем. Мислете за влагалището като за екосистема. 

вагинит лечение с билки
Вагинит се лекува успешно с билки, но е важно да знаете правилните

Тя си има своята разнообразна микрофлора – най-различни полезни бактерии, които ви защитават от не толкова добрите други бактерии и микроорганизми.

Тези лоши бактерии могат да завладеят територията, предизвиквайки едни или други симптоми на инфекциозния вагинит: зачервяване, раздразване, възпаление, течение, парене, подуване, дискомфорт при уриниране и божа при сношение.

Конвенционалната медицина се опитва да разреши проблема, изтребвайки лошите микроорганизми с лекарства, което е задължително, когато инфекцията е остра или хронична. Но алтернативната медицина залага на средства за възстановяване на вагиналната екосистема, така че лошите микроорганизми да нямат шанс да оцелеят. Тези лечебни средства помагат на полезната флора да се завърне и установи във вагината, възстановяват нормалната pH киселинност или химическия баланс на тъканите, намаляват възпалението и убиват причинителите на инфекцията.

Правилното лечение изисква да знаете кой микроорганизъм причинява проблема. Това обикновено са бактерии, гъбичките Candida albicans или протозоите Trichomonas vaginalis.

 

Тук представените лечебни средства трябва да се прилагат след направено лабораторно изследване, което установява причинителят на инфекцията.

 

ЗАХАР: избягвайте я

Когато искате да нахраните бактериите в научен експеримент, покривате лабораторното стъкло „петри“ със захар или глюкоза, коментира Ейми Ротънбърг, натуропат от Енфийлд, Кънектикьт. Затова съветва пациентките с бактериална вагиноза да стоят далеч от захар, както и от рафинирани въглехидрати и алкохол, които се превръщат в глюкоза в тялото.

Избягвайте тези храни и ако имате вагинит, причинен от кандидоза или трихомониаза.

КИСЕЛО МЛЯКО: лековита храна

Нищо не е по-важно за възстановяването на здравето в екосистемата на вагината от бактериите лактобациликус, а няма по-богата на лактобацили храна от киселото мляко.

В продължение на 2 седмици жените е бактериална вагиноза, кандидоза и трихомониаза трябва да бъдат на диета, включваща 250 мл натурално кисело мляко с Lactobacillus ацидофилус бактерии, плюс 3 капсули суплемент, съдържащ тези бактерии между основните хранения. Можете да използвате същия режим и за профилактика.

Пациентките с бактериална вагиноза могат да използват капсулите L. ацидофилус като вагинални супозитории, поставяйки една капсула всяка сутрин в продължение на 2 седмици. Потърсете капсули, които съдържат от 1 до 5 милиарда живи организми.

ЧЕСЪН: побеждава всяка инфекция

Чесънът притежава мощни антибактериални и противогьбични свойства, затова може да се справи с бактериалната вагиноза и кандидозата. Потърсете екстракт от чесън, богат на алицин – суплементът трябва да съдържа около 5000 мкг алиум, основното противовъзпалително активно вещество в чесъна. Вземайте една капсула 1-2 пъти на ден колкото дълго е необходимо.

ХИДРАСТИС: богат на имуностимуланта берберин

Химическото вещество берберин в хидрастиса (Hydrastis canadensis) унищожава бактериите и гъбичките в мукусните мембрани на вагината и укрепва имунитета. Вземайте 2 капсули по 500 мг веднъж или два пъти на ден.

БОРНА КИСЕЛИНА: супозитория при гъбична инфекции

Нищо не ме впечатлява повече от ефективността на супозиториите с борна киселина в лечението на кандидоза, признава д-р Хъдсън и цитира едно изследване, проведено върху сто жени с гъбична инфекция, при които лечението с антимикотични медикаменти не давало никакъв резултат, но терапията е борна киселина 2 пъти на ден в продължение на 2 до 4 седмици довела до излекуване на 98% от пациентките. Редовната профилактика с тези супозитории не допуска рецидив на инфекцията. Няма друго изследвано средство с такава ефективност, коментира тя. При диагноза остра гъбична инфекция, поставете капсула от 600 мг борна киселина във вагината 2 пъти на ден, сутрин и вечер, в продължение на 3 до 7 дни, съветва д-р Хъдсън. При хронична гьбична инфекция, спазвайте режима 2 до 4 седмици. За профилактика, поставяйте 1 капсула на ден преди лягане 4 дни в месеца по време на менструалния цикъл в продължение на 4 месеца.

В аптечната мрежа се продават супозитории с борна киселина, но вие можете да помолите фармацевта да приготви желатинови капсули размер 0 с 600 мг борна киселина на прах. Внимавайте, защото супозиторията може да причини изгаряне на и без това възпалените тъкани. Затова първо намажете възпалените тъкани с витамин Е, преди да поставите супозитория. Ако решите да изпробвате този метод, първо се консултирайте с вашия гинеколог и не го прилагайте по време на бременност.

ВИТАМИН Е: успокоява симптомите

Използването на желатинови капсули витамин Е като супозитории има успокояващо действие върху вагиналните тъкани, намалява възпалението, зачервяването, отока и конгестията. Поставяйте 1 капсула 1-2 пъти на ден в продължение на 1 седмица.

ТРИФАЛА: изхвърля токсините

Трифала при вагинални инфекции билки
Трифала

Аюрведическата билка трифала спомага за изхвърляне на токсините от тялото и възстановява нормалната циркулация на телесните течности – два ключови компонента в лечението на гьбична инфекция. Накиснете 1/2 чаена лъжичка суха билка в чаша гореща вода за 5 минути и изпийте чая преди лягане. Ако не ви харесва вкусът, можете да вземете 2 капсули от 500 мг преди лягане.

Вагиналните промивки с трифала веднъж в месеца е чудесна профилактика на хроничната гьбична инфекция. Добавете 1 супена лъжица трифала към 500 мл вода и сварете. Свалете от котлона, охладете до телесна температура и прецедете. Направете вагинална промивка. Колкото по-продължителен е контактът на чая от трифала с лигавицата на вагината, толкова по-добър резултат ще постигнете.

Ако искате да опитате това средство, първо се консултирайте с вашия гинеколог. Дамските душове могат да изсушат вагината и да нарушат нейния естествен баланс.

 

Кога да потърсите лекарска помощ при вагинит?

 

Първата и най-важната стъпка в лечението на острия или хроничен инфекциозен вагинит е правилната диагноза. Потърсете добър гинеколог, който познава различните симптоми на заболяванията, за да ви прегледа, да вземе намазки и да диагностицира причинителя.

Незабавно отидете на лекар, ако забележите някой от следните симптоми: болка и сърбеж във вагината и вулвата (зоната около вагината), зачервяване на вулвата, божа, която се усилва при уриниране и по време на полов акт, жълто-зелено пенесто течение с неприятна миризма (което говори за трихомониаза – болест, предавана по полов път); рядко бяло или прошарено с кръв течение с мирис на гнило (което може да говори за атрофичен вагинит); гъсто бяло вагинално течение без характерен мирис (което може да се дължи на гъбична инфекция), или сиво – бяло течение с мирис на риба (което предполага бактериална вагиноза).

След като знаете каква е инфекцията, можете да изберете подходящото комплементарно лечение. Ако инфекцията се повтаря повече от 3 пъти в годината, ако имате хронична инфекция, която не преминава напълно, или ако сте бременна, трябва да потърсите специалист. Нелекуван, вагинитът може да доведе до тазово-възпалителна болест, която на свой ред може да причини безплодие.

лечение на бактериален вагинит с билки
Примадофилус Fortify™ осигурява нормалното pH на вагиналната среда

бактериална вагиноза лечение с билки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *