ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болестта гръдна жаба може да бъде лекувана с тези средства!

В статията ще намерите информация за гръдна жаба – рискови фактори, поставяне на диагноза, лечение с диета, билки,  упражнения, превенция и още много полезна информация.

Гръдна жаба - исхемия
Гръдна жаба – исхемия

Гръдна жаба се причинява най-често от запушване на артерия от атеросклеротични плаки. Също така при натоварване по-усърдно от обичайното, например при физически упражнения или по време на умствен или физически стрес. Изследователите посочват, че физическият стрес оказва по-силно влияние върху сърцето от умствения стрес.

Рискови фактори

Рисковите фактори за гръдна жаба (исхемия на миокарда) са същите както при заболяванията на коронарната артерия и удар (инсулт):

  • Наследственост. При хората, чиито родители страдат от заболяване на коронарната артерия, има по-голяма вероятност от получаване на исхемия. Рискът при афроамериканците също е по-голям.
  • Пол. При мъжете вероятността от сърдечен пристъп е по-голяма, отколкото при жените, при това на по-млада възраст. Вероятността от ангина е по-голяма при жените.
  • Възраст. Смята се, че мъжете, които са на 45 години и по-възрастни, и жените, които са на 55 години и по-възрастни, спадат към рисковата група. Рискът нараства с възрастта.
  • Тютюнопушене. Тютюнопушенето увеличава риска както от заболявания на коронарната артерия, така и от смъртен изход от тези заболявания. Пасивното тютюнопушене също може да увеличи риска.
  • Висок холестерол. Рискът от заболяване на коронарната артерия се увеличава с нарастване на нивото на холестерол в кръвта. Когато се комбинира с други фактори, рискът става още по-голям.
  • Високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане натоварва повече сърцето и с времето то отслабва. Когато се комбинира с наднормено тегло, тютюнопушене, висок холестерол или диабет, рискът от сърдечен пристъп или инфаркт нараства няколко пъти.
  • Високи нива на фибриногена. Фибриногенът е протеин, който участва в съсирването на кръвта и образуването на плака.
  • Високи нива на хомоцистеина. Хомоцистеинът също участва в образуването на плаки.
  • Увреждане от оксиданти, видно от високите нива на липоиден пероксид. Високите нива на липоиден пероксид представляват високо ниво на поражения от свободни радикали и недостиг на антиоксиданти.
  • Липса на физическа активност. Липсата на физически упражнения увеличава риска от заболяване на коронарните артерии.
  • Диабет. Рискът от развиване на заболяване на коронарните артерии е значително по-висок за диабетиците.
  • Наднормено тегло. Излишното тегло увеличава напрежението върху сърцето и съответно риска от развиване на заболяване на коронарните артерии, дори и при отсъствие на други рискови фактори. Наднорменото тегло увеличава кръвното налягане и може да доведе до диабет.

Стрес и гняв. Някои учени смятат, че стресът и гневът могат да допринесат за развиването на заболяване на коронарните артерии. Стресът увеличава пулса и кръвното налягане и може да повреди обвивката на артериите. Пристъпите на ангина често възникват след гняв, както и много сърдечни пристъпи и инсулти.

Симптомите на ангина пекторис включват:

  • Стягаща, стискаща, тежка, изгаряща или задушаваща болка, обикновено зад гръдната кост, болката може да се разпростре към гърлото, челюстите или едната ръка.
  • Чувство на тежест или напрегнатост, която не е болезнена.
  • Чувство, подобно на газове или диспепсия.
  • Пристъпи, причинени от напрягане, които се облекчават след почивка.

Ако болката или дискомфортьт продължат или нараснат, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, в най-добрия случай до 30 минути.

Симптомите на ПНМК включват:

  • Внезапна слабост, изтръпване или вкочаняване, обикновено в едната ръка или крак, или едновременно в ръката и крака от едната страна на тялото, както и понякога в лицето
  • Внезапна загуба на координация
  • Загуба на зрение или виждане на двойни образи
  • Затруднен говор
  • Виене на свят и загуба на равновесие

Поставяне на диагноза

Диагноза исхемия
Диагноза исхемия

Изследванията за диагностициране на исхемията на миокарда включват: електрокардиограми в покой, при физически усилия или амбулаторни електрокардиограми; сцинтиграфични изследвания; ехо- кардиография, коронарна ангиография и по-рядко позитронна томография (РЕТ). Изследванията за диагностициране на исхемия включват лекарски преглед на симптомите, компютьрна томография (СТ), ултразвук на каротидните артерии (доплерова ехография) и ядрено-магнитен резонанс (MRI). Ангиографията е най-доброто изследване за исхемия на който и да е орган.

Електрокардиограмата (ECG) показва дейността на сърцето и може да разкрие липса на кислород. Покрити с проводящ гел електроди се поставят по гърдите, ръцете и краката на пациента. Импулсите на сърдечната дейност се регистрират върху хартия. Изследването трае около 10 минути и се извършва в лекарски кабинет. Около 25% от пациентите с ангина имат нормални електрокардиограми. Друг вид елекгрокардиографско изследване при стрес от физически упражнения измерва реакцията на натоварване, когато пациентът бяга по подвижна пътечка или кара велоергометър. Тя се прави в лекарски кабинет и отнема между 15 и 30 минути. Това изследване дава по-точни резултати за диагностициране на исхемия от електрокардиограмата в състояние на покой. Понякога се прави амбулаторна електрокардиограма. За това изследване пациентът носи портативен ЕКГ апарат, наречен холтер монитор, в продължение на 12, 24 или 48 часа.

Перфузионната сцинтиграфия на миокарда и ангиографията с радионуклеид са изследвания, при които се инжектира радиоактивен материал (например талий), който се абсорбира от здравите тъкани. Специална камера показва и записва поредица от изображения на движението на радиоактивния материал през сърцето. И двете изследвания се извършват в специализирано за целта болнично отделение и отнемат между половин и един час. В края на изследването при стрес понякога се извършва перфузионно сканиране.

При ехокардиограмата се използват звукови вълни за създаването на изображение на камерите и клапите на сърцето. Лабораторният техник намазва с гел ръчен датчик и го притиска към гърдите на пациента. Звуковите вълни от сърцето се превръщат в изображение върху монитор. Тестът се извършва в диагностична лаборатория за амбулаторни пациенти и отнема между половин и един час. При него могат да се открият аномалии в стената на сърцето, които показват исхемия, но не се оценява директно състоянието на коронарните артерии.

Най-прецизната диагностична техника е коронарната ангиография, но тя е и най-инвазивната. Тя показва камерите на сърцето, големите съдове и коронарните артерии с помощта на контрастен разтвор и рентгенографска апаратура. Филмира се движението на кръвта през коронарните артерии. Пациентът е буден, но под упойка и свързан към ЕКГ електроди и венозна система. Инжектира се местна упойка. След това кардиологът вкарва катетър в някой кръвоносен съд и го насочва към сърцето. Коронарната ангиография се извършва в лаборатория за сърдечни изследвания и отнема между 30 минути и два часа.

Томографията с позитронна емисия (РЕТ) е неинвазивно ядрено из-следване, което се използва за оценка на сърдечните тъкани. РЕТ скенер проследява високоенергийни гама-лъчи, освободени от радиоактивни частици, за да осигури триизмерно изображение на сърдечните тъкани. Изследването обикновено се извършва в болница и обикновено отнема от час до час и четиридесет и пет минути.

КТ и ЯМР представляват компютъризирани методи за скениране. При СТ скенирането се използва тънък рентгенов лъч, който показва триизмерни образи на меките тъкани. Извършва се в болница или клиника и отнема само няколко минути. При MR1 се използва магнитно поле, което дава ясни изображения на напречното сечение на меките тъкани. Пациентът лежи на маса, която се плъзга през подобен на тунел скенер в продължение на 30 минути.

Лечение

За диетата при исхемия и рецепти, които са полезни можете да прочетете ТУК и ТУК

Кулинарни съвети и готварски решения за здраво сърце

Представяме ви примерни ястия за здраво сърце

Лечение с билки

Билколечение
Билколечение

Най-ефикасното лечение е това с билката глог. Той действа на мускула на сърцето, като увеличава неговата издръжливост.

Билкова смес: вземете по 2 супени лъжици от сушени цветове на лайка, дяволска уста и плодовете на глог. За една доза правете отвара от 1 с.л. от билковата смес, запарена с 200 мл вряла вода. Оставете под капак за 1 час, след това разделете на три и вземайте три пъти на ден 15 минути преди хранене.

Можете да направите отвара само от плодове на глог. Сушените плодове се смилат и се кипват с 1 л вода. Варят се 10 минути и след като изстине отварата се прецежда. Пие се по 100 мл три пъти на ден 15 минути преди хранене.

Билката турска леска – запарка – една супена лъжица ситно нарязана билка (изсушени листа или кора) се запарва с 200 мл вряща вода. Приема се по 1 – 2 супени лъжици няколко пъти дневно за срок до 1 седмица.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Исхемичната болест на сърцето налага задължително алопатично лечение със стандартни нехомеоапитчни лекарства които водят до разширяване на кръвоносните съдове, до намаляване на съсирваемостта на кръвта и на нуждите на сърдечния мускул от кислород, до забавяне на атеросклеротичните процеси и др. Лекарите хомеаопати обаче разполагат с богат набор хомеопатични медикаменти, които прибавени към нехомеопатичните такива, биха могли да окажат допълнително благотворно въздействие върху здравословното състояние на страдащите от исхемична болест на сърцето.

Физически упражнения

Много полезни се оказват упражненията от аеробика, които подобряват кръвообращението. Прочетете за тях в статията: „Движението допринася за здраво сърце!“, като последвате линка.

Също така използвайте средствата на алтернативната медицина, за да се преборите със стреса – йога и медитация.

Научете още подробности от тази статия:

Хелатотерапия

Представлява дългодействаща инжекция, направена от лекар, на смес от синтетична аминокиселина, етилендиаминтетрацетатна киселина (EDTA), антикоагулантни лекарства и хранителни вещества. Това лечение е много оспорвано и трябва да се прилага от много вещ специалист.

Витамини, минерали и хранителни добавки:

КАРДИО КОМПЛЕКС за здраво сърце представлява уникална комбинация от лечебни гъби.

Чесън и глог за уникална комбинация предпазваща от сърдечносъдови заболявания.

Холест ОК се препоръчва при атеросклероза, високи нива нахолестерол и триглицериди, нарушения в кръвообращението и сърдечно-съдовата система.

Соев лецитин в комбинация с витамин В1 за ефективно подпомагане функцията на сърдечносъдовата система.

ГЛОГ стимулира и укрепва сърдечния мускул, активира циркулацията на кръвта, разширява коронарните съдове, предпазва сърдечната дейност от нарушения, забавя стареенето на сърцето. Билката регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане и действа успокояващо.

Прочетете и тази статия за неговите ползи: „Червен глог за здраво сърце и нормално кръвно.

Как да се предпазите от исхемия

Превенция на исхемия
Превенция на гръдна жаба

Рискът от прерастването на гръдна жаба в инфаркт или инсулт може да се намали чрез здравословен начин на живот, включващ правилно хранене, редовни физически упражнения, поддържане на здравословно тегло, избягване на тютюнопушенето, умерена употреба на алкохол, избягване на наркотици, контролиране на хипертонията и справяне със стреса.

Здравословният хранителен режим включва разнообразни плодове, които са с ниско съдържание на мазнини (особено наситени мазнини), с ниско съдържание на холестерол и високо съдържание на фибри. Трябва да се консумират много плодове и зеленчуци, а натрият (соленото) да бъде ограничен. Мазнините трябва да съставляват не повече от 30% от всички калории за деня. Холестеролът трябва да бъде ограничен до 300 mg, а натрият до около 2400 mg на ден.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Американският колеж за спортна медицина препоръчват умерени аеробни упражнения с продължителност около 30 минути четири или повече пъти седмично за поддържане на максимално здраво сърце. Полза има и от три десетминутни серии. Ако са налице рискови фактори, трябва да се получи одобрението на лекар преди началото на упражненията.

Много важно е да се поддържа и желателното телесно тегло. При хората с 20% или повече наднормено тегло рискът от развиване на заболяване на коронарните артерии или удар е по-голям.

Тютюнопушенето има много отрицателни последици върху сърцето и артериите и трябва да се избягва. Уврежданията, нанесени на сърцето от тютюнопушенето, могат да бъдат ограничени с преустановяването му. Няколко проучвания показват, че пет до десет години след отказване на цигарите рискът от сърдечно заболяване при бившите пушачи е същият като при непушачите.

Прекомерната употреба на алкохол може да увеличи рисковите фактори за сърдечно заболяване, докато умерената му употреба може всъщност да предпази от заболяване на коронарните артерии. Американската сърдечна асоциация определя умерената употреба на алкохол като 30 мл дневно – приблизително един коктейл, 230 мл вино или 700 мл бира.

Често вземаните наркотици могат сериозно да увредят сърцето и никога не трябва да се употребяват. Дори стимулантите от рода на ефедрата и деконгестантите като псевдоефедрин могат да се окажат вредни за пациенти с хипертония или сърдечно заболяване.

При хипертония трябва да се потърси лечение. Високото кръвно налягане може да се контролира напълно с промени в начина на живот и чрез лекарствени препарати. Стресът, който може да увеличи риска от инфаркт или инсулт, също трябва да се управлява. Макар че невинаги може да се избегне, той може да се контролира.

Как да избегнем болестите на сърцето със средствата на алтернативната медицина?

Източници: medportal.ru; lvrach.ru; heartsite.com; nytimes.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *