Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Киселини в стомаха – можете да се излекувате с тези рецепти и съвети!

Киселини в стомаха – определение. Причини и симптоми. Поставяне на диагноза. Видове лечение. Каква е прогнозата. Как да се предпазите.

Киселини в стомаха
Киселини в стомаха

Киселините в стомаха представляват парещо усещане високо в стомаха и хранопровода (под лъжичката и зад гръдната кост), което може да се разпростре до врата, гърлото и лицето. То обикновено възниква след хранене и се влошава при навеждане, повдигане на предмети и лягане по гръб.

Киселините в стомаха, наричани още киселинна диспепсия или гастроезофагеален рефлукс, са често срещано явление. Повече от една трета от населението страда понякога от киселини в стомаха, както и половината от бременните жени. Киселините обикновено се увеличават с напредването на възрастта; те обаче не са рядкост – и често биват пренебрегвани – при пеленачетата и децата.

Киселините се получават, когато храносмилателните сокове от стомаха се придвижат обратно към хранопровода – тръбата, свързваща гърлото със стомаха. Горната една трета от хранопровода се състои от скелетен мускул, който тласка храната надолу, а долните две трети представляват гладък мускул. Сфинктерът на хранопровода, който се намира в долната му част, представлява дебела мускулна лента, която обхваща хранопровода малко над най-горната част на стомаха. Сфинктерът обикновено е плътно затворен – отваря се само когато храната преминава от хранопровода в стомаха — и не допуска съдържанието на стомаха да се върне обратно в нежните хранопроводни тъкани. Стомахът има плътно слузно покритие, което го предпазва от силната солна киселина, която той отделя за смилането на храната. Много по-тънкото слузно покритие на хранопровода обаче не може да го предпази от стомашната киселина. Ето защо, ако сфинктерът се отвори неправилно или не се затвори напълно, стомашната киселина може да се върне обратно и да раз­дразни хранопровода, причинявайки киселини.

Киселините в стомаха, които се появяват инцидентно, са безвредни. Често появяващите се или хронични киселини (повече от два пъти седмично) обаче се наричат болест на гастроезофагеалния рефлукс (ГЕРБ) и изискват навреме да им се обърне внимание. Повтарящите се пристъпи на ГЕРБ могат да доведат до възпаление на хранопровода (езофагит). Ако хранопроводът често е атакуван от стомашна киселина и храносмилателни ензими, резултатът може да бъде образуване на язви, цикатризиране (образуване на ръбци) и удебеляване на стените на хранопровода. Това води до стесняване на вътрешността му и може да повлияе върху преглъщането и перисталтичното (гладкомускулно) движение, които изпращат храната надолу. Има вероятност многократното раздразване на хранопровода да доведе и до синдрома на Барет – промени в типа на клетките, които покриват хранопровода, който впоследствие може да прерасне в рак на хранопровода.

Киселините, които се появяват нощно време и засягат около 80% от хората, са по-опасни за хранопровода от киселините, които се появяват през деня. Те често пречат на съня и могат да отключат симптоми при страдащите от астма.

Гастроезофагеалният рефлукс може да се появи и при деца по-малки от една година, особено при преждевременно родени бебета или при такива с церебрална парализа. Той може да бъде причина и за някои мигренни главоболия. В допълнение, хроничните киселини в стомаха могат да бъдат симптом на стомашна язва или заболяване на коронарните артерии.

Причини и симптоми за появата на киселини в стомаха

Киселини в стомаха - причини и симптоми
Киселини в стомаха – причини и симптоми

Причини

  • Киселините в стомаха се причиняват от:
  •  Отпуснат сфинктер на хранопровода, който не се затваря както трябва
  •  Свръхпроизвеждане на стомашна киселина
  •  Увеличено стомашно налягане

Много са факторите, които допринасят за неправилното действие на сфинктера на хранопровода:

  •  Нередовно хранене, пропускане на хранения
  •  Тютюнопушене
  •  Кофеин
  •  Стрес
  •  Някои лекарствени средства, в това число диазепам (Valium), меперидин (Demerol), теофилин, морфин, простагландини, блокери на калциевите канали, лекарствени средства за сърце на основата на нитритите, прогестерон и антихолинергични и адренергични лекарства (лекарства, които блокират нервните реакции на парасимпатикуса).
  •  Парализа и склеродермия (автоимунно заболяване, което втвърдява телесните органи)
  •  Обилни хранения, които разширяват стомаха и пречат на сфинктера да се затвори
  •  Алкохол, който намалява налягането върху сфинктера, което му позволява да се отпуска и да се отваря. Алкохолът може също да раздразни и лигавицата на хранопровода
  •  Отслабване на сфинктера и загуба на тонуса на сфинктерния мускул с увеличаване на възрастта

Хиатусната херния се среща често сред бременните жени, пушачите, хората с наднормено тегло и хората на възраст над петдесет години. Хиатусът представлява отвор в диафрагмата (големият мускул, който разделя гръдната кухина и корема), през който хранопроводът се свързва със стомаха. Ако хиатусът загуби своята форма и се отпусне, стомахът може да се подаде през него и да образува джоб точно под сфинктера на хранопровода, в който се събира стомашна киселина. Тези хиатусни хернии обикновено са причина за чести и силни киселини и ГЕРБ.

Факторите, които могат да увеличат стомашното налягане и да причинят гастроезофагиален рефлукс, са:

  •  Наднормено тегло
  •  Лягане по гръб или надясно в рамките на един-два часа след хранене
  •  Тесни дрехи
  •  Бременност, при която нарасналата утроба измества стомаха, като забавя изпразването му от стомашното съдържание

Твърде бързото хранене, недостатъчното сдъвкване и тютюнопушенето увеличават производството на стомашна киселина. Освен това тютюнопушенето пресушава слюнката, която предпазва хранопровода от киселината.

Известни са много храни, които допринасят за появата на киселини:

  •  Тлъсти, пържени или мазни храни
  •  Пикантни храни, например люти чушки
  •  Черен пипер
  •  Киселинни храни, например домати, туршии и оцет
  •  Шоколад
  •  Кафе, обикновено или без кофеин
  •  Мента или други ментови продукти

Симптоми

Самите киселини в стомаха са симптом на гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ). Страдащите от киселини отделят обилно слюнка или връщат обратно съдържанието на стомаха в устата си, в резултат на което в нея остава кисел или горчив вкус.

Другите симптоми на ГЕРБ включват:

  •  Затруднено или болезнено преглъщане
  •  Възпалено гърло
  •  Прегракване, ларингит, хриптене, кашляне
  •  Пневмония
  •  Възпаление на венците, лош дъх
  •  Болки в ухото

Поставяне на диагноза

Киселини в стомаха - диагноза
Киселини в стомаха – диагноза

Киселините в стомаха обикновено се диагностицират с помощта на пациентските истории и клинични оценки. За потвърждаване на диаг­нозата, оценка на увреждането на хранопровода и наблюдение на процеса на оздравяване могат да се използват допълнителни процедури. Описаните по-долу диагностични процедури са подходящи за всеки, който има чести, хронични или трудни за лечение киселини или усложняващи се ГЕРБ симптоми, изброени по-горе.

При езофагеалната манометрия се използва тънък гъвкав катетър, вкаран в хранопровода. Малките отвори в катетъра улавят налягането в различни точки на хранопровода, докато мускулът е в покой и по време на преглъщане. Наляганията се подават към компютър, който анализира вълновите модели.

Пасажът (серия от рентгенови изследвания) на горната част на стомашно-чревния тракт, или „поглъщането на бариева каша“, може да покаже стесняване на хранопровода, язви, тумори, хиатусна херния или пристъпи на рефлукс в момента на възникването им. След като пациентът погълне бариева суспензия, се правят рентгенови снимки. Тази процедура отнема около 15 минути. Тя обаче не може да открие структурните промени, свързани с различните степени на езофагита.

При ендоскопия на горната част на стомашно-чревния тракт се използва тънка гъвкава тръба, за да се разгледа директно вътрешността на хранопровода. Тя се извършва от гастроентеролог или от специалист по стомашно-чревна ендоскопия. Ендоскопията на горната част на стомашно-чревния тракт дава възможност на лекаря да определи степента на езофагита и осигурява точен профил на уврежданията на хранопровода. Тази процедура може да включва биопсия — взимане на малко парче тъкан — с цел проверка за синдрома на Барет или злокачествени образувания. При пациенти с хранопровод на Барет се налагат чести прегледи на лигавицата на хранопровода за ранно откриване на предракови клетки.

Другите диагностични тестове включват измерване на киселинността (pH) на хранопровода, обикновено в рамките на 24 часа, като се използва амбулаторен датчик за киселина. На пациента се дава голяма капсула, съ­държаща датчик за отчитане на киселини, батерия и предавател. Датчикът измерва киселината в хранопровода и след това предава информацията на регистриращ апарат, който пациентът носи на колана си.

Забележка: Парещото усещане в гърдите обикновено е предизвикано от киселини и не е свързано със самото сърце. Около 15% от 6-те милиона посещения на спешно отделение в Съединените щати заради болка в гърдите се дължат на киселини. Понякога обаче ангината (стенокардията – тип временна болка в гърдите, натиск или дискомфорт) се бърка със силни киселини. Болка в гърдите, която се разнася в ръцете и не е придружена от връщане на стомашното съдържание в устата, е предупредителен признак за сериозен проблем, свързан със сърцето. Упоритата болка в гърдите също трябва да бъде оценена от лекар.

Видове лечение на киселини в стомаха

Билкови лекарствени средства

Изброените по-долу билкови лекарствени средства могат да се използват за лечение на киселини в стомаха:

Джинджифил при киселини в стомаха
Джинджифил при киселини в стомаха

Джинджифил (Zingiber officinalis) под формата на чай или захаросан. Но при някои хора джинджифилът на свой ред може да причини киселини, поради което ви препоръчваме да го приемате във вид на хранителна добавка.

Чай от лайка (Matricaria chamomilla)

Чай от кафяв бряст (Ulmus fulva)

Чай от канела

Чай от анасон (Pimpinella anisum), кимион, копър или от семе на резене

Кардамон (Elettaria cardamomum) върху препечена филия с масло и стафиди

Куркума (Curcuma domestica), добавена към топла вода

Корен от градинска ружа (Althaea officinalis)

Сладък корен (Glycyrrhiza glabra), особено деглициринизиран сладък корен (DGL). (Капсулите или таблетките могат да се разтворят в устата или в чай, или се вземат от две до четири пластини за дъвчене по 380 мг около 20 минути преди хранене. DGL не трябва да се използва повече от три пъти седмично, тъй като многократната му употреба може да бъде токсична.)

Чай от мента. (Ментата също може да причини киселини чрез отпускане на сфинктера в долната част на хранопровода.)

Аюрведически (традиционни източноиндийски) билки.

Хомеопатичните лекарствени средства за киселини в стомаха включват:

  •  Calcarea carbonica
  •  Nux vomica – след консумация на пикантни храни
  •  Carbo vegitalis — след обилна консумация на тежки (трудносмилаеми) храни
  •  Arsenicum album – при пареща болка
  •  Natrum muriaticum – при нервност, напрежение и болка
  •  Zincum metallicum — след твърде бързо хранене

Други средства за лечение на киселини в стомаха

Средства за лечение на киселини в стомаха
Средства за лечение на киселини в стомаха

За лечение на киселини могат да се използват най-различни други лекарствени средства и терапии:

  • Натриевият бикарбонат (хлебната сода) намалява веднага киселин­ността на хранопровода. Ефектът от него обаче е краткотраен и не трябва да се използва от хора с ограничения за натрий в хранител­ния режим.
  • Хранителните лекарствени средства включват моркови, целина, пищялка, резене и магданоз. Те могат да се комбинират в сок, който се пие преди хранене.
  • Акупресурните точки не трябва да се притискат веднага след хранене или по време на бременност.
  • В китайската медицина храните и билките, които балансират и охлаждат чи (термин за универсална жизнена енергия), включват репички, семена от репички, кори от цитрусови плодове и кардамон.
  • Разходка след хранене.
  • Дъвчене на дъвка след хранене, което помага за отделяне на слюнка за успокояване на хранопровода и отмиване на киселината обратно в стомаха.
  • Терапии за релаксиране, визуализация и дълбоко дишане.

Витамини, минерали и хранителни добавки за киселини в стомаха

Витамини и добавки
Витамини и добавки

Дражетата Gastrocuma са изцяло природен продукт, разчитащ на лечебните свойства на три съставки – куркума, мента и кимион.

ГАСТРИНАЛ подобрява управлението на храносмилателните процеси и изчиства нервните импулси, от които зависи контролът върху фазите на храносмилането.

Храносмилателната билкова горчивка е композиция от т.н. горчиви екстракти, които тонизират и засилват жлъчната секреция, подобряват храносмилането и активират бъбречната дейност. Съдържание на една таблетка – 100 mg екстракт от корен на тинтява (3 mg гентиопикрин), 100 mg екстракт от бенедиктински трън ( Centaurea benedicta), 100 mg екстракт от корен на глухарче, 100 mg екстракт от цикория (Cicorium intybus).

Царски билки за храносмилателната система съдържа съставки, които подобряват работата на храносмилателната система. Те включват: Пчелен мед и екстракти от златен корен, лайка, гинко билоба, живовляк, звъника, сладник.

Храносмилателни ензими с витамин С подпомагащи разграждането на белтъчините приемани с храната.

Прочетете още за диета при киселини в стомаха ТУК.

Алопатично лечениелечение с химически вещества

Киселините, които се получават рядко, се лекуват обичайно с антиациди, за които не е нужна рецепта. Те неутрализират pH на стомашната киселина, което предотвратява „изгарянето“ на хранопровода. Действието на антиацидите се усеща след около 15 минути, като ефектът от тях трае от един до два часа. Течните или разтворими антиациди обикновено са по-бързо действащи от таблетките. Ако обаче се приемат продължително време, те могат да причинят странични ефекти, включително диария или запек.

Някои антиациди не бива да се приемат с лекарства за заболявания на бъбреците или на сърцето. Страдащите от киселини с два или повече пристъпа седмично или с пристъп, който продължава по-дълго от три седмици, не трябва да разчитат на антиацидите като единствено лечение, тъй като съществува риск от увреждане на бъбреците или от други метаболитни (обменни) промени.

Често използваните антиациди включват Maalox, Mylanta, Alka-Seltzer, Pepto-Bismol, Riopan и Rolaids. Активната съставка в повечето антиациди, например Turns, е калциев карбонат. Алгинатът (Gaviscon – от водорасли) е ценообразуващ агент, който покрива хранопровода и стомаха, за да подпомогне предотвратяването на рефлукса. Други антиациди се произвеждат от алуминиев хидрооксид, магалдрат (калциев и магнезиев хидроксид в специална формула) или магнезиев хидрооксид. Някои антиациди съдържат натриев бикарбонат, който може да възпрепятства абсорбцията на някои витамини и минерали по време на бременност.

Блокерите на хистамин рецептор 2 (Н2), като фамотидин (Pepcid), ранитидин (Zantac), низатидин (Axid) и симетидин (Tagamet), намаляват отделянето на стомашна киселина. Те облекчават киселините при около 75% от хората, които ги приемат. При тях обаче са необходими от 30 до 45 минути, докато започнат да действат, и обикновено се приемат от 2 до 4 пъти дневно в продължение на няколко седмици. Те могат да имат странични ефекти или взаимодействия с друти лекарствени препарати.

Инхибиторите на протонната помпа (PPI) са предназначени за силни киселини. Те са най-ефективните лекарства за потискане на производ­ството на киселина и позволяват хранопроводът да бъде излекуван при ГЕРБ. Понякога са необходими до 5 дни, докато инхибиторите на протонната помпа подействат. Те не могат да бъдат използвани от хора с бъбречни или чернодробни проблеми. Макар да изглежда безопасно PPI да се приемат поне десет години, най-ниската ефикасна доза намалява риска от странични ефекти, които могат да включват главоболие, диария, болки в стомаха и взаимодействия с други лекарствени средства. Най-често използваните PPI включват ланзопразол (Prevacid), омепразол (Prilosec), рабепразол (Aciphex), пантопразол (Protonix) и езомепразол (Nexium). Prilosec ОТС се предлага на дози по 20 милиграма, които се приемат веднъж дневно в продължение на 14 дни, за да се лекуват често появяващи се киселини.

Прокинетиците са лекарства, които подсилват сфинктера в долната част на хранопровода и увеличават честотата на изпразване на стомаха. Те включват метоклопрамид (Reglan или церукал) и бетанехол (Urecholine). Тези лекарства често имат странични ефекти.

Оперативно лечение на киселини в стомаха

Оперативно лечение
Оперативно лечение

Лапароскопската фундопликация по Нисен представлява хирургична процедура за увеличаване на налягането върху сфинктера в долната част на хранопровода посредством разтягане и обвиване на горната част на стомаха около него. Тя се извършва под обща упойка и отнема от един до два часа. Периодът, необходим за пълно възстановяване, е по-малък от две седмици.

ГЕРБ (гастроезофагиална рефлуксна болест) може да се лекува успешно чрез ендоскопско съшиване на отслабения сфинктер в долната част на хранопровода, за да се прекрати рефлуксът на киселина.

Изследванията показват, че симптомите обикновено се подобряват след тази процедура и необходимостта от използване на лекарства силно намалява. Друга процедура включва използването на електроди, за да се направят малки срезове в тъканта на сфинктера. Тези амбулаторни процедури отнемат по-малко от един час. Те не се прилагат в случаи на хиатусна херния или хранопровод на Барет.

Ако хранопроводът се е стеснил или е силно разранен от стомашната киселина, заедно с лекарствата за потискане на киселини може да се използва процедура за разтегляне и разширяване на хранопровода. Ентериксът е течност, която може да бъде инжектирана в сфинктера в долната част на хранопровода, където образува гъбест мускулен имплант, който усилва сфинктера.

Каква е прогнозата?

Прогнозата за киселини, които се появяват рядко и не увреждат хранопровода, е отлична. Уврежданията на хранопровода, които се лекуват с програма, подпомагаща зарастването, също са с отлична прогноза. Пеленачетата обикновено надрастват гастроезофагеалния рефлукс до навършването на една година.

Киселините и ГЕРБ, които не се лекуват своевременно, могат да доведат до кървене, язва на хранопровода и инфекции. При лечение увредената тъкан, която образува язви, може да зарасне. Около 10% от пациентите с ГЕРБ преживяват стесняване на хранопровода поради киселинно увреждане, което води до образуването на цикатриксна тъкан в долната част на хранопровода. Освен това ГЕРБ мо­же да причини ларингит, бронхит и аспирационна пневмония. След пет години с киселини рискът от развиване на хранопровод на Барет се увеличава. Около 5% от пациентите е ГЕРБ имат синдром на Барет. Това състояние не подлежи на излекуване и може да доведе до рак. Прогнозата при рак на хранопровода е много лоша, с голяма вероятност от дълги страдания, болезненост и по-малко от 5% шанс за оцеляване за повече от пет години.

Как да се предпазите?

Превенция на киселини в стомаха
Превенция на киселини в стомаха

Поради риска от ГЕРБ, синдром на Барет и рак на хранопровода, превенцията на киселините е много важна. Те обикновено могат да се предотвратят с промени в хранителния режим и начина на живот.

Промените в хранителния режим, за да елиминирате множеството причини за киселини в стомаха, са:

  • Консумирайте по-малко храна, но по-често, за да се намали натискът върху сфинктера в долната част на хранопровода
  • Хранете се бавно, дъвчете добре и поемайте дълбоко дъх между хапките
  • Избягвайте кофеин, шоколад, лук, пикантни храни и мента, тъй като те увеличават киселината в стомаха и отпускат сфинктера в долната част на хранопровода
  • Избягвайте мазни, пържени и тлъсти храни. Мазните храни отпускат сфинктера в долната част на хранопровода и забавят изпразването на стомаха, а консумацията на мазнини е свързана с ГЕРБ
  • Избягвайте прясно мляко, чесън, пипери и газирани напитки
  • Избягвайте никотин
  • Избягвайте цитрусови плодове и сокове и храни на доматена основа, които са киселинни и могат да раздразнят възпаления хранопровод
  • Заместете месото на вечеря с въглехидрати и лесни за храносмилане протеини, например ориз, боб и макарони
  • Избягвайте алкохол
  • Добавяйте към храната подправката аннато (Bixa orellana) или букет от подправки за супа, който се изважда след приготвяне на ястието
  • По време на хранене пийте чай, приготвен с натрошени зърна кимион
  • Контролирайте теглото си

Промените в начина на живот, които могат да облекчат киселините, включват:

  • Избягвайте лекарства, за които се знае, че допринасят за появата на киселини в стомаха, в това число аспирин или други нестероидни противовъзпалителни лекарства
  • Избягвайте дрехи, които прилепват плътно около стомаха
  • Лягайте по гръб само когато стомахът е празен – около три часа след хранене
  • Повдигайте горната част на леглото с 15 до 25 см, за да предотвратите появата на киселини през нощта
  • Избягвайте изтощителни физически упражнения от два до три часа след хранене.

Използвани термини

Антиацид – популярно лекарство, което неутрализира стомашната киселина за краткотрайно лечение на киселини в стомаха.

Хранопровод на Барет или синдром на Барет – промени в типа на клетките, които покриват хранопровода. Понякога е свързан с развиването на рак на хранопровода.

Храносмилателни ензими – протеини, които катализират разграждането на големите молекули (обикновено храна) на по-малки молекули.

Ендоскопия – процедура, при която в хранопровода се вкарва тънък, гъвкав уред за наблюдение, за да се прегледа, биопсира или зашие тъ­канта.

Езофагит – възпаление на хранопровода.

Хранопровод – тръба от мускули, дълга около 25 см, която свързва гърлото със стомаха.

Фундопликация – хирургична процедура, която увеличава налягането върху долния сфинктер на хранопровода и намалява рефлукса.

Гастроезофагеален рефлукс – връщане на стомашното съдържание нагоре в хранопровода, което води до поява на киселини.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – чест гастроезофагиален рефлукс (повече от два пъти седмично).

Хиатусна херния – преминаване на част от стомаха през диафрагмата до положение в съседство с хранопровода.

Хиатус – отвор в диафрагмата, през който стомахът се свързва с храно­провода.

Блокер на хистаминовия рецептор 2 (Н2) – лекарствено средство срещу киселини, което намалява производството на стомашна киселина.

Сфинктер на хранопровода – мускул в основата на хранопровода, който се отваря, за да позволи на храната да влезе в стомаха, и се затваря, за да предотврати рефлукс назад към хранопровода.

Манометрия – процедура за измер­ване на налягане. При езофагеалната манометрия в хранопровода се вкарва тънък гъвкав катетър, за да се измери налягането в различни точки.

Перисталтика – последователност от мускулни контракции, които по­степенно свиват различните части на храносмилателния тракт, за да изтласкат храната надолу.

Инхибитор на протонната помпа (PPI) – лекарство, което спира производството на стомашна киселина при наличие на тежки киселини в стомаха.

Улцериране (образуване на язва) – рана или надраскване (ерозиране) на повърхностни тъкани.

Източници: everydayhealth.com; gastrolondon.co.uk; izzhoga.com; novyediety.ru

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Киселини в стомаха – можете да се излекувате с тези рецепти и съвети!

  1. Светлозар Антонов каза:

    При мен помага разходка след хранене. Също така е важно да не лягате веднага след хранене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *