ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кардамон

Elettaria cardamomum Zingiberaceae (сем. Джинджифилови)

 

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Семената

Отглеждане

Кардамонът е вечнозелен, висок до 3 м, с ароматни и заострени листа, дълги до 50 см и широки 4-5 см. През лятото в основата на многогодишното растение се появяват копиевидни, подобни на орхидея бели цветове, раирани в розово. Те впоследствие се превръщат в ръбести бледозелени шушулки, съдържащи по 5-7 силно ароматни черни семена. Растението е тропично, но не е трудно да се отгледа в големи контейнери в топла оранжерия или в слънчева стая. Но само най-изкусните градинари успяват да получат шушулки.

Сортове и видове:

Два други представителя на сем. Джинджифилови са тясно свързани с кардамона и имат сходно приложение. Единият е Afromomum, включващ A. angustifolium (мадагаскарски кардамон) и A. korarima (етиопски кардамон). Другият е Аmomum, който дава много заместители на кардамона. Това са кръгъл кардамон (А. соmрасtum), голям кардамон (A. subulatum) и А. xanthioides. Въпреки че са интересни като растения, семената им са с по-типичен аромат на камфор или на евкалипт в сравнение със същинския кардамон.

Местоположение – Растението се нуждае от богата, влажна, добре дренирана почва и слънце или шарена сянка, високи температури и влажност.

Размножаване – Веднага щом ги съберете, засявайте семената в саксии с компост за семена, в камера, като поддържате постоянна температура от 24 °С. Растенията израстват бързо на гъсти туфи, чиито корени могат да се разделят през пролетта.

Грижи – Редовно поливайте кардамона и го подхранвайте на всеки две седмици по време на вегетация. През зимата не се полива обилно и се отглежда при минимална температура от 10 °С.

Болести и вредители –  Върховете на листата понякога покафеняват поради излишък или недостиг на вода. При сухи и горещи условия може да се появят червени акари. Симптомите са пожълтяване на листата и появата на фини паяжини.

Събиране и съхранение – Шушулките на кардамона се събират, когато узреят, но са все още пресни и зелени, понеже ако се оставят да пожълтеят и изсъхнат, те се отварят и изхвърлят семената. Шушулките узряват по различно време, което прави събирането им бавен процес. Всяка от тях се реже с ножици и се съхранява в стъклени буркани на хладно и сухо място.

Употреба в кулинарията

Ароматът на смления кардамон бързо изветрява, затова купувайте семената в цели, сушени шушулки. Когато ви потрябват, ги отворете, извадете семената и ги счукайте в хаванче. В Близкия изток с подправката се овкусява кафето, а в Северна Европа се използва за печива. Освен това е важна съставка на ястия с къри и се добавя към млечни десерти. С ароматните листа се увива храна и по време на готвене те й придават допълнителен вкус.

Любопитно

Кардамонът произхожда от Индия и принадлежи към семейството на джинджифила. Силно ароматните му шушулки и семена напомнят за ориенталския му произход.

В Древността се товарел на камили и поемал по Пътя на подправките към Европа, защото бил ценен в кулинарията и в парфюмерийната промишленост.

Кардамонът и останалите подправки били важна стока за търговците в миналото. Те се ценели още преди 4000 години в Близкия изток и продавачите разказвали легенди за екзотичния им произход, за да ги направят още по-търсени. Арабските търговци, римляните и китайците забогатели от подобна търговия, но през Средните векове Венеция добила монопол и това накарало европейците да тръгнат на запад в търсене на алтернативен път до островите на подправките. И по този начин била колонизирана Америка.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *