Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при стомашни киселини

Когато стане дума за стомашни киселини, вероятно се сещате за лютивата мексиканска кухня, чили, уасаби и т.н. На практика обаче мазните и кисели храни образуват повече киселини от лютивите.

kiselini-1
Стомашни киселини и хранене

Освен да избягвате блюдата, които предизвикват неприятното усещане, е добре да наблягате на храни, които успокояват стомаха.

Когато преглъщате храните и напитките, мускулните контракиии ги придвижват надолу по хранопровода. Представете си, че тази дълга тръба е канал с люк в долната си част. Когато преглъщате храната, люкът, наречен долен езофагеален сфинктер, се отваря и пропуска храната в стомаха, след което бързо се затваря.

Някои храни и напитки предизвикват отделянето на киселини при директния контакт с лигавицата на хранопровода. Други предизвикват химически промени в стомашно-чревния тракт, при които сфинктерът се отпуска след хранене и остава отворен задълго. Това позволява на стомашното съдържание и сокове да се придвижват нагоре (т.нар. рефлукс) и да разяждат по-нежното покритие на хранопровода. В някои случаи храната от стомаха може да се върне чак до устата. Храните, които увеличават стомашните сокове, влошават това състояние.

Хроничните стомашни киселини, или т.нар. гастроезофагеален рефлукс, са сериозен проблем не само защото са неприятни, но и защото киселините могат да разранят лигавицата и да затруднят преглъщането. В редки случаи те могат да предизвикат трайни увреждания на клетките, което да доведе до рак на хранопровода.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Пълнозърнест хляб и други храни с голямо съдържание на влакнини (фибри)

Лекарят вероятно често ви повтаря, че трябва да увеличите приема на влакнини. Ще ви дадем още една причина да последвате този съвет. Последните изследвания показват, че консумацията на по-груба храна може да предпази от стомашни киселини. Шведски учени са открили, че рискът от поява на гастроезофагеален рефлукс при хората, които приемат повече богати на влакнини пълнозърнести храни, е два пъти по-малък, отколкото при хората, които предпочитат бял хляб.

Как ни помагат влакнините? Някои храни съдържат вещества, наречени нитрити, които се преобразуват от тялото в азотен оксид. Този газ отпуска сфинктера на хранопровода и позволява на разяждащите стомашни киселини да се изкачат нагоре и да увредят лигавицата на хранопровода. Влакнините имат свойството да абсорбират нитритите, което блокира синтеза на азотен оксид. По-грубата храна ни принуждава да дъвчем по-старателно, при което се образува повече слюнка, която предпазва хранопровода. Когато консумираме влакнини, се засищаме с по-малко, което също помага срещу киселини, защото те се появяват при преяждане.

Минимален прием: Много здравни експерти и организации препоръчват прием на 25-35 г влакнини на ден, което може да се постигне с консумация на 2-4 порции плодове, 3-5 порции зеленчуци, 6-11 порции зърнени продукти (една порция се равнява на филия пълнозърнест хляб, половин чаша кафяв ориз или около половин чаша зърнена закуска).

Полезен съвет: Ако досега не сте приемали много влакнини, внезапното им увеличение в храната може да предизвика много неприятен страничен ефект: образуване на газове. Затова трябва да увеличавате приема постепенно.

kiselini-gingerЯстия, съдържащи джинджифил, куркума, чили и канела

Да, правилно сте прочели – препоръчваме подправки за стомашни киселини. Учените са открили, че пикантните храни (но не мазните) не само че не образуват киселини, но някои видове могат да облекчат неприятното състояние. Много от тях, особено джинджифилът и куркумата, потискат възпалителните процеси и убиват бактериите. Добавяйте подправките не в края, а по време на готвене, когато те освобождават целия си полезен потенциал. Подправките могат да заместят овкусители с много захар и сол и да подобрят вкуса на храни с ниско съдържание на мазнини. Пикантните ястия не са задължително мазни.

Но, разбира се, ако елиминационната диета показва, че подправките изострят киселините, трябва да намалите приема им.

Teapot and cupЧай от кора на бряст

Чаят от кора на бряст се препоръчва за киселини, защото покрива лигавицата на гърлото и храносмилателна та система със слуз благодарение на съдържанието му на клей. Тази субстанция е вид разтворима влакнина – чаят се произвежда от кората на дървото. Можете да си купите чай от кора на бряст в билковите аптеки.

Минимален прием: Една чаша при изостряне на стомашните киселини.

Вода

Това е съвсем обикновен, но много ефикасен метод. Из¬пиването на чаша вода измива киселините от гърлото и хранопровода и ги връща обратно в стомаха. Освен това водата разрежда стомашните сокове.

Минимален прием: Малка чаша вода (120-180 мл), когато получите стомашни киселини.

Чай от корен на тинтява

Изсушеният корен, от който се прави този чай, от години се използва като храносмилателно средство. Можете да го купите от билковите аптеки.

Минимален прием: Една чаша преди или след хранене.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Таблетки от сладък корен

Сладкият корен успокоява и покрива стомаха със защитен слой, като премахва чувството за парене.

Доза: Една или две таблетки за дъвчене преди хранене.

Калций

Много известни антацидни средства са обикновените калциеви добавки. В някои антациди са включени минерали като магнезий и алуминий, които неутрализират стомашните киселини, но калцият предпазва и костите ви. Вземете калциева добавка или друг антацид след ястие, за което подозирате, че може да предизвика киселини, или когато усетите първите симптоми.

Ако получавате стомашни киселини през нощта, приемът на антацид преди лягане може да ви помогне.

Доза: Следвайте инструкциите на опаковката. Обикновено се приемат между две и четири таблетки на ден. Не превишавайте препоръчителната доза, защото прекомерното количество калций за лечение на стомашни киселини може да предизвика други стомашни проблеми, като запек, подуване и отделяне на газове. (Търсете калциева добавка със съдържание на магнезий, който ще предотврати запека.) Освен това може да ви помогне при повторен рефлукс. Ако прибягвате към антациди твърде често, вероятно се нуждаете от по-сериозни медикаменти. Консултирайте се с лекаря си, ако приемате средства за стомашни киселини няколко пъти в седмицата.

Дъвчете дъвка и правете разходки

Тялото ви произвежда свой собствен антацид: нарича се слюнка. Течността, която поддържа устата ви влажна, се състои от бикарбонат, химикал, който неутрализира киселините. Непрекъснатото отделяне на слюнка поддържа влажността на хранопровода, което е ефикасно средство срещу киселини. Начин да постигнете това е с дъвчене на дъвка без захар, макар че захарните алкохоли в нея могат да причинят подуване при някои хора. Друг вариант е да смучете бонбони без захар или дъвчащи бонбони. Няколко изследвания са показали, че дъвченето на дъвка след ядене може да предотврати или успокои стомашните киселини. Участниците в друго изследване, които имали чести прояви на рефлукс, се разхождали един час след хранене и междувременно дъвчели дъвка, което облекчило неприятните симптоми.

Цигарите изсушават устата, като намаляват отделянето на слюнка.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Домати, лук и портокалов сок

Киселите храни като доматите могат да възпалят лигавицата на хранопровода, докато се придвижват през него. Това обаче не означава, че трябва да забравите за доматите, които са особено полезни за мъжете, но със сигурност ще трябва да ги намалите. Същото се отнася за соковете от цитрусови плодове, като портокал, грейпфрут и ананас. (Самите плодове не са проблем, защото съдържат храносмилателни ензими, които помагат за разграждането на животинските протеини, но плодовият сок е твърде концентриран.) Не се притеснявайте и от киселия лимон, защото киселините в него всъщност са много слаби и са по-скоро полезни, отколкото вредни. Лимонадата обаче е проблемна поради съдържанието си на захар, която е предпочитана храна на бактериите.

Поради високото киселинно съдържание на лука много страдащи от стомашни киселини го избягват. Участниците в едно изследване консумирали хамбургери със и без лук и констатирали, че лукът значително увеличил киселините и рефлукса. Със сготвен лук можете да имате повече късмет, но пропуснете кетчупа.

Мазни храни

Проучванията показват, че консумацията на много мазнини, особено на наситени (съдържащи се например в млечните продукти и месото), увеличава риска от получаване на стомашни киселини и рефлукс. След ядене на сочна пържола или дори пакетче фъстъци, тялото отделя хормона холецистокинин, който отпуска сфинктера на хранопровода. Това позволява на стомашните киселини да навлязат нагоре в хранопровода.

Откажете се от мазното месо и го заменете с риба, която на практика потушава възпаленията. Друг вариант е да избирате нетлъсто месо, като пилешки гърди без кожа, филе, мляно говеждо месо и др. За да придадете вкус на месото без мазнини, приготвяйте го на грил, а не пържено или задушено.

Млечните продукти, включително и пълномасленото мляко, са сред най-честите причинители на стомашни киселини. (Иронията е, чедо началото на 1970 година много лекари съветвали пациентите си да пият мляко като средство срещу киселини.) Оказва се, че те увеличават отделянето на стомашен сок и удължават времето, за което киселините остават в контакт със стената на хранопровода. Избирайте обезмаслено мляко и нискомаслени млечни продукти, като сирене и кисело мляко (купувайте марка с по-ниско съдържание на захар и добавете пресни плодове за повече влакнини). Сиренето фета и козето сирене са с по-малко съдържание на мазнини.

Алкохол, кофеин и шоколад

Алкохолът по принцип има отпускащи свойства и е съвсем нормално да разхлаби сфинктера на хранопровода. Оказва се, че и кофеинът има подобно действие. И макар че някои изследвания не потвърдиха това свойство на кафето и чая, много страдащи от стомашни киселини твърдят, че дори няколко глътки от горещата течност (дори без съдържание на кофеин) могат да отключат отделянето на киселини. (Ако не можете да се откажете от кафето, никога не го пийте на гладно.) Шоколадът съдържа мазнини и кофеин, което означава, че любимите ви бонбони са причина за неприятното състояние.

Солени храни

Изследване, проведено през 2005 година, открива, че при хората, които консумират солени храни повече от три пъти седмично, рискът от киселини и рефлукс се увеличава с 50%. Според същото изследване допълнителното посоля ва не на ястията води до 70% по-голяма опасност от получаване на рефлукс след хранене, в сравнение с по-умереното използване на сол. Все още не е ясно дали солта е директно свързана с появата на стомашни киселини или причината се крие в по принцип вредните навици на хората, които прекаляват с нея. Със сигурност обаче избягването на солта ще ви се отрази добре.

Мента

Дори освежаването на устата с ментов препарат може да причини отделяне на стомашни киселини. Ментолът действа отпускащо на сфинктера на хранопровода.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *