Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В кои храни какви витамини има и рецепти за лечение с билки

В статията ще намерите много ценна информация за съдържанието на витамини и минерали в храните, лечебните растения, плодовете и зеленчуците. Рецепти за използване. Препоръчителните дози. Хранителните добавки с витамини. Индивидуална схема за взимане на витамини и минерални вещества.

Витамини в храните
Витамини в храните

Днес в аптеките могат да се намерят множество витаминни препарати. Те са неоспоримо ценни. Но истински складове на витамини представляват повечето известни растения: облепихата – тя съдържа почти всичките разтворими във вода и мазнини витамини, шипката е шампион по съдържание на аскорбинова киселина, китайският лимонник (витамин А) и други, изброени по-долу.

Обикновена зарзала – плодовете

Използва се при недостиг на витамините А, С, В15 в организма. Установено е, че 100 г зарзали оказват същото влияние върху процеса на производството на кръв, както и 250 г пресен черен дроб.

Кисел трън – листата

Съдържа витамините С, Е, К и други.

Отвара. На 1 л вода се слагат 100 г листа. Вари се 5 минути, прецежда се и се добавя захар или мед на вкус. Пие се като витаминна напитка.

Бяла върба – пъпките и листата

Настойка. 200 г набъбнали пъпни или млади листа се измиват и надробяват, заливат се с 1 литър вряла вода и се оставят така в продължение на 3-4 часа. След това се прецежда и пие преди храна по 1 чаена чаша 2-3 пъти дневно с мед или захар при недостиг на витамин С.

Обикновена ела – клонките

Витаминна напитка. Измийте в студена вода 25-30 г елови клонки и ги поставете във вряла вода (1:5). Нека врат 30 минути, след което ги прецедете през марля, добавете за подобряване на вкуса захар и разлейте в шишета. Изпивайте по 1 чаена чаша 3-4 пъти дневно. Това питие е полезно за предпазване от скорбут, както и за укрепването на съпротивителните способности на организма срещу неприятните условия на околната среда, особено през зимата.

Орлови нокти – плодовете

Съдържат захар, киселини, витамини С, група В, Р, каротин и микроелементи. В храната се използват в пресен и преработен вид. Те са прекрасно поливитаминно средство, особено ефективно при скорбут.

Витамини за десерт. 120 г орлови нокти, 50 г кайман, 10 г орехови ядки или лешници, захар на вкус. Отберете здравите зърна и ги измийте, отцедете водата, залейте с разбития каймак и поръсете със запечени орехови ядки (лешници).

Двудомна коприва – младите стръкове и листа

Сок. 1 кг млада коприва, 1 л вода. Младите стръкове и листа на копривата прекарайте през месомелачката, добавете 1/2 л студена, преварена вода, раз бъркайте и изстискайте сока през марля. Изцедената маса прекарайте повторно през месомелачката, разредете с вода и изстискайте сока. Налейте получения сок към този от първото изцеждане и размесете. Взимайте от сместа по една чаена лъжичка с вода 3 пъти дневно Това е поливитаминно средство.

Напитка от коприва с мляко. 4 супени лъжици сок от коприва, 1 чаена чаша мляко, 2 супени лъжици мед, 1 чаена чаша вода. Меда разтворете във водата, добавете сока от копривата и млякото. Разбъркайте и охладете.

Лимон – плодовете

Сок. Разбъркайте сока от 1 лимон в 1 чаена чаша вода. Пийте и изплаквайте устата си при скорбут.

При тази форма на недостиг на витамини се препоръчва яденето на лимо­ни, нарязани на резенчета и посипани със захар. Много полезни са и други цитрусови плодове – портокали, мандарини, грейпфрути.

Пресен лук – перата

Благодарение на значителното количество витамини в перата на пресния лук и най-вече на витамин С той представлява много ефикасно средство против скорбут.

Обикновена хвойна – плодовете

Рецепта на д-р Себастиан Кнайп. В първия ден от лечението сдъвчете старателно 4 зърна хвойна, а след това увеличавайте всеки ден броя на сдъвканите зърна с едно (докато стигнете до 15 зърна на ден), а след това постепенно намалявайте техния брой, докато стигнете до изходните четири. Този метод се препоръчва за лекуване на авитаминозата през пролетта. Освен това хвойната подобрява общия тонус и повишава апетита.

Градински моркови – кореноплодите

Сок. Препоръчва се прясно изстисканият сок и кюспето да се взимат на гладно: по 100-200 мл за възрастните и по 15 мл сутрин и вечер за децата.

Морковеният сок съдържа голямо количество бета-каротин, витамини РР, В2, В6, Е, а така също и желязо, кобалт, мед. Използва се за нормализиране на обмяната на веществата, повишаване на имунитета, при заболяване на кожата и на стомашно-чревния тракт.

Облепиха – плодовете

Те са полезни във всякакъв вид при хипо- и авитаминоза от С, Р, А, В, Е, К, F. (Останалите части от растението също съдържат тези витамини.)

Сок. Пресните зърна измийте, надробете и поставете в емайлирана съдинка, залейте ги с топла вода (по 200 мл на килограм плодове), подгрейте ги, а след това ги изстискайте. Полученият сок прецедете, възварете го до кипване, разлейте в буркани, стерилизирайте 10 минути и охладете.

Настойка. На 1 чаша вряла вода 1 супена лъжица плодове. Да киснат 30 минути. Взимайте по 1/3 чаена чаша 3 пъти дневно.

Градинска салата – листата

Градинска салата
Градинска салата

Обстоятелството, че градинската салата е един от първите зеленчуци, които се появяват на пазара през пролетта, й придава особено значение. По това време на годината зеленчуците са най-малко, а липсата на витамини – най-голяма. Тя се яде в суров вид и е особено ценна за храненето на децата и отслабналите хора поради наличието на витамини и минерални вещества в нея.

Настойка. Залейте 1 супена лъжица ситно нарязани пресни листа от салата с 1 чаена чаша вряла вода, оставете да кисне 30 минути и прецедете. Взимайте по 1/3 чаена чаша от настойката 2-3 пъти дневно или пък по 1 чаена чаша нощем, ако страдате от авитаминоза или друга някаква изтощителна болест.

Касис – плодовете

Настойка. Залейте 1-2 супени лъжици зърна от касис с 1 чаена чаша вряла вода, оставете да киснат 15 минути. Пийте по 1/2 до 1 чаена чаша няколко пъти на ден като чай.

През пролетта можете да нарежете ситно млади клонки от касис, да ги сварите във вода (5-7 минути) и да пиете вместо чай.

Шипка – плодовете и цветовете

В плодовете на шипката аскорбиновата киселина е 10 пъти повече, отколкото в касиса и 50 пъти повече, отколкото в лимона.

Плодовете на шипката се събират през август и септември, когато придобият оранжево-червен цвят, но все още са твърди. Прибирнето им трябва да завърши преди началото на мразовете, защото плодовете, засегнати от замръзване, след затоплянето си по време на сушенето губят по- голямата част от витаминното си съдържание.

Плодовете могат да бъдат изсушени в готварска печка с отворена врата на фурната, насипани на един слой на дъното на тава, при температура не повече от 80 градуса С. За да не загорят при сушенето, плодовете трябва периодически да се разбъркват. Добре и правилно изсушените шипкови плодове при стискане в длан не се смачкват, а се трошат. На сухо и тъмно място изсушените шипкови плодове могат да се съхраняват до две години.

Отвара. На 200 мл вода, 100 г цветове. Врат 30 минути, след това киснат 6 часа, прецеждат се. Пие се по 5 мл 3 пъти на ден при хиповитаминозни, простудни заболявания и обща слабост.

Настойка. Залейте 20 г сухи плодове с 1/2 л вряла Вода и варете 10 минути в съд с похлупак. Оставете да кисне 4-6 часа на тъмно, след това прецедете. Пийте по 1/2 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене при хиповитаминози. Особено ефективна е при скорбут. Съхранява се се на тъмно място не по-дълго от два дни.

Прочетете и статията „Кои храни съдържат растителни ензими“.

Извън границите на препоръчителните норми

Природните складове на витамини
Природните складове на витамини

Специалистите твърдят,че за да се получи защитно действие от витамините и минералните вещества трябва да се взимат необходимите добавки, тъй като получаването на тези вещества в достатъчно количество само от консумираната храна е много трудно дори и при много грижлива подборка на дневните дажби.

На жените, които взимат противозачатъчни хапчета, е нужна повече фолиева киселина, отколкото на онези, които използват механични средства за предпазване. На бременните жени е необходим повече витамин В6, а така също и до 200 мг калций и магнезий допълнително. Доказано е, че тези хранителни вещества в доста по-големи количества, отколкото са препоръчителните норми за потребление, предотвратяват повишаването на кръвното налягане при бременните. (При болно сърце или бъбреци запитайте лекаря можете ли да взимате магнезий.)

Необходимо е да се отчита и състоянието на околната среда. На живеещите в центъра на големите градове може да се наложи да взимат повече витамини Е и С, отколкото на жителите на селските райони. На хората, живеещи в замърсена околна среда, са нужни повече антиоксиданти.

За да си изработите схема за взимане на витамини и минерални вещества, използвайте посочените по-долу указания.

Избирайте препарати с поливитамини и минерални вещества, които са предназначени за взимане по 3 пъти дневно. Стандартните препарати, разработени за еднократно взимане, не съдържат достатъчно количество хранителни вещества.

Взимайте и още добавки в допълнение към другите добавки. Ако лекарят ви не възразява, взимайте всеки ден по 600-1 200 мг калций и 300-600 мг магнезий. Ако взиманият от вас поливитаминен препарат съдържа по 600 мг от едното и от другото вещество, покрийте недостигащото количество с друга добавка и с консумиране на храна, която съдържа много калций и магнезий (листови зеленчуци, кисело мляко, бадемови ядки).

Поемането на голяма доза калций без достатъчно количество магнезий може да доведе до недостатъчност от последния, което пък ще повиши опасността от развитие на остеопороза и сърдечно заболяване.

За предпочитане са естествените добавки. Има данни, които говорят, че витамин Е с естествен произход се усвоява по-добре, отколкото синтетичният. Освен това в естествените препарати по принцип няма изкуствени оцветители и други добавки.

Проверявайте сроковете на годност на препаратите. С течение на времето добавките губят полезните си свойства. Повечето от тях запазват своето действие в продължение на три години в затворено състояние и в течение на една година след отварянето на опаковката. За да не се развалят, съхранявайте ги в прохладни, сухи и тъмни места.

Взимайте добавките по време на хранене. Тогава те се усвояват по-добре и и по-малко дразнят стомаха.

Не заменяйте храната с хапчета. Онези, които взимат добавки, трябва да спазват пълноценна диета. Те трябва да включват в менюто си най-малко по 5 порции зеленчуци и плодове всеки ден. Освен на витамини и минерални вещества качествената храна представлява източник и на други жизнено важни съединения – белтъчини, въглеводороди и незаменими мастни киселини.

Менюто, което включва плодове и зеленчуци, доставя на организма стотици съединения, съдържащи се в растенията и учените смятат, че те са така важни за здравето, както и общоизвестните витамини и минерални вещества. Само групата на каротиноидите – хранителни вещества със защитни свойства, съдържа около 500 названия и голяма част от тях могат да бъдат получени само чрез храна от растителен произход. Освен това изследователите всяка година откриват в растенията нови химически съединения, така че вие изпреварвате събитията, като консумирате растителна храна, която е източник и на още неоткрити и неидентифицирани полезни хранителни вещества.

Индивидуална схема за взимане на витамини и минерални вещества

Индивидуален план за приемане на витамини и минерали
Индивидуален план за приемане на витамини и минерали

В зависимост от семейната анамнеза, здравословното състояние и начина ви на живот, може да са ви необходими допълнителни количества от определени витамини и минерални вещества.

Не преминавайте границите на разумното. В прекалени количества много от витамините и минералните вещества са токсични.

Необходима е консултация с професионалист. Не бързайте да взимате току-що появилите се и силно рекламирани добавки към храната. Консултирайте се най-напред със специалист по храненето или с лекар кои от тях са ви необходими. Не всички лекари споделят мнението, че на всекиго са необходими добавки от витамини и минерални вещества, още по-малко в количества, надвишаващи препоръчителните.

Не взимайте безконтролно добавки. По данни от редица изследвания лекуването с витамини и минерални вещества носи полза при много заболявания, но за определянето на правилната дозировка е необходима точна диагноза, а понякога и анализ на кръвта.

Например желязото е нужно за биологичния синтез на хемоглобина – веществото, което осъществява пренасянето на кислорода от белите дробове към останалите части на тялото. На жените, които страдат от анемия, породена от недостиг на желязо, може да са необходими допълнителни количества от желязо, защото част от него се губи по време на менструацията. Освен това на бременните е нужно повече желязо и затова, защото то е потребно на развиващия се плод. Но след настъпването на менопаузата необходимостта от този микроелемент намалява. Освен това резултатите от изследванията позволяват да се направи и изводът, че излишъкът от желязо може да доведе и до сърдечно заболяване – както до, така и след менопаузата.

При бъбречнокаменна болест не бива да се взимат големи количества витамин С – това може да влоши състоянието на болния. Освен това при някои хора увеличаването на взимания витамин С може да предизвика диария. Ако ви се случи такова нещо, намалете дозата.

Бъдете внимателни с добавките, когато взимате лекарства. Използването на някои препарати налага ограничаване на количеството на взиманите витамини и минерални вещества.

Лекарствата и добавките взимайте в различно време. По такъв начин ще избегнете нежелателните взаимодействия между тях. Например желязото пречи на нормалното усвояване на лекарствените средства, които се взимат при лечението на щитовидната жлеза. Ето защо, ако взимате лекарствата си сутрин и вечер, добавката от желязо трябва да взимате по обяд.

Препоръчваме да се възползвате от следните хранителни добавки, които ще намерите в нашия он-лайн магазин:

Бирена мая + витамини Действието на бирената мая е възможно благодарение на богатия й състав от полезни аминокиселини, витамини от В-групата и минералите хром, цинк и селен. Счита се, че този продукт е истински биосклад за ценни съставки, които са градивни елементи на здравия организъм.

Комплексът витамини с добавено пчелно млечице има антивирусно и антибактериално действие. Той укрепва имунните сили, подобрява обмяната на веществата, апетита, физическия и психическия тонус.

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ + ЛУТЕИН попълва възможните дефицити на организма от витамини. Комбинацията им с важни минерални съставки позволява на организма да функционира пълноценно, набавяйки си компоненти, недостигащи при съвременния тип хранене.

Алое Вера + витамини – Капсулите с алое разчитат на оздравителния ефект, постиган от сока на растението.Той е с доказано имуномодулиращо, антиоксидантно, противовъзпалително и противотуморно действие и подобрява обменните процеси в организма.

Източници: flexactivesports.com; holidays-and-observances.com; authoritynutrition.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *