ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шипката е първенец по съдържание на витамин С!

Плодовете на шипката са изключителен помощник в борбата с много болести, на първо място, поради съдържанието си на големи количества витамин С (аскорбинова киселина).

Също така, те включват такива полезни вещества, като захар, витамин Е и К, както и различни органични съединения.

Полезните свойства на шипката са безспорен факт. Известно е, че плодовете на шипката водят първенството сред растенията по съдържание на  витамин С. Съдържа още провитамин А (каротин), ликопен, витамини В1 и В2, РР, Е и К; минерали и елементи – калий, магнезий, натрий, калций, фосфор; флавоноиди – кемпферол, кверцетин, рутин. С тези качества шипката е отличен антибактериален агент, противовъзпалително средство, добро диуретично и жлъчегонно, намалява количеството на холестерола в кръвта и спира атеросклерозата. Каротинът подобрява имунитета, витамин К помага при съсирването на кръвта и образуването на протромбина, което допринася за лечение на разширени вени, витамин Е укрепва капилярите, витамини В1 и В2 действат за подобряване на зрението и облекчават умората на очите.

Как да използвате шипката?

Чай – цели плодове се варят 15 минути. Отварата се оставя да изстине, прецежда се и се пие по 2-3 чаши на ден. Помага при лечението на много болести и подобрява цялостното здравословно състояние на организма ви.

Бульон – смачкайте плодове на шипка или ги смелете в месомелачка. Сложете ги да се варят около 15 минути и оставете да изстинат, след което прецедете. Полученият бульон се пие преди хранене по половин чаша три пъти на ден.

Мармалад – от 3 кг шипки се получава около 1,5 кг мармалад. Шипките се почистват от семките и се измиват добре. Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Варят се на слаб огън около 1 час. След това се смачкват през цедка, за да се отстранят всички люспи. Поставят се в тенджера с половин килограм захар и се варят пак около 1 час на много слаб котлон като непрекъснато се бърка, за да не загори. Мармаладът е готов, когато лъжицата оставя следа на дъното на тенджерата. Сипва се в бурканчета с винтови капачки и още топъл се обръща с капачката надолу, за да се получи вакуум. Не се стерилизира.

Вино – в бутилка 3 л се поставят 250 гр. счукани шипки, 250 гр. захар и се допълва с вода. Затваря се с капачка и се разклаща добре. Оставя се в топло помещение, като се разклаща всеки ден. След около 1 седмица е готово. Може да се пие и от деца, тъй като е много полезно и безвредно.

 

 

4 седмици до идеалната фигура

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *