ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хвойна

Juniperus communis Cupressaceae (сем. Кипарисови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Обикновена смрика

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Плодове (шишарки), масло

Отглеждане

Хвойната е устойчив, дребен, вечнозелен храст, който рядко надвишава 6 м и е доста разпространен по Северното полукълбо. Има червеникавокафява, по- добна на хартия кора и разположени в снопче три вечнозелени листа, напо¬добяващи малки остри иглички, с по една бяла ивица от вътрешната страна. Малки, овални мъжки шишарки и женски шишарки се образуват на отделни растения, като женските носят сферични зелени плодове, които покафеняват, когато узреят след 2-3 години. Хвойната е адаптивно растение, срещащо се в разнообразни форми и цветове.

Сортове и видове

Var. depressa е добро почвопокривно, a „Compressa“ е малко, изправено като колона и бавнорастящо растение. „Hibernica“ е по-едър сорт, висок до 3-5 м.

Местоположение – Растението понася всякакви почви, толерира различни условия и силни студове.

Размножаване – Най-бързият начин е чрез зрели резници, взети през ранната есен. При семенно размножаване семената могат да останат в почвата до 5 години, преди да покълнат.

Грижи – Ако клоните на високите храсти се наклоняват под тежестта на снега, ги привържете към ствола.

Болести и вредители – Листата се нападат от нощенки Dichomeris marginella, щитовидни и листни въшки.

Събиране и съхранение – Плодовете се събират, като се разклатят клоните. Изсушете и ги приберете в херметически затварящи се кутии.

Употреба в медицината

Juniperus communis. Използвани части: плодовете. Хвойната съдържа сложно етерично масло с диуретичен ефект и други съединения с противовъзпалителни, aнтиоксидантни, антисептични и антивирусни свойства. Прилагана още от римско време за облекчаване на ревматизъм, храносмилателни и бронхиални проблеми, днес тя се препоръчва и при цистит, задържане на течности, подагра, артрит и ревматоидни състояния. Често се съчетава с билки с успокояващ ефект, за да се неутрализира дразнещото й влияние върху бъбреците. Етеричното масло от хвойна облекчава проблеми при предменструален синдром и при болки в мускулите вследствие на физическо натоварване.

За безопасната и ефикасна употреба на растението се консултирайте с лекар или със специалист билкар. То не се препоръчва за бъбречноболни, при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Плодовете на хвойната имат смолист вкус, който се съчетава добре със заешко месо и с пастети от глиган и от сърнешко. В Германия с нея овкусяват шунка и кисело зеле, освен това се слага и в плодово пюре, което се поднася към студени меса. Екстрактът от хвойна се влага в парфюмите, за овкусяване на джин, бира, ликьори и месни продукти.

Любопитно:

Хвойната е най-известна с това, че се ползва за овкусяване на джин. „Джин“ е съкратената форма на холандското „genever“, което произлиза от латинската дума „juniperus“. През Средновековието хвойната се е употребявала като противоотрова, включително при ухапвания от змии и даже против чума.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *