ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разберете бързо кой вид йога е най-подходящ за вас!

Древното философско учение помага на хората да постигнат хармония между телесния, интелектуалния, емоционалния и духовния си капацитет. Всеки от нас може да го направи много лесно, ако открие този вид йога, който най-пълно отговаря на същността му.

„Йога“ означава „съюз на тялото и духа“.

Учението обхваща осем елемента:

– Яма – проява на алтруизъм и грижовност към другите и към себе си
– Наяма – дисциплинираност в практикуването на йога
– Асана – стабилна позиция по време на упражненията
– Пранаяма – осъзнаване на собственото дишане
– Пратяхара – отделяне на възприятието от обекта
– Дхарана – поддържане на съсредоточаването
– Дхяна – дълбока медитация
– Самадхи – наблюдаване и възприемане на обектите извън личната оценка

Хата йога – глобалният подход

Практикуването на йога е достъпно за хора от всички възрасти, а липсата на достатъчно гъвкавост на тялото не е пречка, защото има различни нива на упражненията. Начинаещите трябва да избягват продължителното поддържане на определена позиция и да се научат да се съсредоточават върху дишането.

Хата йога е най-масово практикуваната дисциплина. Нейната цел е да развие усета за тялото и да осигури виталността му. Упражненията са адаптирани към индивидуалното ниво и се усложняват постепенно.

йога
Йога на плажа

Развиват се също релаксацията и медитацията. Основните насоки са:
– Джнана йога – целта й е висшето познание.
– Бхакти йога – сърцевината й е благочестието.
– Карма йога – насочва усилията към Другия, към оказване на съдействие и към медитацията.
– Раджа йога – главно медитация.

Съществуват над 20 различни школи и течения в йогата, които са групирани в три големи семейства:

Динамична йога

Тя е насочена към хора, които вече имат добро ниво на познание по йога и интензивна физическа активност.

– Кундалини йога – това е по-бърз вариант на хата йога. Стимулира енергията, която съществува у всеки човек и протича чрез чакрите (енергийни точки) по гръбначния стълб до върха на главата. Всеки сеанс по Кундалини йога е съсредоточен около определен аспект на психиката, като в същото време стимулира жизнено важни телесни органи и централната нервна система. Сменят се различни позиции при фино прецизирано дишане и интензивна медитация с рецитация на мантри (ритмични фрази, основани на звуково повторение).

– Виняса йога – за нея е необходима солидна физическа форма. Позициите се сменят в бърз ритъм, а точността на движенията е от изключителна важност за канализирането на мисълта, пише „Здравен журнал“. Води до повишаване на телесната сила и гъвкавост, освобождава от физическото и психическото напрежение. Сеансът завършва с релаксация.

Духовна йога

Тя е подходяща за хората, които успоредно с упражненията за тялото се интересуват да достигнат духовното учение на йогата.

– Кашмирски шиваизъм – основан на три „авторитета“ – свещените будистки текстове Агама, познанията на преподавателя и личната практика. Изключва всякаква форма на болезнен аскетизъм, презрение към сетивата и обикновения живот.
– Джнана йога – цели достигане до трансцеденталното познание и е една от традиционните школи на хиндуистката религия. Тя учи, че абсолютното е истинското „аз“ и предлага техники за себепознанието чрез връщане към изворите на нашите мисли. Състои се от четири фази: развитие на капацитета за различаване на реалното от иреалното, отдалечаване от желанията и от нещата от обикновения живот, равнодушие към трудностите в живота и освобождаване от непознанието за себе си.

Йога за релаксация

Тя е идеална за хората, които искат да подобрят дишането и съня си.

– Нидра йога – предлага техники за постигане на спокоен сън, състои се от упражнения по дишане и визуализация, които довеждат до дълбока релаксация.

– Раджа йога – търси източник на спокойствието в телесните позиции, използва дишането като обект за съсредоточаване на вниманието, за да постигне освобождаването на жизнения дъх. Залага на съзерцаването и дълбоката релаксация като форма на единение с вътрешния бог (атман). Благодарение на тези упражнения духът е съсредоточен и безчувствен към външните „агресори“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *