ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разберете каква е подходящата порция за вас, използвайки ръцете си

Мислите, че се храните балансирано, ядете дневната си порция плодове и зеленчуци и пропускате полуфабрикатите, но не отслабвате толкова, колкото искате. Защо се получава това? Проблемът може да не е в това, което ядете, а в количеството му. „Повечето хора не знаят каква е подходящата порция и как трябва да изглежда тя“, казва Сиан Портър, консултант диетолог и говорител на Британската диетична асоциация. „Но дори и здравословна храна съдържа калории. Можете да се храните с правилната храна, но да тя да е в много голямо количество.“

Според доклад на британска фондация размерът на порциите се е увеличил с почти 50% за последните 20 години. „Размерът на чиниите и чашите за вино продължава да расте“, добавя Сиан Портър. Различни изследвания показват, че ни е трудно да определим количеството храна, което ни е необходимо, но вината не е само у нас. В различните доклади се казва, че трябва два пъти седмично да се яде мазна риба, но не е посочено точното й количество. Или пък знаем, че трябва да ядем много зеленчуци, много въглихидрати като паста и ориз, протеини като пилешко и риба, млечни продукти и малко мазнини и захар, но не знаем точно какво количество е необходимо на организма ни.

Как може да разберем колко да ядем, без да броим калории или да претегляме храната си?  Сиан Портър казва, че необходимата порция въглехидрати е с размера на юмрука на човек. Използването на ръцете е удобно и пропорционално. Например дете ще се нуждае от количество, равно на неговата ръка, а един едър мъж ще определя порцията си според своята собствена.

Месо – дланта на ръкатаМесо - дланта на ръката

Порцията на всички видове месо трябва да е с размера на дланта. Пържолата на снимката е около 100 грама и е дебела, колкото на тесте карти. Това трябва да е количеството на протеин при всяко хранене, но не трябва да се приема повече от 500 грама червено месо за една седмица. Можете да си набавите протеин от риба или варива.

 

 

 

 

Бяла риба – цялата ръкаБяла риба - цялата ръка

Бяла риба има много ниско съдържание на мазнини и калории, така че порцията може да бъде, колкото размера на ръката ви. Бялата риба има ниско съдържание на Омега-3 мастни киселини, но е добър източник на селен, който е важен за имунната система и здрави косата и ноктите.

 

 

Източник (информация и снимки): DailyMail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.